Nyheter

Maptun trimmar affärsmodellen

Maptun är Örebroföretaget som började med att trimma SAAB-bilar, men som har utvecklats till ett världsledande bolag inom power sports, det vill säga vattenskotrar, snöskotrar och fyrhjulingar. Människor från hela världen får hjälp att öka effekten på sida fordon. Kontakten med Inkubera har gjort företaget än mer professionellt och ökat möjligheter för snabb tillväxt.
– Jag har fått hjälp att fokusera på rätt saker, säger ägaren och grundaren Fredrik Bengtsson.

Redan 2000 föddes embryot till Maptun och 2006 började Fredrik driva företaget på heltid. Till en början var fokus trimsatser till SAAB. Bolaget blev snabbt verkliga specialister, men givetvis är denna marknad nu vikande. De senaste åren har Maptun allt mer fokuserat på power sport, alltså vattenskotrar, snöskotrar och fyrhjulingar.
– Det är en spännande nisch som man kan tro är liten, men som är faktiskt ganska stor, säger Fredrik.

Kunderna köper en liten handdator, en ”Maptuner”, och kan sedan ladda ner olika appar för att exempelvis öka effekten eller minska utsläppen. Gränssnittet är inte olikt det i en vanlig smartphone.
– Vill man vill förändra motorns karaktär på ett visst sätt, är det bara att ladda ner just den appen, säger Fredrik.

Sedan 1,5 år tillbaka är Maptun ett Inkubera-företag. Tillsammans med coachen Mathias Farnebo, har man bland annat analyserat var lönsamheten och de bästa framtidsutsikterna finns. Nästa steg vara att undanröja hindren för en snabbare tillväxt – det handlar om allt från rekrytering, organisation och lokaler till att allokera resurser till just de områden som ska stå för tillväxten. Från den geografiska basen – som är och ska förbli i Örebro – är planen att det mesta av tillväxten ska ske på en internationell marknad och via innovativa digitala tjänster som gör kundernas fordon smartare och bättre.
– Inkubera har absolut hjälpt mig att ta steget tillbaka för att kunna se företagen från en annan vy, säger Fredrik. Det är lätt att fastna i detaljer. Jag har i min roll som vd fått hjälp att jobba med visionen och helheten.

Inkubera har också tagit in flera personer i nätverket runt Maptun.
– Det har varit fantastiskt. Många personer, som gjort liknande resor som den vi nu vill göra, har bidragit med mycket ny kompetens.

Företaget omsätter idag 60 mkr. Men nu laddar man alltså för en snabb expansion.
– Vårt mål är att omsätta 100 mkr om fyra år – det mesta på export – säger Fredrik.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.