Nyheter

Två Inkubera-bolag finns med på Sveriges AI-karta

Två företag med tydlig Inkubera-koppling – Beescanning och Binary Brains – finns med på kartan över Sveriges mest kvalificerade startups inom AI. Dessutom har Neurolearn, med bas på Örebro universitet, valts ut.

Det är AI Sweden, Ignite Sweden och Rise som har genomfört den första kartläggningen av AI-startup-landskapet i Sverige. Sammanlagt uppfyllde 89 bolag kriterierna för bland annat skalbarhet, användning av data och medarbetarnas AI-kompetens.
– Startupbolag spelar en viktig roll när det gäller att skapa innovation och tillväxt, speciellt inom AI-området, säger Mikael Klintberg på AI Sweden Örebro.

Tre bolag från Örebro – Neurolearn, Binary Brains och BeeScanning finns med på listan. De två sistnämnda är eller har varit en del av Inkubera.
– Det viktigt för oss att synas även i dessa sammanhang, säger Björn Lagerman, vd på BeeScanning. Det är lätt att bli insnöad i sin egen bransch. Min erfarenhet säger mig att oväntade dörrar ibland kan öppnas om man själv är synlig och har ett öppet sinne.

Kartläggningen av AI-startups är en del av ett pågående europeiskt initiativ för att skapa ett landskap med AI-startups i varje land. Syftet är bland annat att underlätta samarbete och kunskapsöverföring så att man kan skapa värde för medborgarna och att konkurrera globalt. Man kan säga att landskapet kommer att fungera som en kvalitetsstämpel för de utvalda startupbolagen.
– Vi är glada att få vara en del av detta spännande projekt, säger Ruxandra Bocaciu, customer success manager på Binary Brains. Att lyfta AI-startups samt bygga broar mellan länder och hjälpa till att accelerera innovation på det här sättet stärker oss alla. Det blir som ett eget ekosystem. Dessutom är vi i ett väldigt fint sällskap, inte minst av de två andra Örebro-företagen, Neurolearn och BeeScanning.

fredag 23 oktober

Nyheter


torsdag 18 februari

Mattias motverkar världssvälten med ny hållbar metod för fiskodling

Fiskodling är världens snabbast växande livsmedelssektor, men innebär i regel stor miljöbelastning. I samband med sin kandidatuppsats vid Örebro universitet fick Mattias Djurstedt kontakt med två världsledande auktoriteter inom området. Tillsammans startade de bolaget Nära & Naturlig för att kunna lansera en ny hållbar modell för fiskodling. – Min roll är att vara entreprenören som verkställer de andra delägarnas unika lösningar, säger Mattias. Tillsammans vill vi göra skillnad för jordens livsmedelsförsörjning på ett hållbart sätt.

måndag 1 februari

Flipp eller flopp – Binary Brains förutser nya produkters potential

Binary Brains är Örebroföretaget som har svart bälte i att bygga intelligenta prognoser med hjälp av AI. Den senaste tillämpningen av företagets teknik, är en lösning på dagligvarubranschens kanske tuffaste utmaning – produktlanseringar. – Upp emot nio av tio lanseringar är floppar historiskt sett, säger vd Jacob Kihlbaum. Vi har skapat en modell som visar vad som krävs för att en ny produkt ska lyckas.

måndag 25 januari

MadePerfect – som ett Hotels.com för företagstjänster

Städning, kontorslokaler, kontorsutrustning – en stor del av företagens utgifter består av varor och tjänster som stöttar verksamheten, men som inte direkt påverkar resultatet. Eftersom företagens kunskap och engagemang i regel är lågt innebär det ofta för låg kvalitet till för höga priser. Med nystartade MadePerfect vill Stybjörn Swenzén ändra på det. Lösningen är matchningsplattform för produkter och stödtjänster – ungefär som en bokningssida för hotell på nätet. – Vi vill ge köparna god överblick så att de kan göra bättre inköp, säger Styrbjörn. Den respons vi hittills fått är fantastiskt, både från säljar- och från köparleden.

torsdag 21 januari

Sista 9 växer och tar in 1 mkr i nytt kapital

Sista 9 är golfappen som gör det möjligt att boka golfbanornas sista nio hål. Det innebär att spelarna i högre utsträckning kan komma ut på banan samtidigt som golfklubbarna kan öka såväl beläggning som intäkter. – Under 2020 fick många nya kunder, säger vd:n och grundaren Hannes Rydell, 21. Nu kliver nya ägare in och skjuter till drygt 1 mkr. Investeringen gör att vi kan göra vår produkt ännu bättre och kan fortsätta växa.