Nyheter

Örebroaren Teddy utmanar Spotify

Teddy Löfström, Chainstream

Teddy Löfström är en 22-årig örebroare som bestämt sig för att utmana den nuvarande musikstreamingindustrin, det vill säga världsmarknadsledaren för streamad musik, Spotify. Det kanske borde  vara helt omöjligt, men Teddy har utarbetat en modell för att steg för steg kunna ta sig in på marknaden. Företaget heter Chainstream och bygger på grundidén att knyta artister och deras fans närmare varandra. Chainstream blir det gränssnitt där lyssnarna inte bara kan lyssna på musik utan även exempelvis kunna köpa konsertbiljetter och merchandise.
– Mitt mål är att skapa ett ekosystem som gör att artister kan leva på sin musik.

Vi backar bandet. Teddy har redan hunnit vara verksam i musikbranschen i flera år – som musiker, producent och manager, för att bara nämna några av rollerna. Han har sett inifrån hur näst intill omöjligt det är att slå sig fram i musikbranschen. Skivförsäljningen har ersatts av de spellistor som kontrolleras av streamingtjänster som Spotify. De i sin tur kontrolleras i hög utsträckning av de stora skivbolagen. Med mindre än ett öre i ersättning till artisten för varje spelad låt, krävs det enorma mängder lyssningar, vilket inte kommer att ske utan plats på de stora spellistorna.
– Dagens tjänster gynnar de redan etablerade artisterna, säger Teddy. Att vara en ny artists eller ett litet bolag och lägga pengar på att marknadsföra en ny artist är som att kasta pengar i ett svart hål.

Teddys idé är att öka kontaktytan mellan artister och deras fans och underlätta försäljningen bland annat konsertbiljetter och merchendise, det vill säga kläder och annat som bär artistens namn.

Att bygga en starkare community kring varje artist lämpar sig bra även för artister som mest verkar lokalt. – Jag vill samla allt på en och samma plattform så att du som musikskapare kan växa mer organiskt mot en alltmer internationell marknad. Chainstream ska göra det bättre och roligare för fansen samt skapa nya intäktsmöjligheter som gör att artisterna kan leva på sin musik, säger Teddy.

Chainstream ingår Inkuberas nya program för förinkubation. Syftet är kunna ta fram en enkel med tillräckligt realistisk prototyp av olika produkter för att kunna testa dem på marknaden. Om lösningen matchar marknadens behov och om det finns förutsättningar för ett hållbart företagande, kan bolaget gå vidare till Inkuberas mer traditionella program för inkubation.
– Jag har redan fått jättemycket hjälp, inte minst av min coach Sara Lemke. Hon har lång erfarenhet och vi kompletterar varandra väldigt bra. Hon känns mer som en kollega än en coach faktiskt. Tillsammans ska vi försöka förändra musikindustrin till något bättre, säger Teddy.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.