Nyheter

Lindepacs ersättare till cellplast ska lägga grunden för hållbart produktionscentrum i Lindesberg

Jonas Norell, styrelseordförande för Lindepac, visar upp det nya materialet EWG.

Cellplast – eller ”frigolit” som det kallas i dagligt tal – produceras av olja och räknas till en av de stora miljöbovarna. Lindepac i Lindesberg har dock en ersättare på gång. Det nya materialet EWG är baserat på cellulosa som finns i alla levande växter. EWG kommer att utgöra basen för ett produktionscentrum som Lindepac vill bygga i Lindesberg.

Marknaden för cellplast är enorm – i storleksordningen 150 miljarder om året. Materialet används bland annat som emballage och inom byggsektorn. Cellplast har många bra egenskaper (stötdämpande, lätt, billigt) men också flera dåliga, exempelvis att det är oljebaserat och att mycket av materialet till sist hamnar i naturen. Att kunna ersätta cellplast med ett hållbart material, vore en dröm för många.
– Tillsammans med bland andra RISE, Umeå universitet och Karlstad universitet och företaget Nouryon, driver vi ett par olika projekt för att skapa en hållbar ersättare, berättar Jonas Norell, styrelseordförande för Lindepac.

Drömmen håller på att gå i uppfyllelse. Det nya materialet EWG (Expandable Wood Granules) är utvecklat och är redan patentsökt. Nästa steg är att testa materialet i skarpt läge.
– Eftersom vi redan finns på marknaden och har många goda kundrelationer är det lätt för oss att genomföra tester, berättar Jonas. Först ut är Lindesbergs-företaget Tormek som använder formgjuten cellplast när de packar sina slipmaskiner i lådor. Går allt enligt planerna kan en fullskalig lansering ske om två år.

Eftersom cellplast är både lätt och skrymmande, behöver det produceras nära användarna. Därför skissar Lindepac på en licenslösning för kollegor i branschen som är intresserade av att producera formgjutna artiklar i EWG.  Dessutom vill de förstås själva ställa om till fossilfri produktion. Med sina 15 000 kvm stora anläggning är Lindepac Nordens största tillverkare av cellplast.
– Lyckas vi, kommer efterfrågan att bli enorm, säger Jonas. Vi behöver öka vår produktionskapacitet och samtidigt modernisera vår anläggning som har ganska många år på nacken.

Lindepac är sedan några veckor tillbaka med i programmet Swedish Scaleups som Inkubera driver med flera andra inkubatorer i östra Mellansverige. Högt upp på Jonas önskelista är att hitta finansiärer som vill vara med och förverkliga en vision.
– Vår vision är att skapa ett centrum för hållbar produktion i Lindesberg, där EWG förstås spelar en central roll. Vi har en enorm marknad som väntar runt hörnet och vi skulle kunna göra gigantiska miljövinster genom att byta ut cellplast med ett hållbart och helt nedbrytbart material. Nu behöver vi ha med oss fler som vill vara med och satsa i projektet. Jag har stora förhoppningar på att Inkubera kan spela en viktigt roll för att förverkliga vår vision.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 8 maj

”Investeringen i vårt startup-program ger en avkastning på 12 gånger pengarna”

Sedan starten 2006 till 2021 omsatte Inkubera-bolagen nästan 3 miljarder, skapade nästan 2 500 årsarbetsplatser och drog in 765 miljoner i skatteintäkter. De totala kostnaderna för Inkubera var under samma period 91 miljoner. – Givetvis är det främst företagen själva somska ta åt sig äran, säger VD Fredrik Stenman. Vissa företag hade säkert klarat sig lika bra utan vårt stöd, men vi har också många exempel på när vår insats har varit avgörande. Hur man än mäter har det varit en lönsam investering för Örebroregionen.

tisdag 18 april

Firas hållbara lösning på det ”eviga problemet”

Hur många gånger har du försökt att skriva på en whiteboard med en uttorkad penna? Åtskilliga, antar vi. Bara i Sverige importerar vi cirka 36 miljoner whiteboard-pennor om året. Pennor som alltid – förr eller senare – hamnar i papperskorgen. Firas Kiwan har sedan 9-årsåldern drivits av att hitta lösningar på små och stora problem i vardagen, varav vissa har resulterat i patent. Och nu är han nära att lösa det smått eviga problemet med uttorkade whiteboard-pennor. Genom ett sinnrikt refillsystem kommer han att kunna ordna fungerade pennor och stora miljövinster.

torsdag 13 april

Storbritannien nästa för Binary Brains

Träffsäkra prognoser med hjälp av AI och kvalificerade statistiska analyser har gjort Binary Brains till ett av Örebros snabbast växande företag. I höstas tog bolaget hjälp av Inkubera och programmet Swedish Scaleups för att göra en internationell satsning. Resorna till de brittiska öarna kommer sannolikt att bli täta under våren, berättar vd, Jacob Kihlbaum. – Det här var en chans som vi inte kunde säga nej till. Tack vare stöttningen når vi ut på en internationell marknad betydligt snabbare än vad som annars hade varit möjligt.

onsdag 12 april

Inkubera-företag deltar på VivaTech – Europas största startup- och teknikevent

Med 91 000 deltagare från 146 länder och 300 000 besökare är VivaTech Europas största event för startup- och teknikevent. Under några dagar i Paris får unga teknikbaserade företag chansen att möta exempelvis storbolag, investerare, high-techföretag och varandra. För första gången deltar även Inkubera med en delegation bestående av företagare och affärscoacher. – Vårt mål är att knyta nya kontakter och få mer inspiration till vårt fortsatta arbete med företaget.