Nyheter

Många klimatsmarta startups i Örebro-regionen

Swedish Climat Startup Map 2023.

Swedish Climat Startup Map har presenterat en ny sammanställning i dagarna. Enligt deras sammanställning finns totalt 407 klimatsmarta nystartade företag i landets 22 regioner. Storstadsregionerna dominerar som väntat, men Region Örebro län hamnar på delad 6:e plats med 9 företag, en bättre placering än många större och jämnstora regioner. Av de 9 företagen är 7 Inkubera-företag (nuvarande eller alumner).

Swedish Climat Startup Map är ett initiativ som finansieras av bland andra Vinnova och EU. De gör varje år en sammanställning över startups med affärsidéer som tydligt bidrar till att minska den totala klimatpåverkan.

Matilda Eriksson, utvecklingsledare för näringsliv och innovationer på Region Örebro län, gläder sig åt länets framskjutna placering, även om hon inte är så förvånad.
–  Vi är en väldigt stark region när det kommer till miljöinriktade företag. När vi fattar beslut om vilka företag vi ska stötta, är självklart hållbarhet är en viktig parameter.

De flesta av företagen ingår just nu i ett program hos Inkubera, eller har gjort det i närtid.
– Det är förstås inte Inkuberas förtjänst att det finns så många nya företag i länet som bygger sin affärsidé på klimatsmarta lösningar, säger Julie Ammer, verksamhetskontroller och drivande kraft inom hållbarhetsfrågor på Inkubera. Men dels är hållbarhet ett av grundkriterierna för vilka företag vi tar in i inkubatorn och dels bidrar vår affärscoachning till att företagen tar tydliga steg inom hållbarhet under tiden de är hos oss.

Följande företag är från Örebro län är representerade på Swedish Climat Startup Map:

BeeScanning Global
BeeScanning analyserar bilder från bisamhällen med hjälp av AI för att upptäcka parasiten varroa och andra hot. En tredjedel av maten vi äter är helt beroende av pollinering från bin och andra insekter.

Deligate
Deligates lösningar gör att livsmedelsbutiker får bättre koll på sina varors utgångsdatum vilket leder till minskat matsvinn – i vissa fall upp till 50 %.

Envivo
Envivo har skapat en ny modell för kontorsinredning som bygger på hyra till en fast månadskostnad. Detta underlättar återbruk av möbler där de som bäst behövs, så att en cirkulär modell kan skapas.

JL-Kemi, Karlskoga
Använder modifierad cellulosa till rengöring, impregnering mot svartmögel och brandskydd. Cellulosa är den vanligaste organiska substansen i naturen och utgör huvuddelen av växternas cellväggar.

Logvio/Pallkonsulten
Logvio minskar sina kunders miljöpåverkan genom att återvinna lastpallar. Deras vision är att skapa det första riktiga retursystemet för lastpallar på riksplanet och i förlängningen även i fler länder.

Metacon
Metacon AB (publ) är ett internationellt energiteknikföretag vars övergripande affärsidé är att kommersialisera små och stora energisystem för produktion av vätgas, el och värme.

Refurbly
Refurbly erbjuder begagnade mobiltelefoner inklusive 2 års garanti och klimatkompenserade mobilabonnemang. Kunderna kan handla tryggt, spara pengar och minska sin årliga koldioxidförbrukning.

Truckzter
Truckzter är molntjänst som förenklar speditörers och chaufförers vardag. Med hjälp av Truckzter kan de identifiera såväl ledig fraktkapacitet som gods som behöver fraktas.

Zigrid
Zigrid tar hand om spillvärme från inom industri och energiproduktion. Deras lösning bygger på att regenerera elektricitet från temperaturer som för närvarande går till spillo, 45–90°C.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.