Nyheter

onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.

onsdag 30 augusti

Här är alla årets SKAPA-finalister

Sveriges största innovationstävling, SKAPA-priset till Alfred Nobels minne, pågår som bäst. Två vinnare (för SKAPA-priset och Skapa talang) utses i varje län som sedan går vidare till riksfinal. I Örebro län utser vi även finalister i varje klass. Länsvinnarna får utöver en plats i finalen 30 000 kr var vid en prisutdelning på Örebro slott 20 september.

onsdag 23 augusti

Milmeds patenterade jästprodukter behandlar inflammationer utan biverkningar

Milmeds verksamhet är uppbyggt kring jästprodukter och deras positiva hälsoeffekter inom flera behandlingsområden. Levande jästkulturer som behandlats med elektromagnetiska vågor i vissa frekvenser har visat sig ha god effekt för att motverka inflammation i mänskliga celler. Företaget drivs av Thomas Lenz som under större delen av sitt liv arbetat med olika typer av innovationer. – Vi har testat våra produkter på 1 500 personer med mycket goda resultat, berättar Thomas.

onsdag 21 juni

Sommaruppdrag23 – studenter vidareutvecklar forskningsbaserade idéer

Åtta studenter vid Örebro universitet har valts ut för att sommarjobba som entreprenörer. Uppdraget är att vidareutveckla nya idéer som har uppstått ur universitetets forskningsprojekt. Samtidigt får studenterna en snabbutbildning i entreprenörskap och rådgivning från universitetets innovationsrådgivare, samt affärscoachning från Inkubera. – Det är jätteintressant att vara med, säger Martin Karlsson, en av studenterna som arbetar med ett projekt kring att effektivisera ambulanssjukvård. Om projektet lyckas kan det göra verklig skillnad för vården. Det är en otroligt inspirerande uppgift!

torsdag 1 juni

”Med kraften i AI skapar vi förutsättningar för en hållbar livsmedelsproduktion”

Grythyttan System Development utvecklar ett verktyg som ger offentliga beslutfattare den överblick de behöver för att kunna ge småskaliga livsmedelsproducenter rätt förutsättningar. Verktyget mäter även självförsörjningsgraden, dvs hur väl exempelvis kommuner skulle klara sig själva vid en krissituation. – Egentligen finns all kunskap vi behöver, berättar Cecilia Fendin, en av företagets två grundare. Problemet är bara att hitta rätt underlag i en datamängd som kan kännas överväldigande. Vårt verktyg, Arta, sammanställer informationen så att det blir lättare att fatta kloka beslut. AI är ju särskilt användbart om man vill skumma igenom stora mängder data och sammanfatta det viktigaste. I Arta blir slutsatserna dessutom visuella och överblickbara.

tisdag 30 maj

Försäljningssuccé i USA – BeeScanning upptäcker binas värsta fiende i tid

Världens bin är genom sin pollinering en förutsättning för en tredjedel av all mat vi äter. Men av 100 miljoner bisamhällen dör 20 miljoner varje år. Det främsta hotet är den fruktade parasiten varroa. BeeScanning, startat av Björn Lagerman, en biodlare från Lindesberg, har en lösning som gör att varroa kan upptäckas och stoppas i tid. Biodlare fotograferar sina bin och skickar dem på analys hos BeeScanning som med hjälp av AI-teknik kan fastställa bisamhällets hälsostatus. Varroa och andra hot kan upptäckas i tid. – Min drivkraft har enda från starten varit att hjälpa bina, säger biodlaren Björn. Vi kan nu skörda frukterna av den utveckling vi gjort. Med hjälp av en kampanj i USA är vår försäljning nu all time high.

måndag 8 maj

”Investeringen i vårt startup-program ger en avkastning på 12 gånger pengarna”

Sedan starten 2006 till 2021 omsatte Inkubera-bolagen nästan 3 miljarder, skapade nästan 2 500 årsarbetsplatser och drog in 765 miljoner i skatteintäkter. De totala kostnaderna för Inkubera var under samma period 91 miljoner. – Givetvis är det främst företagen själva somska ta åt sig äran, säger VD Fredrik Stenman. Vissa företag hade säkert klarat sig lika bra utan vårt stöd, men vi har också många exempel på när vår insats har varit avgörande. Hur man än mäter har det varit en lönsam investering för Örebroregionen.

onsdag 26 april

Lindepacs ersättare till cellplast ska lägga grunden för hållbart produktionscentrum i Lindesberg

Cellplast – eller ”frigolit” som det kallas i dagligt tal – produceras av olja och räknas till en av de stora miljöbovarna. Lindepac i Lindesberg har dock en ersättare på gång. Det nya materialet EWG är baserat på cellulosa som finns i alla levande växter. EWG kommer att utgöra basen för ett produktionscentrum som Lindepac vill bygga i Lindesberg.

tisdag 18 april

Firas hållbara lösning på det ”eviga problemet”

Hur många gånger har du försökt att skriva på en whiteboard med en uttorkad penna? Åtskilliga, antar vi. Bara i Sverige importerar vi cirka 36 miljoner whiteboard-pennor om året. Pennor som alltid – förr eller senare – hamnar i papperskorgen. Firas Kiwan har sedan 9-årsåldern drivits av att hitta lösningar på små och stora problem i vardagen, varav vissa har resulterat i patent. Och nu är han nära att lösa det smått eviga problemet med uttorkade whiteboard-pennor. Genom ett sinnrikt refillsystem kommer han att kunna ordna fungerade pennor och stora miljövinster.

torsdag 13 april

Storbritannien nästa för Binary Brains

Träffsäkra prognoser med hjälp av AI och kvalificerade statistiska analyser har gjort Binary Brains till ett av Örebros snabbast växande företag. I höstas tog bolaget hjälp av Inkubera och programmet Swedish Scaleups för att göra en internationell satsning. Resorna till de brittiska öarna kommer sannolikt att bli täta under våren, berättar vd, Jacob Kihlbaum. – Det här var en chans som vi inte kunde säga nej till. Tack vare stöttningen når vi ut på en internationell marknad betydligt snabbare än vad som annars hade varit möjligt.

onsdag 12 april

Inkubera-företag deltar på VivaTech – Europas största startup- och teknikevent

Med 91 000 deltagare från 146 länder och 300 000 besökare är VivaTech Europas största event för startup- och teknikevent. Under några dagar i Paris får unga teknikbaserade företag chansen att möta exempelvis storbolag, investerare, high-techföretag och varandra. För första gången deltar även Inkubera med en delegation bestående av företagare och affärscoacher. – Vårt mål är att knyta nya kontakter och få mer inspiration till vårt fortsatta arbete med företaget.

onsdag 5 april

Många klimatsmarta startups i Örebro-regionen

Swedish Climat Startup Map har presenterat en ny sammanställning i dagarna. Enligt deras sammanställning finns totalt 402 klimatsmarta nystartade företag i landets 22 regioner. Storstadsregionerna dominerar som väntat, men Region Örebro län hamnar på delad 6:e plats med 9 företag, en bättre placering än många större och jämnstora regioner. Av de 9 företagen är 7 Inkubera-företag (nuvarande eller alumner).