Nyheter

Spixia utvecklar unikt vaccin mot klamydia

Sören Andersson och Åke Strid, Spixia

Spixia Bioteknologi AB drivs av forskarna Åke Strid och Sören Andersson vid Örebro universitet. Företaget arbetar med att ta fram ett klamydiavaccin. Mycket utvecklingsarbete återstår ännu, men det mesta pekar i rätt riktning för bolaget. De tester som genomförts indikerar att vaccinet har en ännu bättre immunologisk effekt än vad tidigare tester visat.
– Vi var ensamma med en idé som vi kunnat patentera, säger Åke Strid, vd för Spixia Biotechnology AB.

Klamydia är en av världens vanligaste könssjukdomar med uppskattningsvis 130 miljoner drabbade varje år. Hos kvinnor kan infektionen leda till infertilitet, utomkvedshavandeskap och förtidiga födslar. Ett kommersiellt vaccin mot klamydia saknas idag, något som även WHO har identifierat. Utöver ett skydd mot framtida klamydiasmitta, skulle ett vaccin även motverka antibiotikaresistens, vilket är ett allvarligt hot mot den globala hälsan.
– Klamydia är vanligt både i Sverige och globalt – så intresset för ett sådant vaccin är väldigt stort, säger Sören Andersson.

I höstas tecknade Spixia en avsiktsförklaring med det svenska läkemedelsutvecklingsbolaget Eurocine Vaccines. Tillsammans har man gjort tester har utfallit mycket positivt. De pekar på att vaccinet har bättre immunologisk effekt än vad Åke och Sören tidigare har räknat med.
– Det är väldigt spännande att se resultaten växa fram och hur små justeringar i vaccinationsintervall och dos kan ha en avgörande betydelse, säger Åke.

Forskningen kring det nya vaccinet har pågått under lång tid och det kommer sannolikt dröja några år innan ett färdigt vaccin kan nå marknaden. Men lyckas man finns en enorm potential. Ett tecken på detta är att Dagens Industri i dagarna har uppmärksammats Spixia. Bolaget stöttats både av Örebro universitets holdingbolag och Inkubera.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.