Nyheter

Dubbla guld vid Örebrogalan

Moonlighting Industries vann Årets innovation vid Örebrogalan. Bolaget har stöttats av Inkubera genom hela utvecklingen – från idé till där man befinner sig nu.
– Vi är stolta som tuppar, säger vd Mathias Farnebo med glimten i ögat. Vi är jätteglada både över den uppskattning vi får, men ännu mer för den stöttning vi fått under lång tid från Inkubera, universitet och hela regionens innovationssystem. Vi är ett bevis på att det fungerar. 

Mathias Farnebo har just tagit emot priset från kvällens värdinna, Marie Kühler. Till höger syns förra årets vinnare, Björn Lagerman samt Fredrik Stenman, Inkubera. På storbildsskärmen skymtar Moonlighting Industries grundare, Miko Lazic. Foto: Jesper Eriksson.

Örebrobaserade Moonlighting Industries har utvecklat Moon Smart Focus, ett intelligent fokussystem som känner igen skådespelare och ställer in skärpan perfekt. Idag ställs skärpan manuellt, vilket resulterar i omfattande omtagningar av scener och kasserad film. Moon Smart Focus har en patenterad lösning på problemet.  Dessutom börjar man fylla orderblocken.

Historien om Moon Smart Focus börjar med grundaren och innovatörer Miko Lazic, som har lång erfarenhet som filmregissör och fotograf.
– Autofokus är ju alla amatörfotografer vana vid. Men vid professionell film måste en B-fotograf styra fokus, det är en del i filmens berättarteknik. Men ungefär 20 % av alla tagningar måste göras om på grund av felaktig skärpa. Det är både kostsamt och skapar ständig irritation i filmteamet. Moon Smart Focus löser problemet, berättar Miko.

Inkubera har funnits med genom hela utvecklingsresan. Ibland har kontakterna varit glesare, ibland riktigt intensiva. Under de två senaste åren har Inkubera bland annat hjälp bolaget att söka patent, tagit med bolaget på en affärsresa till Kanada som skapade nya kontakter i den nordamerikanska filmbranschen samt i rekryteringen av vd Mathias Farnebo.
– Vi befinner oss nu i en spännande fas och upplever ett stort intresse för vår produkt på marknaden, säger Mathias. Parallellt söker vi också nytt kapital för vår expansion. Även här har Inkubera varit till stor hjälp, säger Mathias.

Priset Årets Innovation upplever Mathias som ett tecken på att man är på rätt väg samtidigt som det är en vitamininjektion.
– Jag säger som Lasse Hallström sade när han fick en Guldbagge för några år sedan – ”Det piggar upp!”

Även Inkubera-bolaget Waybill vann pris, de i klassen Årets digitala innovation. Waybill har utvecklat ett system som sammankopplar frakt och med ledig kapacitet hos åkerier. Visionen är att åkerier i framtiden i princip bara ska åka med fulla bilar.

Waybill, glada vinnare av Årets digitala innovation. Foto: Mats Dernánd.

Fredrik Stenman, vice vid på Inkubera, kan inte vara annat än nöjd med utdelning.
– Vår ambition är att arbeta med de hetaste bolagen i regionen. Att två av våra bolag blir vinner första pris på galan är förstås glädjande och ett tecken på att vi lägger våra resurser på rätt bolag, säger Fredrik.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.