Nyheter

Sparbanksstiftelsen Nyas innovationslån hjälper Inkubera-företagen att växa

Miko Lazic, Moonlighting Industries

Sedan några år tillbaka har Inkubera ett samarbete med Sparbankstiftelsen Nya. Samarbetet innebär att stiftelsen finansierar utveckling i utvalda Inkubera-bolag via förmånliga innovationslån. Första omgången företag har redan betalat tillbaka sina lån, vilket gör att pengarna kan gå vidare och göra nytta hos andra företag.
– Med innovationslånen vill vi hjälpa bolag i tidiga skeden att utvecklas säger Peter Almroth, vd på Sparbanksstiftelsen Nya.

Sparbanksstiftelsen Nya har som syfte att främja sparsamhet samt bevara och utveckla sparbanksidén. Stiftelsen får också återinvestera i näringsliv, forskning, utbildning, idrott eller kultur inom sitt verksamhetsområde. Genom att stötta innovativa tillväxtbolag vill man ge ett positivt bidrag till regionens näringsliv.
– Ofta är det svårt för nya bolag att få tillgång till kapital via det ekosystem som finns. Här kan stiftelsen vara med och bidra till entreprenörskap och en positiv samhällsutveckling, menar Peter Almroth.

Tillsammans med Almi Mälardalen utser Inkubera de företag som får tillgång till de förmånliga innovationslånen. Den första omgången gick lånen till Retenua (som använder visionteknologi för att förhindra olyckor med fordon på arbetsplatser) Embrace Safety (som hjälper kommuner att förhindra brott) samt till Moonlightning industries.

Moonlightning industries har utvecklat Moon Smart Focus, en AI-baserad lösning som hjälper professionella filmskapare att arbeta med fokus – en stor utmaning i de flesta filmproduktioner, Oftast är över 30 personer involverade. Moon mäter avstånd till alla skådespelare i realtid, vilket ökar precisionen i filmningen, spar tid och minskar risker för fel.
– Tyvärr får vi ännu inte berätta om alla spännande produktioner vi är ute på just nu, berättar grundaren Miko Lazic, som hade första kontakten med Inkubera redan 2014. Moon Smart Focus har bland annat används på flera Marvel-produktioner i London och USA och Moon och till och med en Spielberg-produktion i London. Aktuellt på TV just nu är Lars von Triers Riket Exodus, Utvandrarna, Julkalendern, och den svenska bilfilmen Ett Sista Race.

Trots framgångarna är Moon Smart Focus fortfarande i en tidig fas av sin produktutveckling. Innovationslånet från Sparbanksstiftelsen Nya kom väl till pass.
–  Vi fick innovationslånet från Sparkbanksstiftelsen Nya när vi var i ett tidigt och osäkert skede i uppbyggnaden av vårt bolag. Utan finansiell stöttning i vårt tidiga utvecklingsarbete hade vi inte kunnat vara där vi är idag, säger vd Mathias Farnebo.

Såväl Moonlightning Industries som de två övriga företagen i första omgången har nu återbetalt innovationslånen vilket gör att pengarna kan gå vidare och göra nytt i tre andra företag, nämligen ProPractise, JL Kemi och RePeak.
— Det är fantastiskt roligt att se att företagen som var med i den första omgången av innovationslånen har kunnat betala tillbaka lånen så att de kan rulla vidare till nya företag med samma behov, säger Peter Almroth. Vi har också beviljat en ny omgång medel för att ytterligare företag ska kunna få möjlighet att söka lånen. Det är både viktigt och roligt att kunna medverka till att drivna entreprenörer kan förverkliga sina idéer, vilken i sin tur leder till en positiv samhällsutveckling.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 8 maj

”Investeringen i vårt startup-program ger en avkastning på 12 gånger pengarna”

Sedan starten 2006 till 2021 omsatte Inkubera-bolagen nästan 3 miljarder, skapade nästan 2 500 årsarbetsplatser och drog in 765 miljoner i skatteintäkter. De totala kostnaderna för Inkubera var under samma period 91 miljoner. – Givetvis är det främst företagen själva somska ta åt sig äran, säger VD Fredrik Stenman. Vissa företag hade säkert klarat sig lika bra utan vårt stöd, men vi har också många exempel på när vår insats har varit avgörande. Hur man än mäter har det varit en lönsam investering för Örebroregionen.

onsdag 26 april

Lindepacs ersättare till cellplast ska lägga grunden för hållbart produktionscentrum i Lindesberg

Cellplast – eller ”frigolit” som det kallas i dagligt tal – produceras av olja och räknas till en av de stora miljöbovarna. Lindepac i Lindesberg har dock en ersättare på gång. Det nya materialet EWG är baserat på cellulosa som finns i alla levande växter. EWG kommer att utgöra basen för ett produktionscentrum som Lindepac vill bygga i Lindesberg.

tisdag 18 april

Firas hållbara lösning på det ”eviga problemet”

Hur många gånger har du försökt att skriva på en whiteboard med en uttorkad penna? Åtskilliga, antar vi. Bara i Sverige importerar vi cirka 36 miljoner whiteboard-pennor om året. Pennor som alltid – förr eller senare – hamnar i papperskorgen. Firas Kiwan har sedan 9-årsåldern drivits av att hitta lösningar på små och stora problem i vardagen, varav vissa har resulterat i patent. Och nu är han nära att lösa det smått eviga problemet med uttorkade whiteboard-pennor. Genom ett sinnrikt refillsystem kommer han att kunna ordna fungerade pennor och stora miljövinster.

torsdag 13 april

Storbritannien nästa för Binary Brains

Träffsäkra prognoser med hjälp av AI och kvalificerade statistiska analyser har gjort Binary Brains till ett av Örebros snabbast växande företag. I höstas tog bolaget hjälp av Inkubera och programmet Swedish Scaleups för att göra en internationell satsning. Resorna till de brittiska öarna kommer sannolikt att bli täta under våren, berättar vd, Jacob Kihlbaum. – Det här var en chans som vi inte kunde säga nej till. Tack vare stöttningen når vi ut på en internationell marknad betydligt snabbare än vad som annars hade varit möjligt.