Nyheter

Skolados skapar tryggare skolor

Ismael Hamoudi, Skolados grundare och vd.

För snart tre år sedan fick Ismael Hamoudi höra talas om tre självmordsincidenter i sin närhet. Det fick honom att fundera på om det fanns något han kunde göra för att upptäcka psykisk ohälsa i tid. Det hade kunnat stanna vid en tanke, men Ismael ville mer än så. Nu är den första skolan i gång att testa Skolado – en app som med hjälp av enkla och roliga undersökningar får elever att svara på hur de mår. Skolado sammanställer resultaten i överskådliga diagram så att skolan kan vidta åtgärder snabbt.
– Vår vision är att hjälpa skolor att bli den tryggaste och bästa platsen för barn, berättar Ismael.

2018 slutade Ismael som grundskolevikarie och började läsa på Läkarprogrammet vid Örebro universitet. Från innovationsrådgivarna på ORU Innovation fick han rådgivning och hjälp med finansiering när han ville utveckla sin idé. Första prototypen för Skolado blev klar sommaren 2020.  Ett par år senare bildade Ismael Skolado med målet att minska psykisk ohälsa och mobbning bland barn.
– De första åren av ett barns uppväxt kan påverka barnets mående ända till vuxen ålder. Trots att man vet detta, ökar tyvärr den psykiska ohälsan. Jag vill hjälpa skolorna att ta reda på hur barnen upplever skolan och vilka åtgärder som ger positiv effekt.

Efter inledande tester i årskurs två, är nu Norra skolan i Sveg redo att låta samtliga elever på skolan använda Skolado. Ismael har just besökt skolan och tillsammans med lärarna formulerat frågorna som eleverna ska svara på.
– Jättekul att de vill gå vidare, säger Ismael. Lärarna tycker att appen har fungerat bra, det har varit smidigt för barnen och de får en tydliga uppföljningar samlade på ett ställe.

Ismael omgiven av lärararkollegiet på Norra skolan i Sveg.

Trots att Skolado är ett relativt nystartat företag har det redan blivit prisbelönt. Ismael har mottagit såväl Skapa Talang i Örebro län som ett stipendium från XO Foundation under 2022. Parallellt med att driva Skolado, pluggar Ismael på Läkarprogrammet vid Örebro universitet.
– Det är svårt att få tiden att räcka till allt. Men jag brinner verkligen för Skolado och chansen att göra en insats för att barn ska må bättre.

Sedan Skolado kom med i Inkuberas startupprogram har Ismael fått en personlig affärscoach i Mattias Andershed.
– Det betyder jättemycket att få arbeta med en så erfaren person. Tillsammans har vi lagt upp en plan Skolados fortsatta expansion och vi träffas löpande förverkliga planen och möta nya utmaningar och möjligheter.

Trots att Skolado är ett ungt företag har det redan blivit prisbelönt. Ismael har mottagit såväl Skapa Talang i Örebro län som ett stipendium från XO Foundation under 2022. Parallellt med att driva Skolado, pluggar Ismael på Läkarprogrammet vid Örebro universitet.
– Det är svårt att få tiden att räcka till allt. Men jag brinner verkligen för Skolado och chansen att göra en insats för att barn ska må bättre.

Sedan Skolado kom med i Inkuberas startupprogram har Ismael fått en personlig affärscoach i Mattias Andershed.
– Det betyder jättemycket att få arbeta med en så erfaren person. Tillsammans har vi lagt upp en plan Skolados fortsatta expansion och vi träffas löpande förverkliga planen och möta nya utmaningar och möjligheter.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 27 november

Jolivo – en smart resekompis i fickan

En av de första sakerna Oscar Nilsson berättade när jag träffade honom på Java i centrala Örebro, är att han och Jolivo vill skaka om resebranschen. – Vi vill rädda våra framtida kunder från de värsta turistfällorna när de är ute och reser. Med hjälp av den AI-lösning som vi vill skapa, vill vi lära känna kunderna så väl att vi kan ge skräddarsydda tips. Vi har ett starkt team som känner resebranschen väl. Där finns stora utmaningar som vi vill adressera med Jolivo.

måndag 20 november

Fibes – möbeltapetserarnas bästa kompis

Erika Orvendal känner tapetserarbranschen från insidan – hon har själv drivit en egen verkstad i flera år. Hon har upplevt glädjen i att ge slitna möbler nytt liv, men också frustrationen över att tidsödande administration äter upp lönsamheten. – Hela tanken med Fibes är göra det lättare för tapetserare att leva på sin verksamhet. Exempelvis får de tillgång till en gratislösning som spar dagar av administrativt arbete varje gång leverantörerna justerar sina priser.

måndag 6 november

Europas största tillverkare av flipperspel finns i Örebro

I en anonym lokal i Bettorps Industriområde strax norr om Örebro, döljer sig en väl bevarade hemlighet. Pinball Brothers startade för tre år sedan och är idag Europas största tillverkare av flipperspel. Via avtal med såväl Disney som rockgruppen Queen, har man etablerat sig som något av en nytänkare i en konservativ bransch. – Flipperspelsvärlden är begränsad, men ändå större än man kanske kan tro – inte minst i USA, säger vd Daniel Janson. Som ett ungt europeiskt företag sticker vi ut på flera sätt.

måndag 30 oktober

HerCycle skapar individuella hälsoprogram i harmoni med kvinnors menscykler

Menstruation påverkar halva jordens befolkning. Ändå återstår mycket forskning och kunskap om hur menscykeln påverkar kvinnors hälsa och välbefinnande. Genom den app som Ida Stjernström och Ghia Yuson utvecklar, kommer kvinnor att få ökad kunskap och hjälp att anpassa sin kost och träning så det sker i samklang med menscykelns olika stadier. – Upp till 90 % av alla kvinnor upplever fysiska och/eller psykiska symptom under sin mens, säger Ida. Samtidigt är det över 40 % av dessa som inte svarar på de behandlingar som finns. Vårt syfte är att stärka kvinnor under hela deras menstruationscykel så att deras välmående förbättras.