Nyheter

Ny ekologisk produkt från JL Kemi skyddar mot svartmögel

Marzena Nordberg, kvalitets- och miljöchef på Stenvalls Trä, ser stora fördelar med att använda Bio- Eco TT i företagets produktion.

JL Kemi fortsätter att ta fram nya produkter med cellulosa som bas. Den senaste, Bio-Eco TT, skyddar trä mot angrepp av svartmögel.

– Cellulosa finns i alla växter på jorden, säger företagets grundare, Jimmy Lundström. Det gör att våra produkter är helt giftfria och nedbrytbara. Vår nya produkt, Bio-Eco TT, fungerar som en impregnering mot svartmögel. När man spejar trä med Bio-Eco, täpps porerna igen vilket hindrar mikroorganismer från att växa.

Jimmy Lundström är inte utbildad kemist. Ändå har han en ovanlig förmåga att på iniutiv väg förstår kemiska sammanhang och uppfinna nya produkter. Tidigare har han utvecklat bland annat ekologiska rengöringsmedel och flamskyddsprodukter med cellulosa som bas. Bio-Eco är ytterligare ett exempel på Jimmys innovationskraft. Att Bio-Eco både ber ett bra skydd mot svartmögel och är ett utmärkt miljöval har Jimmy fått kvitto på.

– Första steget var att med stöd från Inkubera, testa produkten hos testinstitutet Rise. De kunde konstatera att produkten verkligen utgör ett effektivt skydd mot svartmögel. I steg två har vi testat produkten hos branschägda Byggvarubedömningen som intygar att Bio-Eco är både giftfri och nedbrytbar.

JL Kemi har nu också börjat leverera produkten till sin första kund. Stenvalls Trä är ett sågverksföretag med 230 anställda och tre anläggningar i norra Sverige. De använder Bio-Eco genom att spreja vätskan på de råspontluckor de producerar.

– Det känns otroligt bra, eftersom produkten både är miljö- och hälsovänlig, något som är viktigt i vårt hållbarhetsarbete, säger Marzena Nordberg, kvalitets- och miljöchef Stenvalls. Genom att använda Bio-Eco skapar vi en mer god arbetsmiljö för våra medarbetare eftersom den också är helt luktfri. Ett extra bra kvitto är att våra operatörer i produktionen tycker att produkten är en dröm att jobba med ur arbetsmiljösynpunkt.

Jimmy avslöjar också att det finns planer på vidareutveckling av Bio-Eco.
– Genom att modifiera produkten något, kommer den även kunna användas även på färdiga byggnader. Villaägare och andra som exempelvis vill försäkra sig om att de inte ska få svartmögel i sina vindsutrymmen, kommer att kunna använda Bio-Eco för ett säkert och miljömässigt skydd mot angrepp.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 14 december

Prepare – en grundkurs i entreprenörskap

Prepare är Inkuberas program för personer som har innovativa idéer i tidiga faser som ännu inte testats mot marknaden. I samspel med andra entreprenörer, får deltagarna hjälp att konkretisera din idé under ledning av erfarna affärscoacher. En central del är att ta fram en enkel beskrivning av erbjudandet för att sedan kunna testa det mot presumtiva kunder.

måndag 12 december

Tre måsten och tre varningsflaggor när du söker riskkapital

Natasa Palm är fondchef på Almi Invest – Sveriges mest aktiva investerare i startups. Jag träffar henne när hon är i Örebro för att hålla inledande möten med Inkuberas företag. – Jag har mött flera spännande företag idag, säger hon. Men generellt sett genom åren har många av de bolag jag träffat inte förberett sig tillräckligt inför att de ska söka riskkapital.

tisdag 22 november

Vi söker ny programansvarig

Har du varit med om minst en tillväxtresa, är bra på affärsutveckling och älskar att hjälpa människor att lyckas? Då kan du bli en del av vårt team. Vi söker en ansvarig för vårt Prepare-program. Senast 4 december behöver vi din ansökan.

måndag 21 november

Adlibris-grundare investerar i landbaserad odling av fisk och räkor

Mattias Djurstedt deltog 2020 i Inkuberas Prepare-program med sin satsning på hållbar och landbaserad odling av fisk och räkor. Nu får han med sig Pär Svärdson, som grundat både Apotea och Adlibris, på resan. Pär Svärdson. – Det här är ett bra första steg mot våra stora visioner. säger Mattias. Vårt mål är att 20 procent av fisk- och räkproduktionen i världen ska ske med vår teknik till 2050.