Nyheter

Två Inkubera-bolag finns med på Sveriges AI-karta

Två företag med tydlig Inkubera-koppling – Beescanning och Binary Brains – finns med på kartan över Sveriges mest kvalificerade startups inom AI. Dessutom har Neurolearn, med bas på Örebro universitet, valts ut.

Det är AI Sweden, Ignite Sweden och Rise som har genomfört den första kartläggningen av AI-startup-landskapet i Sverige. Sammanlagt uppfyllde 89 bolag kriterierna för bland annat skalbarhet, användning av data och medarbetarnas AI-kompetens.
– Startupbolag spelar en viktig roll när det gäller att skapa innovation och tillväxt, speciellt inom AI-området, säger Mikael Klintberg på AI Sweden Örebro.

Tre bolag från Örebro – Neurolearn, Binary Brains och BeeScanning finns med på listan. De två sistnämnda är eller har varit en del av Inkubera.
– Det viktigt för oss att synas även i dessa sammanhang, säger Björn Lagerman, vd på BeeScanning. Det är lätt att bli insnöad i sin egen bransch. Min erfarenhet säger mig att oväntade dörrar ibland kan öppnas om man själv är synlig och har ett öppet sinne.

Kartläggningen av AI-startups är en del av ett pågående europeiskt initiativ för att skapa ett landskap med AI-startups i varje land. Syftet är bland annat att underlätta samarbete och kunskapsöverföring så att man kan skapa värde för medborgarna och att konkurrera globalt. Man kan säga att landskapet kommer att fungera som en kvalitetsstämpel för de utvalda startupbolagen.
– Vi är glada att få vara en del av detta spännande projekt, säger Ruxandra Bocaciu, customer success manager på Binary Brains. Att lyfta AI-startups samt bygga broar mellan länder och hjälpa till att accelerera innovation på det här sättet stärker oss alla. Det blir som ett eget ekosystem. Dessutom är vi i ett väldigt fint sällskap, inte minst av de två andra Örebro-företagen, Neurolearn och BeeScanning.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.