Nyheter

Skolados skapar tryggare skolor

Ismael Hamoudi, Skolados grundare och vd.

För snart tre år sedan fick Ismael Hamoudi höra talas om tre självmordsincidenter i sin närhet. Det fick honom att fundera på om det fanns något han kunde göra för att upptäcka psykisk ohälsa i tid. Det hade kunnat stanna vid en tanke, men Ismael ville mer än så. Nu är den första skolan i gång att testa Skolado – en app som med hjälp av enkla och roliga undersökningar får elever att svara på hur de mår. Skolado sammanställer resultaten i överskådliga diagram så att skolan kan vidta åtgärder snabbt.
– Vår vision är att hjälpa skolor att bli den tryggaste och bästa platsen för barn, berättar Ismael.

2018 slutade Ismael som grundskolevikarie och började läsa på Läkarprogrammet vid Örebro universitet. Från innovationsrådgivarna på ORU Innovation fick han rådgivning och hjälp med finansiering när han ville utveckla sin idé. Första prototypen för Skolado blev klar sommaren 2020.  Ett par år senare bildade Ismael Skolado med målet att minska psykisk ohälsa och mobbning bland barn.
– De första åren av ett barns uppväxt kan påverka barnets mående ända till vuxen ålder. Trots att man vet detta, ökar tyvärr den psykiska ohälsan. Jag vill hjälpa skolorna att ta reda på hur barnen upplever skolan och vilka åtgärder som ger positiv effekt.

Efter inledande tester i årskurs två, är nu Norra skolan i Sveg redo att låta samtliga elever på skolan använda Skolado. Ismael har just besökt skolan och tillsammans med lärarna formulerat frågorna som eleverna ska svara på.
– Jättekul att de vill gå vidare, säger Ismael. Lärarna tycker att appen har fungerat bra, det har varit smidigt för barnen och de får en tydliga uppföljningar samlade på ett ställe.

Ismael omgiven av lärararkollegiet på Norra skolan i Sveg.

Trots att Skolado är ett relativt nystartat företag har det redan blivit prisbelönt. Ismael har mottagit såväl Skapa Talang i Örebro län som ett stipendium från XO Foundation under 2022. Parallellt med att driva Skolado, pluggar Ismael på Läkarprogrammet vid Örebro universitet.
– Det är svårt att få tiden att räcka till allt. Men jag brinner verkligen för Skolado och chansen att göra en insats för att barn ska må bättre.

Sedan Skolado kom med i Inkuberas startupprogram har Ismael fått en personlig affärscoach i Mattias Andershed.
– Det betyder jättemycket att få arbeta med en så erfaren person. Tillsammans har vi lagt upp en plan Skolados fortsatta expansion och vi träffas löpande förverkliga planen och möta nya utmaningar och möjligheter.

Trots att Skolado är ett ungt företag har det redan blivit prisbelönt. Ismael har mottagit såväl Skapa Talang i Örebro län som ett stipendium från XO Foundation under 2022. Parallellt med att driva Skolado, pluggar Ismael på Läkarprogrammet vid Örebro universitet.
– Det är svårt att få tiden att räcka till allt. Men jag brinner verkligen för Skolado och chansen att göra en insats för att barn ska må bättre.

Sedan Skolado kom med i Inkuberas startupprogram har Ismael fått en personlig affärscoach i Mattias Andershed.
– Det betyder jättemycket att få arbeta med en så erfaren person. Tillsammans har vi lagt upp en plan Skolados fortsatta expansion och vi träffas löpande förverkliga planen och möta nya utmaningar och möjligheter.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 10 mars

Nominera bästa idén till Sveriges största innovationstävling

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges ledande tävling för nyskapande idéer. Jurygrupper i alla län utser de bästa idéerna sett till innovativitet, marknadspotential och hållbarhet. Nu är det dags att nominera de smartaste nya idéerna under 2022. Nominera dig själv eller någon annan senast 30 maj.

onsdag 8 mars

Hitta finansiering och skapa nya kontakter på A-match

A-match är ett evenemang i Karlstad för företag som söker finansiering och vill utöka sitt nätverk. Ett 70-tal investerare från hela Norden deltar. Söker ditt företag riskkapital och nya kontakter kan A-match kanske vara något för er. I så fall är det hög tid att anmäla sig – 29 mars går anmälningstiden ut. Eventet genomförs 30 maj.

måndag 6 mars

”För oss var timingen perfekt”

Richard Grönberg driver Ecdesign, ett företag som säljer mjukvara för att producera 3D-ritningar. En faktor som gör att företaget är annorlunda – och mycket framgångsrikt – är att målgruppen är hårt nischad. De som främst använder Ecdesign är säljare av gymutrustning. Säljare som enkelt kan producera kompletta 3D-ritningar och visa dem för gym som ska bygga om eller bytta nytt, har ett tydligt försprång framför dem som inte kan det. Idag är Ecdesign världsledande inom sitt område. I september förra året gick Ecdesign med i Swedish Scaleups, ett program som Inkubera driver tillsammans med en rad andra inkubatorer i östra Mellansverige. – Vi fick skräddarsydd stöttning i rätt läge, säger Richard. För oss var timingen perfekt.

tisdag 28 februari

QTPIE antagen till Sting i Stockholm

Inkubera-företaget QTPIE, har blivit antaget till Stockholmsbaserade inkubatorn Sting Innovation and Growth. QTPIE använder eye-tracking, computer vision och AI för göra mer tillförlitliga förartester för personer som ska göra körkortsprov. QTPIE lämnar alltså Inkubera och grundaren, Ravi Chadalavada, flyttar till Stockholm. – Visst kommer vi att sakna Ravi, men framför allt är vi jätteglada för att han får den här möjligheten, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Ravi och QTPIE kommer att få fantastisk miljö att utvecklas i.