Nyheter

Prepare – en grundkurs i entreprenörskap

Workshop pågår. Entreprenörerna Adriano Fraschetti och Merej Issa diskuterar med affärscoachen Mattias Andershed hur man bygger ett effektivt team.

Prepare är Inkuberas program för personer som har innovativa idéer i tidiga faser som ännu inte testats mot marknaden. I samspel med andra entreprenörer i liknande situation, får deltagarna hjälp att konkretisera din idé under ledning av erfarna affärscoacher. En central del är att ta fram en enkel beskrivning av erbjudandet för att sedan kunna testa det mot presumtiva kunder. I just denna omgång är samtliga deltagare studenter på Örebro universitet.

– Vi hjälper entreprenörerna att ta reda på om deras erbjudande matchar konkreta kundbehov, säger Mattias Anderhed, affärscoach på Inkubera. Ibland krävs det att man omformulerar erbjudandet eller målgruppen så att det kan uppstå en så kallad product/market fit.  Detta är den enskilt viktigaste förutsättningen för ett hållbart företagande.

Under fyra kvällar träffas deltagarna och får genomgångar av vad som krävs för att de skall lyckas ta sin idé till marknaden. Teoripass, diskussioner och workshops avlöser varandra.
– Väldigt kul och givande att träffa andra entreprenörer och få kunskap från verkligheten som man inte kan Googla sig till, säger Wiliam Åkerhielm. Tillsammans med sin kollega Edward Akopian jobbar han med en idé där en AI-modell skall räkna ut den så kallade grönytefaktorn. Förhoppningsvis kan Sveriges kommuner bli framtida kunder.

Edward Akopian och William Åkerhielm, två av deltagarna på Prepare, lyssnar uppmärksamt.

Prepare är uppdelade på fyra block – Affärsmodell och affärsekonomi, Kundsegment och pitch, Hållbarhet och teamet samt Finansiering. Under det sista plocket får deltagarna göra en presentation av sina cases och får återkoppling från affärscoacherna. Deltagarna får också vid varje kurstillfälle träffa Inkubera-företag som kommit ett steg längre i sin utveckling som företagare.
– För oss är detta ett sätt att tidigt få kontakt med entreprenörer med spännande idéer, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. En del av entreprenörerna får sedan chansen att bli en del av vårt ordinarie inkubatorprogram.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.