Nyheter

Nytt samarbete ska skapa fler kommersiellt hållbara företag från universitetet

Helena Bergström, vd för Örebro Universitet Holding samt innovationsrådgivare.

Med stöd från Region Örebro län utökar Inkubera sitt samarbete med Örebro universitet Holding. Satsning ska bland annat leda till att fler idéer från forskare och studenter skall bli kommersiellt hållbara satsningar.
– Vi får ett tillskott av resurser och kan erbjuda studenter och forskare ny affärsmässig kompetens, säger Helena Melander Bergström vd på Örebro Universitet Holding till lika innovationsrådgivare.
– Genom att våra affärscoacher tidigt får träffa idébärarna och diskutera möjligheter och affärsmodeller, hoppas vi kunna vara med och skapa fler livskraftiga och förhoppningsvis även skalbara företag, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera.

ORU Holdings mål är att lösa samhällsutmaningar och se till att innovationer och kompetens från Örebro universitet kommer till nytta i samhället. En del av verksamheten är att via sitt innovationskontor ge råd och praktisk hjälp till idébärare så att nya produkter, tjänster och processer kan skapas. Syftet med det nya projektet är att skapa ett snabbare genomflöde från idéer till hållbara företag.
– Vårt fokus är att forskning och idéer skall komma till nytta, säger Helena. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att nya företag skapas. Genom detta projekt vill vi utmana och uppmuntra personer med goda idéer att våga omvandla idéerna till företag. Det är alltså lite större fokus på det kommersiella, men jag ser ingen motsättning i det. Ofta kan en idé komma till större nytta om det finns ett företag bakom som kan driva utvecklingen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Två av Inkuberas affärscoacher, Mattias Andershed och Christian Ståhlberg, kommer fram till sommaren att träffa såväl forskare som studenter och agera bollplank för att hjälpa dem att utveckla deras idéer. Utgångspunkterna är dock för det mesta olika för de två grupperna.
– Forskare har i regel fokus just på sin forskning, säger Helena. Drivkrafterna skiljer sig därför åt och störst andel nya företag kommer sannolikt att startas av studenter.

Totalt sätt förstärker Inkubera innovationskontorets verksamhet med 20 timmar i månaden. På sikt hoppas Fredrik Stenman att kunna öka Inkuberas kontaktyta mot universitetet.
– Vi ser det här projektet som en första pilot. Utöver att vi gärna ser att fler företag startas av forskar och studenter, är ett tätare samarbete med universitetet betydelsefullt för oss. Vi är övertygade om att vi har mycket att lära av varann.

Foto: Pavel Koubek

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 10 mars

Nominera bästa idén till Sveriges största innovationstävling

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges ledande tävling för nyskapande idéer. Jurygrupper i alla län utser de bästa idéerna sett till innovativitet, marknadspotential och hållbarhet. Nu är det dags att nominera de smartaste nya idéerna under 2022. Nominera dig själv eller någon annan senast 30 maj.

onsdag 8 mars

Hitta finansiering och skapa nya kontakter på A-match

A-match är ett evenemang i Karlstad för företag som söker finansiering och vill utöka sitt nätverk. Ett 70-tal investerare från hela Norden deltar. Söker ditt företag riskkapital och nya kontakter kan A-match kanske vara något för er. I så fall är det hög tid att anmäla sig – 29 mars går anmälningstiden ut. Eventet genomförs 30 maj.

måndag 6 mars

”För oss var timingen perfekt”

Richard Grönberg driver Ecdesign, ett företag som säljer mjukvara för att producera 3D-ritningar. En faktor som gör att företaget är annorlunda – och mycket framgångsrikt – är att målgruppen är hårt nischad. De som främst använder Ecdesign är säljare av gymutrustning. Säljare som enkelt kan producera kompletta 3D-ritningar och visa dem för gym som ska bygga om eller bytta nytt, har ett tydligt försprång framför dem som inte kan det. Idag är Ecdesign världsledande inom sitt område. I september förra året gick Ecdesign med i Swedish Scaleups, ett program som Inkubera driver tillsammans med en rad andra inkubatorer i östra Mellansverige. – Vi fick skräddarsydd stöttning i rätt läge, säger Richard. För oss var timingen perfekt.

tisdag 28 februari

QTPIE antagen till Sting i Stockholm

Inkubera-företaget QTPIE, har blivit antaget till Stockholmsbaserade inkubatorn Sting Innovation and Growth. QTPIE använder eye-tracking, computer vision och AI för göra mer tillförlitliga förartester för personer som ska göra körkortsprov. QTPIE lämnar alltså Inkubera och grundaren, Ravi Chadalavada, flyttar till Stockholm. – Visst kommer vi att sakna Ravi, men framför allt är vi jätteglada för att han får den här möjligheten, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Ravi och QTPIE kommer att få fantastisk miljö att utvecklas i.