Nyheter

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Grunden för Skolados enkäter de skall vara enkla för eleverna att svara på. Till höger, grundaren och vd:n Isamael Hamoundi.

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi.
– Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

Ismael hade flera kompisar som mådde dåligt under skolåren. Under en tid som vikarie märkte han hur svårt det vara att veta hur eleverna egentligen mådde. Speciellt svårt att veta är det vad som händer utanför klassrummet – på raster, i omklädningsrum och på sociala media. Han bestämde sig för att utveckla ett hjälpmedel som snabbt kunde upptäcka eventuell psykiska ohälsa hos eleverna.
– Grunden i Skolado är att det skall vara snabbt och enkelt, säger Ismael. Då kan man genomföra täta mätningar utan att det tar stora resurser. Att undersöka elevhälsan en gång om året räcker inte om man verkligen ska kunna hjälpa eleverna.

Björkhaga-skolan i Lindesberg har testat Skolado under vårterminen. Testet föll så väl ut att ytterligare en skola, Brotorpskolan, också ville testa Skolado. När detta stod klart pratade Ismael med dåvarande skolchef, Mikael Tibell. Han tyckte att det var dags att ge alla F–6-skolor i kommunen samma chans.

Skolorna bestämmer själva vilka frågor som skall ställas. För det mesta rör det sig om cirka sju frågor kring exempelvis trygghet, mobbning, motivation och trivsel. En sak som skolorna i Lindesberg särskilt uppskattade, var att det var så enkelt för eleverna att svara på frågorna.
– Enkäterna i Skolado liknar mer dataspel än traditionella enkäter, säger Ismael. Det är en nyckel för att eleverna ska vilja fylla i dem. Många tycker till och med att det är roligt.

Ismael och Skolado har varit Inkubera-företag sedan årsskiftet.
– Inkubera har varit avgörande för Skolado, skulle jag säga. Jag har exempelvis fått stöttning med en egen affärscoach, hjälp med bolagsstruktur och andra juridiska frågor samt finansiella medel som gjort att jag kunnat testa min produkt på marknaden. Jag har faktiskt svårt att se hur mitt bolag skulle ha funkat utan den stöttning jag fått från Inkubera.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.

onsdag 30 augusti

Här är alla årets SKAPA-finalister

Sveriges största innovationstävling, SKAPA-priset till Alfred Nobels minne, pågår som bäst. Två vinnare (för SKAPA-priset och Skapa talang) utses i varje län som sedan går vidare till riksfinal. I Örebro län utser vi även finalister i varje klass. Länsvinnarna får utöver en plats i finalen 30 000 kr var vid en prisutdelning på Örebro slott 20 september.