Sedan starten 2006 till 2021 omsatte Inkubera-bolagen nästan 3 miljarder, skapade nästan 2 500 årsarbetsplatser och drog in 765 miljoner i skatteintäkter. De totala kostnaderna för Inkubera var under samma period 91 miljoner. – Givetvis är det främst företagen själva somska ta åt sig äran, säger VD Fredrik Stenman. Vissa företag hade säkert klarat sig lika bra utan vårt stöd, men vi har också många exempel på när vår insats har varit avgörande. Hur man än mäter har det varit en lönsam investering för Örebroregionen.
Cellplast – eller ”frigolit” som det kallas i dagligt tal – produceras av olja och räknas till en av de stora miljöbovarna. Lindepac i Lindesberg har dock en ersättare på gång. Det nya materialet EWG är baserat på cellulosa som finns i alla levande växter. EWG kommer att utgöra basen för ett produktionscentrum som Lindepac vill bygga i Lindesberg.
Hur många gånger har du försökt att skriva på en whiteboard med en uttorkad penna? Åtskilliga, antar vi. Bara i Sverige importerar vi cirka 36 miljoner whiteboard-pennor om året. Pennor som alltid – förr eller senare – hamnar i papperskorgen. Firas Kiwan har sedan 9-årsåldern drivits av att hitta lösningar på små och stora problem i vardagen, varav vissa har resulterat i patent. Och nu är han nära att lösa det smått eviga problemet med uttorkade whiteboard-pennor. Genom ett sinnrikt refillsystem kommer han att kunna ordna fungerade pennor och stora miljövinster.
Träffsäkra prognoser med hjälp av AI och kvalificerade statistiska analyser har gjort Binary Brains till ett av Örebros snabbast växande företag. I höstas tog bolaget hjälp av Inkubera och programmet Swedish Scaleups för att göra en internationell satsning. Resorna till de brittiska öarna kommer sannolikt att bli täta under våren, berättar vd, Jacob Kihlbaum. – Det här var en chans som vi inte kunde säga nej till. Tack vare stöttningen når vi ut på en internationell marknad betydligt snabbare än vad som annars hade varit möjligt.
Med 91 000 deltagare från 146 länder och 300 000 besökare är VivaTech Europas största event för startup- och teknikevent. Under några dagar i Paris får unga teknikbaserade företag chansen att möta exempelvis storbolag, investerare, high-techföretag och varandra. För första gången deltar även Inkubera med en delegation bestående av företagare och affärscoacher. – Vårt mål är att knyta nya kontakter och få mer inspiration till vårt fortsatta arbete med företaget.
Swedish Climat Startup Map har presenterat en ny sammanställning i dagarna. Enligt deras sammanställning finns totalt 402 klimatsmarta nystartade företag i landets 22 regioner. Storstadsregionerna dominerar som väntat, men Region Örebro län hamnar på delad 6:e plats med 9 företag, en bättre placering än många större och jämnstora regioner. Av de 9 företagen är 7 Inkubera-företag (nuvarande eller alumner).
Idag är det en stor dag för oss på Inkubera. Vi är en liten, slimmad organisation som upplever något så ovanligt som en ny medarbetare. Efter att under sju år parallellt ha drivit två egna företag i olika branscher, blir Malin Storm anställt hos oss på heltid. Malin blir ansvarig för vårt Prepare-program och något som vi lite nördigt brukar kalla ”tidiga faser”. Konkret kommer hon att stötta människor med innovativa idéer så att de snabbare kommer i gång med sitt företagande och på sikt kanske kan bli en del av Inkubera. – Som person går jag i gång på nya idéer och har lätt att bli engagerad för att förverkliga dem, säger hon
Embrace Safety hjälper kommuner, polisen, bostadsföretag med flera organisationer att förebygga brott och främja trygghet bland befolkningen. Kriminologisk forskning ligger som ett fundament till företagets kompetens – företagets grundare, Henrik Andershed, är professor i kriminologi vid Örebro universitet. Företaget är inte stort, men växer snabbt. Vd, Johan Rydberg, kan blicka tillbaka på ett mycket framgångsrikt 2022. – Förra året fördubblade vi vår omsättning jämfört med 2021. Det beror både på att våra befintliga kunder köper mer tjänster av oss och att flera nya kunder har tillkommit.
SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges ledande tävling för nyskapande idéer. Jurygrupper i alla län utser de bästa idéerna sett till innovativitet, marknadspotential och hållbarhet. Nu är det dags att nominera de smartaste nya idéerna under 2022. Nominera dig själv eller någon annan senast 30 maj.
A-match är ett evenemang i Karlstad för företag som söker finansiering och vill utöka sitt nätverk. Ett 70-tal investerare från hela Norden deltar. Söker ditt företag riskkapital och nya kontakter kan A-match kanske vara något för er. I så fall är det hög tid att anmäla sig – 29 mars går anmälningstiden ut. Eventet genomförs 30 maj.
Richard Grönberg driver Ecdesign, ett företag som säljer mjukvara för att producera 3D-ritningar. En faktor som gör att företaget är annorlunda – och mycket framgångsrikt – är att målgruppen är hårt nischad. De som främst använder Ecdesign är säljare av gymutrustning. Säljare som enkelt kan producera kompletta 3D-ritningar och visa dem för gym som ska bygga om eller bytta nytt, har ett tydligt försprång framför dem som inte kan det. Idag är Ecdesign världsledande inom sitt område. I september förra året gick Ecdesign med i Swedish Scaleups, ett program som Inkubera driver tillsammans med en rad andra inkubatorer i östra Mellansverige. – Vi fick skräddarsydd stöttning i rätt läge, säger Richard. För oss var timingen perfekt.
Inkubera-företaget QTPIE, har blivit antaget till Stockholmsbaserade inkubatorn Sting Innovation and Growth. QTPIE använder eye-tracking, computer vision och AI för göra mer tillförlitliga förartester för personer som ska göra körkortsprov. QTPIE lämnar alltså Inkubera och grundaren, Ravi Chadalavada, flyttar till Stockholm. – Visst kommer vi att sakna Ravi, men framför allt är vi jätteglada för att han får den här möjligheten, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Ravi och QTPIE kommer att få fantastisk miljö att utvecklas i.
För snart tre år sedan fick Ismael Hamoudi höra talas om tre självmordsincidenter i sin närhet. Det fick honom att fundera på om det fanns något han kunde göra för att upptäcka psykisk ohälsa i tid. Det hade kunnat stanna vid en tanke, men Ismael ville mer än så. Nu är den första skolan i gång att testa Skolado – en app som med hjälp av enkla och roliga undersökningar får elever att svara på hur de mår. Skolado sammanställer resultaten i överskådliga diagram så att skolan kan vidta åtgärder snabbt. – Vår vision är att hjälpa skolor att bli den tryggaste och bästa platsen för barn, berättar Ismael.
Nu startar Venture Cup Startup. Sveriges största tävling för nya företag tar nu emot anmälningar till 2023 års tävling. Driver du ett spännande nystartat bolag har på dig till 27 mars att skicka in en anmälan. Tävlingen är öppen för nystartade företag med verifierade och skalbara affärsidéer som har tillväxtpotential. Det kan vara allt från idén du precis kommit på till en affärsidé som du arbetat med ett tag.
Gabriel Sauma har en stor passion för fotboll och ett brett kontaktnät inom Fotbollsverige och har även flera år bakom sig som aktiv. Han har på nära håll sett de utmaningar som finns inom sporten. Exempelvis har han träffat många unga fotbollsspelare med enorm potential, men som på grund av ett för smalt kontaktnät och bristfällig vägledning inte kunnat ta nästa steg i sin karriär. FairPlay är en digital plattform som ökar spelarnas synlighet och förutsättningar samt hjälper klubbar att få en bättre överblick över spelarmarknaden. – Den respons vi har fått hittills är fantastiskt, säger Gabriel.