Nyheter

Sportpengen: ”Vi ska växa med 400 % på tolv månader”

Ett laddat team – Ulrika Asp, Per Hjaldahl och Göran Asp.

Sportpengen hjälper idrottslag i Sverige och utomlands att bygga en trygg ekonomisk bas för sin verksamhet. Via en digital plattform driver lagen insamlingskampanjer som maximerar intäkterna i förhållande till arbetsinsatserna. I stället för att exempelvis sälja lotter, kakor eller underkläder, bidrar de som vill stötta föreningarna med en fast summa varje månad eller vid varje mål eller seger. Nu utökar grundaren Per Hjaldahl teamet och tar in nytt kapital för att finansiera en snabb expansion.
– Vi siktar på en användartillväxt på 400 % de närmaste 12 månaderna. Innan jul stänger vi även vår första kapitalrunda.

För tio års sedan var Per en av de drivande i en kvartersklubb med mycket svag ekonomi.  Där och då föddes idéen som 2019 blev företaget Sportpengen.
– Idén är väldigt enkel och det är en av styrkorna. I stället för att sälja saker fick vi människor i vår närhet att stötta klubben med en liten valfri summa för varje mål vi gjorde. Det gick fantastiskt, vi vände lagets ekonomi på bara två år.

Just när Sportpengen skulle lansera sin idé våren 2019, slog pandemin till. Per fick snabbt lägga om sina planer som bland annat innefattande sponsring av ungdomsturneringar. Idrottssverige har varit noga med att följa myndigheternas rekommendationer. Inte minst föreningar inom breddidrotten har skalat ner sina verksamheter under pandemin. Deras behov av intäkter har helt enkelt tillfälligt minskat.
– Det blev inte riktigt som vi tänkte, men för oss har pandemin inte bara varit av ondo. Vi har utvecklat såväl våra strategier som vår plattform och står nu betydligt bättre rustade än för ett par år sedan.

En stor förändring är att Göran och Ulrika Asp som tidigare drivit gymmet Motionsform, nu  har gått in som operativa krafter på marknadssidan. De är också en av Sportpengens nya delägare. Flera investerare har anmält intresse och Per räknar med att företagets första kapitalrunda stängs innan jul. Fortfarande kan det finnas plats för ytterligare någon som vill vara med på resan.

– Vi planerar för en snabb expansion – först i Sverige och sedan utomlands. En stor del av kapitalet finansierar en ny och unik lösning som innebär att lagen kommer att nå bättre resultat med lägre arbetsinsatser. Vi är mycket förväntansfulla över vad den kommer att kunna åstadkomma.

Med hjälp av Inkubera gjorde Sportpengen för ett några veckor sedan en så kallad Impact-analys för att utveckla och tydliggöra hur bolaget kan integrera hållbarhet i sin affärsmodell.

– Väldigt värdefullt att få hjälp att öka tydligheten både för oss själva och i våra relationer till omvärlden. Genom vår affärsmodell bidrar vi bland annat aktivt till att nå FN:s globala mål 3 ”God hälsa och välbefinnande” samt mål 12 ”Hållbar konsumtion och produktion”. Redan från början ville jag bygga ett ”vackert bolag” – skalbart, med en internationell mission kring hälsa och som inte profiterar på onödig konsumtion. Nu lägger vi in en högre växel och växer snabbare.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 8 maj

”Investeringen i vårt startup-program ger en avkastning på 12 gånger pengarna”

Sedan starten 2006 till 2021 omsatte Inkubera-bolagen nästan 3 miljarder, skapade nästan 2 500 årsarbetsplatser och drog in 765 miljoner i skatteintäkter. De totala kostnaderna för Inkubera var under samma period 91 miljoner. – Givetvis är det främst företagen själva somska ta åt sig äran, säger VD Fredrik Stenman. Vissa företag hade säkert klarat sig lika bra utan vårt stöd, men vi har också många exempel på när vår insats har varit avgörande. Hur man än mäter har det varit en lönsam investering för Örebroregionen.

onsdag 26 april

Lindepacs ersättare till cellplast ska lägga grunden för hållbart produktionscentrum i Lindesberg

Cellplast – eller ”frigolit” som det kallas i dagligt tal – produceras av olja och räknas till en av de stora miljöbovarna. Lindepac i Lindesberg har dock en ersättare på gång. Det nya materialet EWG är baserat på cellulosa som finns i alla levande växter. EWG kommer att utgöra basen för ett produktionscentrum som Lindepac vill bygga i Lindesberg.

tisdag 18 april

Firas hållbara lösning på det ”eviga problemet”

Hur många gånger har du försökt att skriva på en whiteboard med en uttorkad penna? Åtskilliga, antar vi. Bara i Sverige importerar vi cirka 36 miljoner whiteboard-pennor om året. Pennor som alltid – förr eller senare – hamnar i papperskorgen. Firas Kiwan har sedan 9-årsåldern drivits av att hitta lösningar på små och stora problem i vardagen, varav vissa har resulterat i patent. Och nu är han nära att lösa det smått eviga problemet med uttorkade whiteboard-pennor. Genom ett sinnrikt refillsystem kommer han att kunna ordna fungerade pennor och stora miljövinster.

torsdag 13 april

Storbritannien nästa för Binary Brains

Träffsäkra prognoser med hjälp av AI och kvalificerade statistiska analyser har gjort Binary Brains till ett av Örebros snabbast växande företag. I höstas tog bolaget hjälp av Inkubera och programmet Swedish Scaleups för att göra en internationell satsning. Resorna till de brittiska öarna kommer sannolikt att bli täta under våren, berättar vd, Jacob Kihlbaum. – Det här var en chans som vi inte kunde säga nej till. Tack vare stöttningen når vi ut på en internationell marknad betydligt snabbare än vad som annars hade varit möjligt.