Nyheter

QTPIE och Skolado vann SKAPA-priser

Vinnare – Ravi Teja Chaladavada (QTPIE) och Ismael Hamoundi (Skolado).

Ravi Teja Chadalavada, QTPIE vann årets SKAPA-pris och Ismael Hamoudi, Skolado, vann SKAPA talang när årets länsvinnare utsågs på Örebro slott under torsdagen. Ravi Teja Chadalavadas innovation QTPIE säkerställer mer tillförlitliga förarprov med hjälp av bland annat eye-trackning. Ismael Hamoudi använder roliga enkäter och spel för att snabbt upptäcka mobbning och psykisk ohälsa bland skolbarn.
– Två mycket värdiga vinnare, sa landshövding Maria Larsson som delade ut priset, 30 000 kr till var och en av vinnarna. Jag är imponerad över den höga nivå som tävlingen håller år efter år. Årets upplaga var verkligen inget undantag!

Ravi Teja Chadalavadas innovation QTPIE möjliggör förarprov på helt andra premisser än idag. Med hjälp av eye-tracking , computer vision och AI kan systemet avläsa vad föraren lagt märke till eller inte uppmärksammat och hur det påverkat körningen. I stället för en kortare uppkörning kan systemet läsa av en förares beteende under en längre tid.
– Syftet med QTPIE att göra säkrare och mer tillförlitliga förartester, säger Ravi. Jag hoppas att det på sikt kommer att bidra till nollvisionen och en säkrare trafikmiljö.

Ravi, som till vardags är verksam på Örebro universitet, ser priset som en stor uppmuntran.
– Det är verkligen jätteglad  och det är en stor ära att få det här priset. Det ger oss ett bra tillfälle att berätta om QTPIE. Dessutom är kapitaltillskott alltid välkomna för oss som startup.

Ismael Hamoundis innovation Skolado använder roliga spel för att kunna skanna av elevhälsa. Genom att låta barnen använda Skolado vid jämna mellanrum kan mobbning och psykisk ohälsa upptäckas tidigt.
– Priset betyder stor uppmuntran för mig, Jag känner att många vill att vi på Skolado ska lyckas med vårt långsiktiga mål – att inget barn ska behöv lida av psykisk ohälsa eller mobbning.  Även Ismael han utvecklat sin idé med stöd från universitetet samt Ifrån nkubera och Almi.

Fredrik Stenman, vd på Inkubera som ansvarar för SKAPA-priset i Örebro län, ser med spänning fram att följa vinnarna framtiden.
– Våra två jurygrupper bedömer främst innovationshöjd, marknadspotential och hållbarhet. De två vinnarna får goda betyg på samtliga parametrar. Det ska bli riktigt spännande att se hur långt de kan nå. Det är också spännande att båda idéerna är forskningsbaserade. Samarbetet mellan universitetet, oss på Inkubera och övriga delar av länets innovationsstödsystem är viktigt för att stötta nya idéer och för att skapa ett positivt klimat för innovationer och nya spännande bolag.

SKAPA är Sveriges största innovationstävling och drivs av Stiftelsen SKAPA som bildades till Alfred Nobels minne. Länsvinnarna går nu vidare till SKAPA:s riksfinal i Stockholm 10 november.

Vinnarmotiveringar

SKAPA-priset: Ravi Teja Chadalavada, QT-PIE
”Väl genomarbetad innovation med bas i forskning, modern teknik och tydlig nytta. Genom kreativt arbete har vinnaren skapat samarbeten nationellt och internationellt som bas för denna affärssatsning.”

SKAPA talang: Ismael Hamoundi, Skolado
”Kreativ tillämpning av känd teknik som öppnar stora kommersiella möjligheter förenat med hållbar inverkan på hälsa och mående hos en högprioriterad målgrupp.”

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 8 maj

”Investeringen i vårt startup-program ger en avkastning på 12 gånger pengarna”

Sedan starten 2006 till 2021 omsatte Inkubera-bolagen nästan 3 miljarder, skapade nästan 2 500 årsarbetsplatser och drog in 765 miljoner i skatteintäkter. De totala kostnaderna för Inkubera var under samma period 91 miljoner. – Givetvis är det främst företagen själva somska ta åt sig äran, säger VD Fredrik Stenman. Vissa företag hade säkert klarat sig lika bra utan vårt stöd, men vi har också många exempel på när vår insats har varit avgörande. Hur man än mäter har det varit en lönsam investering för Örebroregionen.

onsdag 26 april

Lindepacs ersättare till cellplast ska lägga grunden för hållbart produktionscentrum i Lindesberg

Cellplast – eller ”frigolit” som det kallas i dagligt tal – produceras av olja och räknas till en av de stora miljöbovarna. Lindepac i Lindesberg har dock en ersättare på gång. Det nya materialet EWG är baserat på cellulosa som finns i alla levande växter. EWG kommer att utgöra basen för ett produktionscentrum som Lindepac vill bygga i Lindesberg.

tisdag 18 april

Firas hållbara lösning på det ”eviga problemet”

Hur många gånger har du försökt att skriva på en whiteboard med en uttorkad penna? Åtskilliga, antar vi. Bara i Sverige importerar vi cirka 36 miljoner whiteboard-pennor om året. Pennor som alltid – förr eller senare – hamnar i papperskorgen. Firas Kiwan har sedan 9-årsåldern drivits av att hitta lösningar på små och stora problem i vardagen, varav vissa har resulterat i patent. Och nu är han nära att lösa det smått eviga problemet med uttorkade whiteboard-pennor. Genom ett sinnrikt refillsystem kommer han att kunna ordna fungerade pennor och stora miljövinster.

torsdag 13 april

Storbritannien nästa för Binary Brains

Träffsäkra prognoser med hjälp av AI och kvalificerade statistiska analyser har gjort Binary Brains till ett av Örebros snabbast växande företag. I höstas tog bolaget hjälp av Inkubera och programmet Swedish Scaleups för att göra en internationell satsning. Resorna till de brittiska öarna kommer sannolikt att bli täta under våren, berättar vd, Jacob Kihlbaum. – Det här var en chans som vi inte kunde säga nej till. Tack vare stöttningen når vi ut på en internationell marknad betydligt snabbare än vad som annars hade varit möjligt.