Nyheter

Spixia utvecklar unikt vaccin mot klamydia

Sören Andersson och Åke Strid, Spixia

Spixia Bioteknologi AB drivs av forskarna Åke Strid och Sören Andersson vid Örebro universitet. Företaget arbetar med att ta fram ett klamydiavaccin. Mycket utvecklingsarbete återstår ännu, men det mesta pekar i rätt riktning för bolaget. De tester som genomförts indikerar att vaccinet har en ännu bättre immunologisk effekt än vad tidigare tester visat.
– Vi var ensamma med en idé som vi kunnat patentera, säger Åke Strid, vd för Spixia Biotechnology AB.

Klamydia är en av världens vanligaste könssjukdomar med uppskattningsvis 130 miljoner drabbade varje år. Hos kvinnor kan infektionen leda till infertilitet, utomkvedshavandeskap och förtidiga födslar. Ett kommersiellt vaccin mot klamydia saknas idag, något som även WHO har identifierat. Utöver ett skydd mot framtida klamydiasmitta, skulle ett vaccin även motverka antibiotikaresistens, vilket är ett allvarligt hot mot den globala hälsan.
– Klamydia är vanligt både i Sverige och globalt – så intresset för ett sådant vaccin är väldigt stort, säger Sören Andersson.

I höstas tecknade Spixia en avsiktsförklaring med det svenska läkemedelsutvecklingsbolaget Eurocine Vaccines. Tillsammans har man gjort tester har utfallit mycket positivt. De pekar på att vaccinet har bättre immunologisk effekt än vad Åke och Sören tidigare har räknat med.
– Det är väldigt spännande att se resultaten växa fram och hur små justeringar i vaccinationsintervall och dos kan ha en avgörande betydelse, säger Åke.

Forskningen kring det nya vaccinet har pågått under lång tid och det kommer sannolikt dröja några år innan ett färdigt vaccin kan nå marknaden. Men lyckas man finns en enorm potential. Ett tecken på detta är att Dagens Industri i dagarna har uppmärksammats Spixia. Bolaget stöttats både av Örebro universitets holdingbolag och Inkubera.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 22 april

Start Your Move – fysisk aktivitet istället för psykisk ohälsa

Som fysioterapeut har hon hjälpt hundratals människor personer med psykisk ohälsa att komma i rörelse. Frustrationen över att många av dem återgick till ett stillasittande liv efter behandlingen, gav energi till att bli företagare. – De flesta vet att den psykiska ohälsan kostar samhället enorma belopp och att fysisk aktivitet är en nyckel för tillfrisknande. Ändå görs det alldeles för lite. Med Start Your Move vill jag bidra till en hållbar förändring, säger Lena Axelsson Svedell.

onsdag 3 april

Pinball Brothers släpper ABBA – flipperspelet

Örebroföretaget Pinball Brothers är Europas största tillverkare av flipperspel. Efter succéerna Alien och Queen, baserat på den brittiska supergruppen, lanserar de nu ett flipperspel i samarbete med ABBA. – Faktum är att det faktiskt var de som tog den första kontakten, säger grundaren och vd:n, Daniel Janson. Eller för att vara exakt – det var Bennys son, Ludvig, som hörde av sig. Han är också är flipperspelsfantast.

torsdag 21 mars

Inkubera och deb. bjuder in till styrelseutbildning

Hur säkerställer man att styrelsearbetet fungerar i praktiken? Vilken roll och vilket ansvar har egentligen en styrelse? Vilka personliga risker finns det med att sitta i styrelse? Inkubera och Stockholmsbaserade deb. – ett företag som specialiserat sig på styrelseutbildningar – arrangerar styrelseutbildningen styrelseledamot” på Creative House i Örebro.

torsdag 21 mars

Tillväxtverket stöttar Arta Systems med 1,1 mkr

Inkubatorföretaget Arta Systems stöttas av Tillväxtverket med 1,1 miljoner kronor. Finansieringen gäller en förstudie för ett digitalt visualiseringsverktyg som ska tydliggöra möjligheter och utmaningar för svensk livsmedelsproduktion. Konkret syftar verktyget till att göra det lättare för offentliga beslutsfattare att skapa hållbara strategier och öka självförsörjningsgraden. "Stödet betyder mycket för oss, säger Cecilia Fendin, medgrundare och produktansvarig på Arta Systems. Nu ska vi kartlägga behoven i detalj tillsammans med ett antal regioner. Om vi kan göra hela matkedjan tydligare och mer greppbar, skapar det bättre förutsättningar för framtidens mat."