Nyheter

Sisirs idé gör det möjligt för barn utan tal att kommunicera och att nå sin fulla potential

Sisir på nybildade företaget Flying Drop har en idé som kan förändra livet för sin dotter och för andra med funktionsnedsättning.

Sisirsnaths dotter föddes med en grav CP-skada som innebär att hon varken kan tala, gå eller använda händerna. Självklart gör det all typ av kommunikation svår. Men på sikt hoppas Sisir att han och hans dotter ska kunna nå varandra på ett helt nytt sätt. Sisir, som har tre mastersexamina – som industridesigner, visual designer och interaktionsdesigner – har en lösning som kraftigt förbättrar funktionshindrades möjligheter att förstå och kommunicera med omvärlden samt att utvecklas som människor.
– Jag har studerat den senaste forskningen och testat i princip alla hjälpmedel jag kunnat hitta. Men tyvärr är det mesta baserat på gamla metoder vars resultat är svåra att mäta. Nu vill jag använda hela min erfarenhet för att hjälpa min dotter och andra med funktionsnedsättning.

Sisirs dotter heter Gamana och är 6 år. Hon saknar mycket av det som de flesta barn ser som självklarheter. Men hon har kärleken från sina föräldrar – och dessutom en pappa som har en närmast optimal kombination av egenskaper, erfarenheter och kompetenser för att kunna hjälpa henne. Sisir tog en master som industridesigner och en kandidatexamen som dataingenjör i Indien. Han byggde på med master i visual design 2006 i Umeå som han sedan följde uppmed ytterligare en master i interaktionsdesign. Dessutom utvecklade under sin studietid en app för piktogram, ett vanligt kommunikationshjälpmedel för funktionsnedsatta. Lägg därtill att han redan från barnsben varit entreprenöriell till sin läggning.
– Det känns som om allt jag har studerat och jobbat med under mitt liv har förberett mig för att kunna hjälpa Gamana och andra som har stora hinder för att kunna kommunicera, säger Sisir.

Lösningen – som fortfarande är hemlig – består av både hård- och mjukvara och bygger bland annat på machine learning och AI. När den är färdig kommer den att kunna hjälpa människor med funktionsnedsättning att enklare förstås och kommunicera med sin omgivning. Dessutom blir det lättare för personer i de funktionsnedsattas närhet – som föräldrar och lärare – att följa och påskynda språkinlärningen.
– Det första prototypen kan vara klar om några månader, säger Sisir. En färdig lösning kanske ligger ett år bort om utvecklingsarbetet går bra.

Det är inte bara funktionsnedsatta barn som kan kommer att kunna ha nytta av konceptet menar Sisir.
– Blir det som jag har tänkt, kommer min lösning att kunna hjälpa till med inlärning och kommunikation i lång rad situationer och för olika människor. Förutom funktionsnedsatta är även senildementa en prioriterad grupp, säger han.

Sisir arbetar för närvarande som design lead på Epiroc och driver sitt utvecklingsprojekt utanför ordinarie arbetstid. Han tog kontakt med Inkubera för ett par veckor sedan och kommer snart att ha sitt första möte med sin affärscoach.
– Inkubera har lång erfarenhet av vad som krävs för att kunna driva innovativa startups. Dessutom har de ett intressant nätverk av experter och investerare som jag tror att jag kommer att få stor nytta av, säger Sisir.

torsdag 7 oktober

Nyheter


onsdag 20 oktober

Inkubera vill starta företag som underlättar för affärsänglar att investera i innovativa startups

Under 2022 planerar Inkubera att starta ett företag som gör det lättare för affärsänglar att investera i regionens innovativa startups och tillväxtbolag. Förutom affärsänglar i Örebroregionen och Inkubera, är målet att statligt ägda Saminvest ska ingå som tredje part i projektet. Konceptet bygger på att affärsänglarna investerar i företag som uppfyller Inkuberas grundkrav och att Saminvest sedan dubblar änglarnas investeringar. På så sätt skapas nya möjligheter till för riskvilligt kapital för bolagen samtidigt som affärsänglarnas riskexponering minskar. Arbetet med att få det nya ängelinvesterarbolaget till stånd finansieras av Inkubera, Region Örebro län och Örebro kommun.

fredag 8 oktober

Inkubera är en viktig investering för framtidens tillväxt

Inkubera stöttar innovativa tillväxtbolag i regionen genom affärscoachning, expertrådgivning och hjälp att hitta extern finansiering. – Vi arbetar med företag som ska bli framtidens motorer i det regionala näringslivet. De företag som vi på olika sätt har jobbat med sedan starten har hittills totalt omsatt 2 miljarder. Om företagen lyckas eller inte beror förstås främst på dem själva, men vi kan samtidigt konstatera att de flesta bolagen anser att vi har varit viktiga för deras utveckling.

tisdag 14 september

Årets länsvinnare av SKAPA-priset

Lisa Hasselblad och Jens Björkander på Sequrifid (SKAPA-priset) och Mattias Djurstedt på Nära & Naturligt (SKAPA talang) – så heter årets länsvinnare. – Egentligen skulle man vilja ut priser till alla finalister, säger landshövding Maria Larsson som överräckte checkarna på 30 000 kr till vinnarna. Men jag övertygad om att vi kommer att höra talas om dem allihop i framtiden.

tisdag 14 september

Här är finalisterna i ”stora” Skapa-priset

Träffa Jimmy Lundström på JL Kemi, Lisa Hasselgren på Securifid samt Magnus Engholm och Christian Edwertz på Envivo. De har samtliga gått till final i årets upplaga av SKAPA-priset och vunnit 10 000 kr. Vinnaren får ytterligare 20 000 kr och dessutom chansen att representera länet vid den stora riksfinalen i november.