Nyheter

QTPIE och Skolado vann SKAPA-priser

Vinnare – Ravi Teja Chaladavada (QTPIE) och Ismael Hamoundi (Skolado).

Ravi Teja Chadalavada, QTPIE vann årets SKAPA-pris och Ismael Hamoudi, Skolado, vann SKAPA talang när årets länsvinnare utsågs på Örebro slott under torsdagen. Ravi Teja Chadalavadas innovation QTPIE säkerställer mer tillförlitliga förarprov med hjälp av bland annat eye-trackning. Ismael Hamoudi använder roliga enkäter och spel för att snabbt upptäcka mobbning och psykisk ohälsa bland skolbarn.
– Två mycket värdiga vinnare, sa landshövding Maria Larsson som delade ut priset, 30 000 kr till var och en av vinnarna. Jag är imponerad över den höga nivå som tävlingen håller år efter år. Årets upplaga var verkligen inget undantag!

Ravi Teja Chadalavadas innovation QTPIE möjliggör förarprov på helt andra premisser än idag. Med hjälp av eye-tracking , computer vision och AI kan systemet avläsa vad föraren lagt märke till eller inte uppmärksammat och hur det påverkat körningen. I stället för en kortare uppkörning kan systemet läsa av en förares beteende under en längre tid.
– Syftet med QTPIE att göra säkrare och mer tillförlitliga förartester, säger Ravi. Jag hoppas att det på sikt kommer att bidra till nollvisionen och en säkrare trafikmiljö.

Ravi, som till vardags är verksam på Örebro universitet, ser priset som en stor uppmuntran.
– Det är verkligen jätteglad  och det är en stor ära att få det här priset. Det ger oss ett bra tillfälle att berätta om QTPIE. Dessutom är kapitaltillskott alltid välkomna för oss som startup.

Ismael Hamoundis innovation Skolado använder roliga spel för att kunna skanna av elevhälsa. Genom att låta barnen använda Skolado vid jämna mellanrum kan mobbning och psykisk ohälsa upptäckas tidigt.
– Priset betyder stor uppmuntran för mig, Jag känner att många vill att vi på Skolado ska lyckas med vårt långsiktiga mål – att inget barn ska behöv lida av psykisk ohälsa eller mobbning.  Även Ismael han utvecklat sin idé med stöd från universitetet samt Ifrån nkubera och Almi.

Fredrik Stenman, vd på Inkubera som ansvarar för SKAPA-priset i Örebro län, ser med spänning fram att följa vinnarna framtiden.
– Våra två jurygrupper bedömer främst innovationshöjd, marknadspotential och hållbarhet. De två vinnarna får goda betyg på samtliga parametrar. Det ska bli riktigt spännande att se hur långt de kan nå. Det är också spännande att båda idéerna är forskningsbaserade. Samarbetet mellan universitetet, oss på Inkubera och övriga delar av länets innovationsstödsystem är viktigt för att stötta nya idéer och för att skapa ett positivt klimat för innovationer och nya spännande bolag.

SKAPA är Sveriges största innovationstävling och drivs av Stiftelsen SKAPA som bildades till Alfred Nobels minne. Länsvinnarna går nu vidare till SKAPA:s riksfinal i Stockholm 10 november.

Vinnarmotiveringar

SKAPA-priset: Ravi Teja Chadalavada, QT-PIE
”Väl genomarbetad innovation med bas i forskning, modern teknik och tydlig nytta. Genom kreativt arbete har vinnaren skapat samarbeten nationellt och internationellt som bas för denna affärssatsning.”

SKAPA talang: Ismael Hamoundi, Skolado
”Kreativ tillämpning av känd teknik som öppnar stora kommersiella möjligheter förenat med hållbar inverkan på hälsa och mående hos en högprioriterad målgrupp.”

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 3 oktober

Refurbly – en paketlösning för hållbar mobiltelefoni

På en mobilmarknad som tycks vara helt inriktad på att sälja nytt, går Örebro-företaget Refurbly mot strömmen. Företaget erbjuder begagnade mobiler, abonnemang och försäkringar i en helhetslösning. Med nytt kapital från bland annat förre Teliachefen, vill grundaren vd:n David Lundgren Fetah finna en egen väg för företaget. – Marknaden är mogen för att ett mer hållbart alternativ – såväl miljömässigt som ekonomiskt, menar han. Det ska inte behöva kosta extra att välja grönt.

måndag 26 september

Impulso vill minska modebranschens överproduktion

Örebroföretaget Impulso har skapat ett system som gör att klädmärken kan följa sin försäljning i butikerna, på detaljnivå och i realtid. Kunskapen hjälper varumärkena att lösa ett av branschens största problem – överproduktionen. – I praktiken har varumärkena gigantiska varulager ute i butikerna, lager som de inte riktigt har koll på, säger Impulsos vd Viktoria Lindqvist. Med vår hjälp kommer de att kunna se försäljningen till konsument och kunna agera mycket smartare.

fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.