Nyheter

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Novosad Anderhed, vinnare av Skapa-priset samt landshövding Lena Rådström Baastad.

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och vinnarna fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand.

   
– Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.
Skapa-prisvinnaren Erik Nowosad Andershed har utvecklat en digital mugg som gör att barn har ätstörningar, lättare kan få i sig näring. Muggen är kopplad till ett spel som kan köras på en dator eller läsplatta. Genom att dricka i muggen kan barnet påverka vad som händer i spelet, vilket blir ett incitament till att dricka mer.  1–5 % av alla barn lider av ätstörningar eller ARFID som diagnosen kallas. Utöver problemen det innebär att inte få i sig tillräckligt med näring, försvårar ARFID sociala relationer eftersom dessa så ofta är kopplade till mat.
   
– Det känns superroligt och spännande att bli länsvinnare av SKAPA-priset och få möjlighet att tävla i Stockholm. Men också att få en liten bekräftelse att vår produkt är innovativ och kan hjälpa många familjer.

William Khzouz och Janna Nasser vann SKAPA talang för personer upp till 30 år.

Janna Nasser och William Khzouz vann Skapa talang för personer upp till 30 år. Tillsammans driver de det nystartade företaget Alga Insulation som bygger på idén att isolera bostäder med alger (tång med mera) som spolas upp på stränder. Många kommuner spenderar idag stor belopp på att rensa stränder från alger. Lyckas Alga med sin idé, kommer det att finnas en avsättning för algerna samt ett nytt hållbart alternativ för isolering. Alger har längre tillbaks i tiden använts som isolering i kustnära orter. För industriell produktion kommer det dock att krävas att algerna bearbetas, något som Janna och William nu undersöker.
   
– Det känns fantastiskt, säger Wiliam Khzouz. Tack vare priset går vi ett steg framåt mot vårt mål, att göra skillnad på riktigt.
   
– Priset bekräftar värdet av att tänka kreativt och nyskapande inom en bransch som behöver det. Detta ger oss energi att fortsätta driva innovation och hållbarhet framåt, säger Janna.
   
För nytillträdde landshövdingen Lena Rådström Baastad, var detta den första länsfinalen av SKAPA-priset.
  
– Att få vara med, träffa finalisterna och höra alla idéer är väldigt inspirerande, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många. Det ska bli spännande att få se hur innovationerna utvecklas över tid.
   
SKAPA är Sveriges största innovationstävling och drivs av Stiftelsen SKAPA som bildades till Alfred Nobels minne. I Örebro län är Inkubera värd för tävlingen. Länsvinnarna går nu vidare till SKAPA:s riksfinal 11 november i Gyllene salen, Stockholms stadshus.
   
Vinnarmotiveringar
SKAPA-priset, Erik Nowosad Andershed
Att få i sig näring är livsviktigt. Vinnaren använder digital teknik och gamification för att på ett nyskapande sätt göra stor skillnad för en grupp barn med särskilda behov.

SKAPA talang, Janna Nasser och William Khzouz
Vinnarna har med hjälp av stor kreativitet vänt något som upplevs som ett problem i en kontext till något som kan bli en stor och hållbar tillgång i en helt annat sammanhang.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 27 november

Jolivo – en smart resekompis i fickan

En av de första sakerna Oscar Nilsson berättade när jag träffade honom på Java i centrala Örebro, är att han och Jolivo vill skaka om resebranschen. – Vi vill rädda våra framtida kunder från de värsta turistfällorna när de är ute och reser. Med hjälp av den AI-lösning som vi vill skapa, vill vi lära känna kunderna så väl att vi kan ge skräddarsydda tips. Vi har ett starkt team som känner resebranschen väl. Där finns stora utmaningar som vi vill adressera med Jolivo.

måndag 20 november

Fibes – möbeltapetserarnas bästa kompis

Erika Orvendal känner tapetserarbranschen från insidan – hon har själv drivit en egen verkstad i flera år. Hon har upplevt glädjen i att ge slitna möbler nytt liv, men också frustrationen över att tidsödande administration äter upp lönsamheten. – Hela tanken med Fibes är göra det lättare för tapetserare att leva på sin verksamhet. Exempelvis får de tillgång till en gratislösning som spar dagar av administrativt arbete varje gång leverantörerna justerar sina priser.

måndag 6 november

Europas största tillverkare av flipperspel finns i Örebro

I en anonym lokal i Bettorps Industriområde strax norr om Örebro, döljer sig en väl bevarade hemlighet. Pinball Brothers startade för tre år sedan och är idag Europas största tillverkare av flipperspel. Via avtal med såväl Disney som rockgruppen Queen, har man etablerat sig som något av en nytänkare i en konservativ bransch. – Flipperspelsvärlden är begränsad, men ändå större än man kanske kan tro – inte minst i USA, säger vd Daniel Janson. Som ett ungt europeiskt företag sticker vi ut på flera sätt.

måndag 30 oktober

HerCycle skapar individuella hälsoprogram i harmoni med kvinnors menscykler

Menstruation påverkar halva jordens befolkning. Ändå återstår mycket forskning och kunskap om hur menscykeln påverkar kvinnors hälsa och välbefinnande. Genom den app som Ida Stjernström och Ghia Yuson utvecklar, kommer kvinnor att få ökad kunskap och hjälp att anpassa sin kost och träning så det sker i samklang med menscykelns olika stadier. – Upp till 90 % av alla kvinnor upplever fysiska och/eller psykiska symptom under sin mens, säger Ida. Samtidigt är det över 40 % av dessa som inte svarar på de behandlingar som finns. Vårt syfte är att stärka kvinnor under hela deras menstruationscykel så att deras välmående förbättras.