Nyheter

Storbritannien nästa för Binary Brains

Jacob Kihlbaum, vd på Binary Brains.

Träffsäkra prognoser med hjälp av AI och kvalificerade statistiska analyser har gjort Binary Brains till ett av Örebros snabbast växande företag. I höstas tog bolaget hjälp av Inkubera och programmet Swedish Scaleups för att göra en internationell satsning. Resorna till de brittiska öarna kommer sannolikt att bli täta under våren, berättar vd, Jacob Kihlbaum.
– Det här var en chans som vi inte kunde säga nej till. Tack vare stöttningen når vi ut på en internationell marknad betydligt snabbare än vad som annars hade varit möjligt.

Binary Brains förmåga att förutse framtiden ger kunderna såväl bättre ekonomi som minskar deras miljöavtryck. Kan man göra träffsäkra förutsägelser om försäljningen, kan man också anpassa både inköp som bemanning. Lönsamhet och hållbarhet blir två sidor av samma mynt. Kompetensen har gett företaget kunder inom en rad branscher sedan starten. Nu fokuserar Binary Brains på kunder inom e-handel, logistik och restaurangbranschen.
– Inte minst har vi fått olika typer av restaurangkedjor som kunder den senaste tiden, säger Jacob. Men hamburgerkedjor som Brödernas, Jureskog och Bores sticker ut lite.

Utöver att Binary Brains blivit mer välkända i branschen, gör inflationen att kedjorna jagar besparingar vilket spär på intresset ytterligare.
— I princip blir vi kontaktade av ett ny restaurangkedja i veckan, säger Jacob.

Fokuset på restauranger bygger en djupare kompetens inom företaget. Lärdomar hos en kund kan i viss mån överföras till en annan. Sammantaget leder det till tydliga effektiviseringar.
– Vi har just fått färska siffor på att vi lyckats minska överinköpen hos Brödernas med 95 %, berättar Jacob. Det handlar både om att optimera inköpen och att inte servera mer än vad kunderna orkar äta upp. De besparingar vi åstadkommer motsvarar nästan prisökningarna på råvaror.

Snävare kundfokus kräver på sikt en större geografisk marknad. När Binary Brains anslöt till programmet Swedish Scaleups skedde en grundläggande nuläges- och en hållbarhetsanalys. Nästa steg blev en kombinerad internationell kartläggning och marknadssatsning via dendigitala marknadsföringsbyrån Piktiv.
– Det fanns fler än ett geografiskt alternativ, men vi följer resultaten noga och kan konstatera att vi har störst potential i UK, säger Jacob.

När jag träffar Jacob är han just hemkommen från England. Redan nu pågår samtal med en eventuell samarbetspartner och möten med presumtiva kunder bokas. Jacob kan inte (för en gångs skull) göra någon säker prognos för hur snabbt etableringen kommer att bli, men han är ändå entusiastisk över hur snabbt utvecklingen har gått.
– Det finns ett tydligt intresse för våra tjänster, säger Jacob. Och utan stöttningen från Inkubera och Swedish Scaleups hade vi inte varit där vi är idag. Får jag döma av de första kontakterna, kan det här blir riktigt, riktigt bra.

 

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.