Nyheter

Wace löser städernas parkeringsproblem med hjälp av delningsekonomi

Rickard Wrenne och Torbjörn Karlsson på Wace.

En betydande del av biltrafiken i stadskärnorna består av bilister som letar efter en parkeringsplats. Samtidigt står många förhyrda p-platser tomma. Wace är en tjänst som gör det möjligt att hyra ut sin parkeringsplats de tider då den inte används. Bilister som behöver någonstans att parkera, kan då boka den via en app och guidas direkt till platsen.
– Genom att hjälpas åt kan vi använda våra resurser lite klokare, säger Rickard Wrenne som tillsammans med Torbjörn Karlsson är grundare till Wace. Med hjälp av Wace kan vi tillsammans minska både stressen och miljöbelastningen i stadstrafiken.

Allting började med att Rickard en dag hade svårt att hitta en parkeringsplats i stan. Jo, det fanns många tomma platser – men skyltar med texten ”Förhyrd” hindrade honom från att parkera.
– Det var då det liksom ”klack till”, säger han. Det var något som kändes fel i grunden. Det fanns ju gott om platser där man skulle kunna ställa bilen, ändå åkte jag och andra bilister varv efter varv och letade förgäves efter en ledig parkering.

Tillsammans med en annan entreprenör, Torbjörn Karlsson, drog han igång bolaget. De anställde en programmerare som började utveckla appen Wace. Sedan följde ett par år som präglades av optimism, men också hade inslag av frustration. Rickard och Torbjörn fick ett tydligt kvitto på att de var något bra på spåret, men lyckades ändå inte fullt ut med sin app.
– Vi gjorde ett par försök att lansera Wace och fick snabbt många användare vilket var fantastiskt, säger Torbjörn. Men tyvärr var vår tekniska lösning inte tillräckligt stabil. Det gjorde att vi fick dra i handbromsen just när allt började att ta fart.

Efter en tid fick bolaget kontakt med Eva Holmström på Inkubera. Med hennes och Inkuberas hjälp fick de nya ögon på sin satsning, affärscoachning och en välbehövlig vitamininjektion.
– Det betydde mycket för oss att någon trodde på oss och samtidigt vågade ställa krav, säger Rickard.

Nu lanseras en ny, kraftigt omarbetad och grundligt testad version av Wace. Både Rickard och Torbjörn vågar nu vara optimister.
– Vi känner att vi faktiskt kan göra världen lite bättre för samtliga inblandade, säger Torbjörn. Uthyraren får en extra intäkt och bilisterna kan parkera utan stress, ofta till ett lägre pris. Dessutom bidrar Wace till ett bättre resursutnyttjande och till lägre utsläpp när letandet efter lediga p-platser minskar.

Lanseringen sker till en början i Örebro och Stockholm. Sedan väntar flera städer i Sverige och förhoppningsvis även utomlands.
– Vi såg vid vår första lansering att Wace sprider sig snabbt till andra städer helt utan vår inblandning. Det är kanske det allra starkaste beviset på att vi har en lösning på ett verkligt problem.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.