Nyheter

Storbritannien nästa för Binary Brains

Jacob Kihlbaum, vd på Binary Brains.

Träffsäkra prognoser med hjälp av AI och kvalificerade statistiska analyser har gjort Binary Brains till ett av Örebros snabbast växande företag. I höstas tog bolaget hjälp av Inkubera och programmet Swedish Scaleups för att göra en internationell satsning. Resorna till de brittiska öarna kommer sannolikt att bli täta under våren, berättar vd, Jacob Kihlbaum.
– Det här var en chans som vi inte kunde säga nej till. Tack vare stöttningen når vi ut på en internationell marknad betydligt snabbare än vad som annars hade varit möjligt.

Binary Brains förmåga att förutse framtiden ger kunderna såväl bättre ekonomi som minskar deras miljöavtryck. Kan man göra träffsäkra förutsägelser om försäljningen, kan man också anpassa både inköp som bemanning. Lönsamhet och hållbarhet blir två sidor av samma mynt. Kompetensen har gett företaget kunder inom en rad branscher sedan starten. Nu fokuserar Binary Brains på kunder inom e-handel, logistik och restaurangbranschen.
– Inte minst har vi fått olika typer av restaurangkedjor som kunder den senaste tiden, säger Jacob. Men hamburgerkedjor som Brödernas, Jureskog och Bores sticker ut lite.

Utöver att Binary Brains blivit mer välkända i branschen, gör inflationen att kedjorna jagar besparingar vilket spär på intresset ytterligare.
— I princip blir vi kontaktade av ett ny restaurangkedja i veckan, säger Jacob.

Fokuset på restauranger bygger en djupare kompetens inom företaget. Lärdomar hos en kund kan i viss mån överföras till en annan. Sammantaget leder det till tydliga effektiviseringar.
– Vi har just fått färska siffor på att vi lyckats minska överinköpen hos Brödernas med 95 %, berättar Jacob. Det handlar både om att optimera inköpen och att inte servera mer än vad kunderna orkar äta upp. De besparingar vi åstadkommer motsvarar nästan prisökningarna på råvaror.

Snävare kundfokus kräver på sikt en större geografisk marknad. När Binary Brains anslöt till programmet Swedish Scaleups skedde en grundläggande nuläges- och en hållbarhetsanalys. Nästa steg blev en kombinerad internationell kartläggning och marknadssatsning via dendigitala marknadsföringsbyrån Piktiv.
– Det fanns fler än ett geografiskt alternativ, men vi följer resultaten noga och kan konstatera att vi har störst potential i UK, säger Jacob.

När jag träffar Jacob är han just hemkommen från England. Redan nu pågår samtal med en eventuell samarbetspartner och möten med presumtiva kunder bokas. Jacob kan inte (för en gångs skull) göra någon säker prognos för hur snabbt etableringen kommer att bli, men han är ändå entusiastisk över hur snabbt utvecklingen har gått.
– Det finns ett tydligt intresse för våra tjänster, säger Jacob. Och utan stöttningen från Inkubera och Swedish Scaleups hade vi inte varit där vi är idag. Får jag döma av de första kontakterna, kan det här blir riktigt, riktigt bra.

 

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 8 maj

”Investeringen i vårt startup-program ger en avkastning på 12 gånger pengarna”

Sedan starten 2006 till 2021 omsatte Inkubera-bolagen nästan 3 miljarder, skapade nästan 2 500 årsarbetsplatser och drog in 765 miljoner i skatteintäkter. De totala kostnaderna för Inkubera var under samma period 91 miljoner. – Givetvis är det främst företagen själva somska ta åt sig äran, säger VD Fredrik Stenman. Vissa företag hade säkert klarat sig lika bra utan vårt stöd, men vi har också många exempel på när vår insats har varit avgörande. Hur man än mäter har det varit en lönsam investering för Örebroregionen.

onsdag 26 april

Lindepacs ersättare till cellplast ska lägga grunden för hållbart produktionscentrum i Lindesberg

Cellplast – eller ”frigolit” som det kallas i dagligt tal – produceras av olja och räknas till en av de stora miljöbovarna. Lindepac i Lindesberg har dock en ersättare på gång. Det nya materialet EWG är baserat på cellulosa som finns i alla levande växter. EWG kommer att utgöra basen för ett produktionscentrum som Lindepac vill bygga i Lindesberg.

tisdag 18 april

Firas hållbara lösning på det ”eviga problemet”

Hur många gånger har du försökt att skriva på en whiteboard med en uttorkad penna? Åtskilliga, antar vi. Bara i Sverige importerar vi cirka 36 miljoner whiteboard-pennor om året. Pennor som alltid – förr eller senare – hamnar i papperskorgen. Firas Kiwan har sedan 9-årsåldern drivits av att hitta lösningar på små och stora problem i vardagen, varav vissa har resulterat i patent. Och nu är han nära att lösa det smått eviga problemet med uttorkade whiteboard-pennor. Genom ett sinnrikt refillsystem kommer han att kunna ordna fungerade pennor och stora miljövinster.

onsdag 12 april

Inkubera-företag deltar på VivaTech – Europas största startup- och teknikevent

Med 91 000 deltagare från 146 länder och 300 000 besökare är VivaTech Europas största event för startup- och teknikevent. Under några dagar i Paris får unga teknikbaserade företag chansen att möta exempelvis storbolag, investerare, high-techföretag och varandra. För första gången deltar även Inkubera med en delegation bestående av företagare och affärscoacher. – Vårt mål är att knyta nya kontakter och få mer inspiration till vårt fortsatta arbete med företaget.