Nyheter

Tequestrian mäter hästars rörelsemönster för att kunna förebygga skador

Fredrik Olsson på Tequestrian utvecklar teknik för att mäta hästens rörelser med hjälp av sensorer.

Det krävs ett tränat öga för att upptäcka om en häst har en begynnande hälta. Fredrik Olsson på Tequestrian utvecklar en innovation som tar kvalificerad teknik till hjälp.
– Genom att sätta sensorer på hovarna och koppla signalerna till en accelerometer, är det möjligt att få fram exakta data för en hästs rörelsemönster. Jag kommer att kunna ta fram tillförlitliga data över hur hästen mår och hur den presterar över tid. Detta är hjärtat i Tequestrian.

Fredrik har lång erfarenhet som patentombud och driver egen patentfirma. Parallellt jobbar han med egna innovationer. Idén till Tequestrian kom i samband med att hans dotter var fodervärd till en häst. Fredriks fru upptäckte att hästen var halt, något som många erfarna hästmänniskor i stallet inte uppfattade.
– Vi tog hjälp av en veterinär som kunde bekräfta min frus iakttagelser. Det var då jag kom på att det vore bra om man kunde ersätta subjektiva bedömningar med objektiva mätningar. Fredrik startade då Tequestrian tillsammans med sin fru och dotter som även är med som uppfinnare på den första inlämnade patentansökan.

Till en början trodde Fredrik att han skulle behöva utveckla ny elektronik, men alla grundkomponenter för att mäta och analysera de data som behövs, visade sig redan finnas – till låga priser dessutom. Detta gjorde att Fredrik kunde komma i gång snabbt med sitt utvecklingsarbete. Grunden för arbetet är koppla samman komponenterna, mäta data och utveckla en mjukvara och ett gränssnitt som passar rätt målgrupp.
– Det finns ett antal aktörer på marknaden som arbetar med liknande teknik, men de är fokuserade på veterinärmarknaden, berättar Fredrik. Så min första tanke är att vända mig direkt till hästägare, eller som min affärscoach på Inkubera föreslog, till travmarknaden.

Tequestrian blev ett Inkubera-företag i september. Fredrik har hunnit med ett inledande mötet med affärscoachen Mattias Andershed.
– Det känns jättebra, säger Fredrik Olsson. Tillsammans kommer vi att arbeta med att hitta bästa möjliga väg framåt för Tequestrian och välja rätt affärsmodell. Att jag har ett så erfaret bollplank som Mattias är mycket värdefullt.

Det finns olika möjliga utvecklingsvägar för Tequestrian. Genom att man kontinuerligt kan mäta en hästs rörelser, kan man inte bara ta reda på hur hästen mår utan även hur prestationerna utvecklas över tid. Kanske blir det allra viktigaste att tidigt upptäcka avvikelser så att hästens träning kan anpassas.
– Jag kommer att kunna mäta med hög noggrannhet säger Fredrik. Just nu samlar jag in data med min första prototyp. Under första halvan av 2023 hoppas jag att jag kan vara klar med en betaversion. Det blir ett viktigt steg mot lansering.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 22 november

Vi söker ny programansvarig

Har du varit med om minst en tillväxtresa, är bra på affärsutveckling och älskar att hjälpa människor att lyckas? Då kan du bli en del av vårt team. Vi söker en ansvarig för vårt Prepare-program. Senast 4 december behöver vi din ansökan.

måndag 21 november

Apoteagrundare investerar i landbaserad odling av fick och räkor

Mattias Djurstedt deltog 2020 i Inkuberas prepare-program med sin satsning på hållbar och landbaserad odling av fisk och räkor. Nu får han med sig en verklig tungviktare på resan. Pär Svärdson, som grundat både Apotea och Adlibris, har beslutat att investera 3 mkr i företaget. – Det här är ett bra första steg mot våra stora visioner. säger Mattias Djurstedt. Vårt mål är att 20 procent av fisk- och räkproduktionen i världen ska ske med vår teknik till 2050, som idag är vd för sitt bolag Cresponix.

måndag 7 november

Amet Drive gör det enklare att samåka

Allt började som ett UF-projekt på Degerforsgymnasiet. Idag har Amet Drive, det vill säga Amelia Losander och Isra Albeatar, 400 användare och en dröm om att förändra våra resvanor. Med appen Amet Drive sammanför de den som har ledig plats i bilen med den som vill göra en billig och hållbar resa.

fredag 4 november

Sparbanksstiftelsen Nyas innovationslån hjälper Inkubera-företagen att växa

Sedan några år tillbaka har Inkubera ett samarbete med Sparbankstiftelsen Nya. Samarbetet innebär att stiftelsen finansierar utveckling i utvalda Inkubera-bolag via förmånliga innovationslån. Första omgången företag har redan betalat tillbaka sina lån, vilket gör att pengarna kan gå vidare och göra nytta hos andra företag. – Med innovationslånen vill vi hjälpa bolag i tidiga skeden att utvecklas säger Peter Almroth, vd på Sparbanksstiftelsen Nya.