Två Inkubera-bolag finns med på Sveriges AI-karta

Två företag med tydlig Inkubera-koppling – Beescanning och Binary Brains – finns med på kartan över Sveriges mest kvalificerade startups inom AI. Dessutom har Neurolearn, med bas på Örebro universitet, valts ut.

Det är AI Sweden, Ignite Sweden och Rise som har genomfört den första kartläggningen av AI-startup-landskapet i Sverige. Sammanlagt uppfyllde 89 bolag kriterierna för bland annat skalbarhet, användning av data och medarbetarnas AI-kompetens.
– Startupbolag spelar en viktig roll när det gäller att skapa innovation och tillväxt, speciellt inom AI-området, säger Mikael Klintberg på AI Sweden Örebro.

Tre bolag från Örebro – Neurolearn, Binary Brains och BeeScanning finns med på listan. De två sistnämnda är eller har varit en del av Inkubera.
– Det viktigt för oss att synas även i dessa sammanhang, säger Björn Lagerman, vd på BeeScanning. Det är lätt att bli insnöad i sin egen bransch. Min erfarenhet säger mig att oväntade dörrar ibland kan öppnas om man själv är synlig och har ett öppet sinne.

Kartläggningen av AI-startups är en del av ett pågående europeiskt initiativ för att skapa ett landskap med AI-startups i varje land. Syftet är bland annat att underlätta samarbete och kunskapsöverföring så att man kan skapa värde för medborgarna och att konkurrera globalt. Man kan säga att landskapet kommer att fungera som en kvalitetsstämpel för de utvalda startupbolagen.
– Vi är glada att få vara en del av detta spännande projekt, säger Ruxandra Bocaciu, customer success manager på Binary Brains. Att lyfta AI-startups samt bygga broar mellan länder och hjälpa till att accelerera innovation på det här sättet stärker oss alla. Det blir som ett eget ekosystem. Dessutom är vi i ett väldigt fint sällskap, inte minst av de två andra Örebro-företagen, Neurolearn och BeeScanning.

fredag 23 oktober