Nyheter

Dubbla guld vid Örebrogalan

Moonlighting Industries vann Årets innovation vid Örebrogalan. Bolaget har stöttats av Inkubera genom hela utvecklingen – från idé till där man befinner sig nu.
– Vi är stolta som tuppar, säger vd Mathias Farnebo med glimten i ögat. Vi är jätteglada både över den uppskattning vi får, men ännu mer för den stöttning vi fått under lång tid från Inkubera, universitet och hela regionens innovationssystem. Vi är ett bevis på att det fungerar. 

Mathias Farnebo har just tagit emot priset från kvällens värdinna, Marie Kühler. Till höger syns förra årets vinnare, Björn Lagerman samt Fredrik Stenman, Inkubera. På storbildsskärmen skymtar Moonlighting Industries grundare, Miko Lazic. Foto: Jesper Eriksson.

Örebrobaserade Moonlighting Industries har utvecklat Moon Smart Focus, ett intelligent fokussystem som känner igen skådespelare och ställer in skärpan perfekt. Idag ställs skärpan manuellt, vilket resulterar i omfattande omtagningar av scener och kasserad film. Moon Smart Focus har en patenterad lösning på problemet.  Dessutom börjar man fylla orderblocken.

Historien om Moon Smart Focus börjar med grundaren och innovatörer Miko Lazic, som har lång erfarenhet som filmregissör och fotograf.
– Autofokus är ju alla amatörfotografer vana vid. Men vid professionell film måste en B-fotograf styra fokus, det är en del i filmens berättarteknik. Men ungefär 20 % av alla tagningar måste göras om på grund av felaktig skärpa. Det är både kostsamt och skapar ständig irritation i filmteamet. Moon Smart Focus löser problemet, berättar Miko.

Inkubera har funnits med genom hela utvecklingsresan. Ibland har kontakterna varit glesare, ibland riktigt intensiva. Under de två senaste åren har Inkubera bland annat hjälp bolaget att söka patent, tagit med bolaget på en affärsresa till Kanada som skapade nya kontakter i den nordamerikanska filmbranschen samt i rekryteringen av vd Mathias Farnebo.
– Vi befinner oss nu i en spännande fas och upplever ett stort intresse för vår produkt på marknaden, säger Mathias. Parallellt söker vi också nytt kapital för vår expansion. Även här har Inkubera varit till stor hjälp, säger Mathias.

Priset Årets Innovation upplever Mathias som ett tecken på att man är på rätt väg samtidigt som det är en vitamininjektion.
– Jag säger som Lasse Hallström sade när han fick en Guldbagge för några år sedan – ”Det piggar upp!”

Även Inkubera-bolaget Waybill vann pris, de i klassen Årets digitala innovation. Waybill har utvecklat ett system som sammankopplar frakt och med ledig kapacitet hos åkerier. Visionen är att åkerier i framtiden i princip bara ska åka med fulla bilar.

Waybill, glada vinnare av Årets digitala innovation. Foto: Mats Dernánd.

Fredrik Stenman, vice vid på Inkubera, kan inte vara annat än nöjd med utdelning.
– Vår ambition är att arbeta med de hetaste bolagen i regionen. Att två av våra bolag blir vinner första pris på galan är förstås glädjande och ett tecken på att vi lägger våra resurser på rätt bolag, säger Fredrik.

måndag 4 mars

Nyheter


fredag 26 november

Johanna: ”Efter varje träff ville jag jobba hela natten. Alla med en idé borde ansöka.”

För andra gången genomförde Inkubera under hösten ”Prepare”, ett program vänder sig till unga innovativa företag som i regel ännu inte nått ut till marknaden. – Med Prepare fångar vi upp spännande människor med spännande idéer, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. Man kan säga att Prepare är som en snabb grundkurs i entreprenörskap. Genom att deltagarna även får chansen att träffa flera av våra mer etablerade företag, hjälper det även till att bygga vår community av innovativa tillväxtföretag i regionen.

onsdag 10 november

Moon Smart Focus nu på en internationell marknad

När grundaren och filmskaparen Miko Lazic första gången kom i kontakt med Inkubera 2014, hade han en strålande idé, men långt ifrån någon färdig produkt eller utarbetat affärsmodell. Med 10 miljoner i nytt kapital, medverkan i sex större TV- och filmproduktioner under våren och förberedelser i gång för den första Hollywood-produktionen, etablerar sig nu Moonlighting Industries internationellt.

tisdag 2 november

Period Pack går från 0 till 4 miljoner på ett år. ”Vi kastar oss bara ut!”

Period Pack startade som ett UF-företag i början av 2017 av Lova Svensson och Amanda Mattsson. Idén var redan från början att erbjuda gratis mensskydd via automater placerade hos företag och organisationer. Efter bildande av aktiebolag och löpande produktutveckling, var de redo att möta marknaden i slutet av december förra året. Nu finns deras mensskydd på ungefär 1000 toaletter – och de blir fler i rask takt. – Jag tror att en av våra styrkor är att vi inte tvekar, Amanda Mattsson. Vi kastar oss bara ut. Tillgång till mensskydd borde vara lika självklart som tvål och toalettpapper.

måndag 1 november

Lisa Hasselgren på Securifid: ”Vi står på en trampolin.”

Med 6 miljoner i nytt kapital, ny styrelse, ny hemsida och ett nytt samarbetsavtal med Stöldskyddsföreningen, tar Securifid sats för att erövra minst en plogande nyckelkund – ett väletablerat företag som skapar trovärdighet och kan leda till ytterligare kunder i samma bransch. – Det är som att vi står på en trampolin, säger Lisa Hasselgren på Securifid. Vi har lärt av våra första kunder, anpassat vårt erbjudande och skapat rätt förutsättningar för både oss och tjänsten. Nu är vi redo att hoppa.