Nyheter

Moon Smart Focus nu på en internationell marknad

Vd Mathias Farnebo och grundaren Miko Lazic har anledning att vara glada. Moon Smart Focus tar tagit steg för steg med sin marknadsetablering och produktutveckling och har nu etablerat sig på internationell nivå.

När grundaren och filmskaparen Miko Lazic första gången kom i kontakt med Inkubera 2014, hade han en strålande idé men långt ifrån någon färdig produkt eller utarbetat affärsmodell. Med 10 miljoner i nytt kapital, medverkan i sex större TV- och filmproduktioner under våren och förberedelser i gång för den första Hollywood-produktionen, etablerar sig nu Moonlighting Industries internationellt.

Kapitaltillskottet skall användas till att lansera en pre-releaseserie av företagets produkt, Moon Smart Focus, samt för att fortsätta den internationella etableringen.
– Vi känner oss styrkta efter att vårt system nu har använts i skarpt läge under ett års tid, säger vd Mathias Farnebo. Vi har haft förmånen att samarbeta med några av Sveriges bästa B-fotografer som engagerat sig i vår produktutveckling. Bland annat användes Moon Smart Focus under 70 dagars inspelning av Lars von Triers Riket, the Exodus.

– Moon Smart Focus kan ”tracka” flera personer samtidigt, vilket är smått revolutionerande, säger Arvid Jernqvist, väletablerad B-fotograf som var med vid inspelningen. Men några små förbättringar tror jag att Moon Smart Focus har potential av att bli en branschstandard.

För oss vanliga amatörfotografer – som är vana vid autofokus – kanske inte Moon Smart Focus teknik verkar så märkvärdig. Men det är stor skillnad på att ta bilder med mobilen och att arbeta med professionell film- och Tv-produktion, berättar Mathias Farnebo.
– Till att börja ställer rörliga bilder helt andra tekniska krav. Dessutom kan Moon Smart Fokus hålla skärpan på flera personer samtidigt. Men det är inte alltid fullt fokus man eftersträvar. Att göra en fokusförflyttning i en viss filmscen, kan vara en viktig del av berättandet. Fokusarbetet är så kvalificerat att det kräver en egen yrkesroll, B-fotograf, eller focus puller, som det också kallas.

Tack vare bland andra AI-forskare på Örebro universitet, har man idag världens första första avståndsmätverktyg med avancerad AI-teknik. I grunden hjälper Moon Smart Focus A-fotografer (Directors of Photography) och focus pullers att ställa skärpan både snabbare och med större precision.
– Filmproduktioner blir alltmer komplexa och tidspressade, och filmmakarna letar alltid efter lösningar för att öka ”production value” säger Harald Hamrell, regissör för bland annat tv-serien Vår tid är nu. Regissören vill ofta frigöra mer tid till skådespeleri och ta bort allt som begränsar inlevelse och skaparglädje. Jag har stöttat denna idé från dag ett, och det är fantastisk kul att Moon Smart Focus nu är ute på riktigt fina produktioner.

onsdag 10 november

Nyheter


fredag 26 november

Johanna: ”Efter varje träff ville jag jobba hela natten. Alla med en idé borde ansöka.”

För andra gången genomförde Inkubera under hösten ”Prepare”, ett program vänder sig till unga innovativa företag som i regel ännu inte nått ut till marknaden. – Med Prepare fångar vi upp spännande människor med spännande idéer, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. Man kan säga att Prepare är som en snabb grundkurs i entreprenörskap. Genom att deltagarna även får chansen att träffa flera av våra mer etablerade företag, hjälper det även till att bygga vår community av innovativa tillväxtföretag i regionen.

tisdag 2 november

Period Pack går från 0 till 4 miljoner på ett år. ”Vi kastar oss bara ut!”

Period Pack startade som ett UF-företag i början av 2017 av Lova Svensson och Amanda Mattsson. Idén var redan från början att erbjuda gratis mensskydd via automater placerade hos företag och organisationer. Efter bildande av aktiebolag och löpande produktutveckling, var de redo att möta marknaden i slutet av december förra året. Nu finns deras mensskydd på ungefär 1000 toaletter – och de blir fler i rask takt. – Jag tror att en av våra styrkor är att vi inte tvekar, Amanda Mattsson. Vi kastar oss bara ut. Tillgång till mensskydd borde vara lika självklart som tvål och toalettpapper.

måndag 1 november

Lisa Hasselgren på Securifid: ”Vi står på en trampolin.”

Med 6 miljoner i nytt kapital, ny styrelse, ny hemsida och ett nytt samarbetsavtal med Stöldskyddsföreningen, tar Securifid sats för att erövra minst en plogande nyckelkund – ett väletablerat företag som skapar trovärdighet och kan leda till ytterligare kunder i samma bransch. – Det är som att vi står på en trampolin, säger Lisa Hasselgren på Securifid. Vi har lärt av våra första kunder, anpassat vårt erbjudande och skapat rätt förutsättningar för både oss och tjänsten. Nu är vi redo att hoppa.

onsdag 20 oktober

Inkubera vill starta företag som underlättar för affärsänglar att investera i innovativa startups

Under 2022 planerar Inkubera att starta ett företag som gör det lättare för affärsänglar att investera i regionens innovativa startups och tillväxtbolag. Förutom affärsänglar i Örebroregionen och Inkubera, är målet att statligt ägda Saminvest ska ingå som tredje part i projektet. Konceptet bygger på att affärsänglarna investerar i företag som uppfyller Inkuberas grundkrav och att Saminvest sedan dubblar änglarnas investeringar. På så sätt skapas nya möjligheter till för riskvilligt kapital för bolagen samtidigt som affärsänglarnas riskexponering minskar. Arbetet med att få det nya ängelinvesterarbolaget till stånd finansieras av Inkubera, Region Örebro län och Örebro kommun.