Nyheter

Sparbanksstiftelsen Nyas innovationslån hjälper Inkubera-företagen att växa

Miko Lazic, Moonlighting Industries

Sedan några år tillbaka har Inkubera ett samarbete med Sparbankstiftelsen Nya. Samarbetet innebär att stiftelsen finansierar utveckling i utvalda Inkubera-bolag via förmånliga innovationslån. Första omgången företag har redan betalat tillbaka sina lån, vilket gör att pengarna kan gå vidare och göra nytta hos andra företag.
– Med innovationslånen vill vi hjälpa bolag i tidiga skeden att utvecklas säger Peter Almroth, vd på Sparbanksstiftelsen Nya.

Sparbanksstiftelsen Nya har som syfte att främja sparsamhet samt bevara och utveckla sparbanksidén. Stiftelsen får också återinvestera i näringsliv, forskning, utbildning, idrott eller kultur inom sitt verksamhetsområde. Genom att stötta innovativa tillväxtbolag vill man ge ett positivt bidrag till regionens näringsliv.
– Ofta är det svårt för nya bolag att få tillgång till kapital via det ekosystem som finns. Här kan stiftelsen vara med och bidra till entreprenörskap och en positiv samhällsutveckling, menar Peter Almroth.

Tillsammans med Almi Mälardalen utser Inkubera de företag som får tillgång till de förmånliga innovationslånen. Den första omgången gick lånen till Retenua (som använder visionteknologi för att förhindra olyckor med fordon på arbetsplatser) Embrace Safety (som hjälper kommuner att förhindra brott) samt till Moonlightning industries.

Moonlightning industries har utvecklat Moon Smart Focus, en AI-baserad lösning som hjälper professionella filmskapare att arbeta med fokus – en stor utmaning i de flesta filmproduktioner, Oftast är över 30 personer involverade. Moon mäter avstånd till alla skådespelare i realtid, vilket ökar precisionen i filmningen, spar tid och minskar risker för fel.
– Tyvärr får vi ännu inte berätta om alla spännande produktioner vi är ute på just nu, berättar grundaren Miko Lazic, som hade första kontakten med Inkubera redan 2014. Moon Smart Focus har bland annat används på flera Marvel-produktioner i London och USA och Moon och till och med en Spielberg-produktion i London. Aktuellt på TV just nu är Lars von Triers Riket Exodus, Utvandrarna, Julkalendern, och den svenska bilfilmen Ett Sista Race.

Trots framgångarna är Moon Smart Focus fortfarande i en tidig fas av sin produktutveckling. Innovationslånet från Sparbanksstiftelsen Nya kom väl till pass.
–  Vi fick innovationslånet från Sparkbanksstiftelsen Nya när vi var i ett tidigt och osäkert skede i uppbyggnaden av vårt bolag. Utan finansiell stöttning i vårt tidiga utvecklingsarbete hade vi inte kunnat vara där vi är idag, säger vd Mathias Farnebo.

Såväl Moonlightning Industries som de två övriga företagen i första omgången har nu återbetalt innovationslånen vilket gör att pengarna kan gå vidare och göra nytt i tre andra företag, nämligen ProPractise, JL Kemi och RePeak.
— Det är fantastiskt roligt att se att företagen som var med i den första omgången av innovationslånen har kunnat betala tillbaka lånen så att de kan rulla vidare till nya företag med samma behov, säger Peter Almroth. Vi har också beviljat en ny omgång medel för att ytterligare företag ska kunna få möjlighet att söka lånen. Det är både viktigt och roligt att kunna medverka till att drivna entreprenörer kan förverkliga sina idéer, vilken i sin tur leder till en positiv samhällsutveckling.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 22 november

Vi söker ny programansvarig

Har du varit med om minst en tillväxtresa, är bra på affärsutveckling och älskar att hjälpa människor att lyckas? Då kan du bli en del av vårt team. Vi söker en ansvarig för vårt Prepare-program. Senast 4 december behöver vi din ansökan.

måndag 21 november

Apoteagrundare investerar i landbaserad odling av fick och räkor

Mattias Djurstedt deltog 2020 i Inkuberas prepare-program med sin satsning på hållbar och landbaserad odling av fisk och räkor. Nu får han med sig en verklig tungviktare på resan. Pär Svärdson, som grundat både Apotea och Adlibris, har beslutat att investera 3 mkr i företaget. – Det här är ett bra första steg mot våra stora visioner. säger Mattias Djurstedt. Vårt mål är att 20 procent av fisk- och räkproduktionen i världen ska ske med vår teknik till 2050, som idag är vd för sitt bolag Cresponix.

måndag 7 november

Amet Drive gör det enklare att samåka

Allt började som ett UF-projekt på Degerforsgymnasiet. Idag har Amet Drive, det vill säga Amelia Losander och Isra Albeatar, 400 användare och en dröm om att förändra våra resvanor. Med appen Amet Drive sammanför de den som har ledig plats i bilen med den som vill göra en billig och hållbar resa.

fredag 21 oktober

Embrace Safety – ett växande företag inom brottsbekämpning

Med kriminologisk forskning som grund har Henrik Andershed och hans kollegor byggt Embrace Safety, ett företag som hjälper kommuner, polisen, bostadsföretag och andra organisationer att förebygga brott och främja trygghet. Sedan starten 2016 har företaget växt till sex medarbetare och man har nu avtal med 45 kommuner. Göteborgs stad är den senaste i raden. – Vi firar varje ny kund, säger Henrik. Men att Sveriges näst största stad väljer oss som långsiktig partner efter att ha analyserat oss utan och innan i 1,5 år är förstås en extra fjäder i hatten.