Nyheter

Moon Smart Focus nu på en internationell marknad

Vd Mathias Farnebo och grundaren Miko Lazic har anledning att vara glada. Moon Smart Focus tar tagit steg för steg med sin marknadsetablering och produktutveckling och har nu etablerat sig på internationell nivå.

När grundaren och filmskaparen Miko Lazic första gången kom i kontakt med Inkubera 2014, hade han en strålande idé men långt ifrån någon färdig produkt eller utarbetat affärsmodell. Med 10 miljoner i nytt kapital, medverkan i sex större TV- och filmproduktioner under våren och förberedelser i gång för den första Hollywood-produktionen, etablerar sig nu Moonlighting Industries internationellt.

Kapitaltillskottet skall användas till att lansera en pre-releaseserie av företagets produkt, Moon Smart Focus, samt för att fortsätta den internationella etableringen.
– Vi känner oss styrkta efter att vårt system nu har använts i skarpt läge under ett års tid, säger vd Mathias Farnebo. Vi har haft förmånen att samarbeta med några av Sveriges bästa B-fotografer som engagerat sig i vår produktutveckling. Bland annat användes Moon Smart Focus under 70 dagars inspelning av Lars von Triers Riket, the Exodus.

– Moon Smart Focus kan ”tracka” flera personer samtidigt, vilket är smått revolutionerande, säger Arvid Jernqvist, väletablerad B-fotograf som var med vid inspelningen. Men några små förbättringar tror jag att Moon Smart Focus har potential av att bli en branschstandard.

För oss vanliga amatörfotografer – som är vana vid autofokus – kanske inte Moon Smart Focus teknik verkar så märkvärdig. Men det är stor skillnad på att ta bilder med mobilen och att arbeta med professionell film- och Tv-produktion, berättar Mathias Farnebo.
– Till att börja ställer rörliga bilder helt andra tekniska krav. Dessutom kan Moon Smart Fokus hålla skärpan på flera personer samtidigt. Men det är inte alltid fullt fokus man eftersträvar. Att göra en fokusförflyttning i en viss filmscen, kan vara en viktig del av berättandet. Fokusarbetet är så kvalificerat att det kräver en egen yrkesroll, B-fotograf, eller focus puller, som det också kallas.

Tack vare bland andra AI-forskare på Örebro universitet, har man idag världens första första avståndsmätverktyg med avancerad AI-teknik. I grunden hjälper Moon Smart Focus A-fotografer (Directors of Photography) och focus pullers att ställa skärpan både snabbare och med större precision.
– Filmproduktioner blir alltmer komplexa och tidspressade, och filmmakarna letar alltid efter lösningar för att öka ”production value” säger Harald Hamrell, regissör för bland annat tv-serien Vår tid är nu. Regissören vill ofta frigöra mer tid till skådespeleri och ta bort allt som begränsar inlevelse och skaparglädje. Jag har stöttat denna idé från dag ett, och det är fantastisk kul att Moon Smart Focus nu är ute på riktigt fina produktioner.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.

fredag 3 juni

Ecdesigns 3D-verktyg säljs i 160 länder. ” Vi växer genom att hjälpa andra att lyckas.”

Örebro-företagets programvara gör att säljare utan speciella förkunskaper kan skapa professionella 3D-ritningar på bara en timme. Richard Grönberg startade Ecdesign för 18 år sedan med en vision. Nu – i och med lanseringen av version 5 – har den tekniska utvecklingen kommit ifatt det han såg för sin inre syn. – Det ska vara som att lyfta på locket till ett dockhus, men där allt ser ut och låter som i verkligheten. Vi hjälper säljare världen över att väcka tråkiga, platta offerter till liv så att de lyckas bättre i sitt jobb.  

tisdag 31 maj

”Inkubera fick oss tidigt att tänka skalbarhet. Swedish Scaleups är ett naturligt nästa steg”

För ett och ett halvt år sedan drog Magnus Engström i gång Envivo med visionen att ändra invanda tankemönster kring kontorsinredning. I stället för att företag ska behöva köpa nya möbler (och slänga de gamla) varje gång deras behov förändras, erbjuder Envivo ändamålsenlig inredning mot en fast månadskostnad. Inredningen kan bestå av både nya och återbrukade möbler. Efter mycket vridande och vändande på affärsmodellen, börjar nu bitarna falla på plats, menar Magnus. – Vi har hittat en form som passar både oss och kunderna. Nu är vi redo att skala upp.