Nyheter

Lindepacs ersättare till cellplast ska lägga grunden för hållbart produktionscentrum i Lindesberg

Jonas Norell, styrelseordförande för Lindepac, visar upp det nya materialet EWG.

Cellplast – eller ”frigolit” som det kallas i dagligt tal – produceras av olja och räknas till en av de stora miljöbovarna. Lindepac i Lindesberg har dock en ersättare på gång. Det nya materialet EWG är baserat på cellulosa som finns i alla levande växter. EWG kommer att utgöra basen för ett produktionscentrum som Lindepac vill bygga i Lindesberg.

Marknaden för cellplast är enorm – i storleksordningen 150 miljarder om året. Materialet används bland annat som emballage och inom byggsektorn. Cellplast har många bra egenskaper (stötdämpande, lätt, billigt) men också flera dåliga, exempelvis att det är oljebaserat och att mycket av materialet till sist hamnar i naturen. Att kunna ersätta cellplast med ett hållbart material, vore en dröm för många.
– Tillsammans med bland andra RISE, Umeå universitet och Karlstad universitet och företaget Nouryon, driver vi ett par olika projekt för att skapa en hållbar ersättare, berättar Jonas Norell, styrelseordförande för Lindepac.

Drömmen håller på att gå i uppfyllelse. Det nya materialet EWG (Expandable Wood Granules) är utvecklat och är redan patentsökt. Nästa steg är att testa materialet i skarpt läge.
– Eftersom vi redan finns på marknaden och har många goda kundrelationer är det lätt för oss att genomföra tester, berättar Jonas. Först ut är Lindesbergs-företaget Tormek som använder formgjuten cellplast när de packar sina slipmaskiner i lådor. Går allt enligt planerna kan en fullskalig lansering ske om två år.

Eftersom cellplast är både lätt och skrymmande, behöver det produceras nära användarna. Därför skissar Lindepac på en licenslösning för kollegor i branschen som är intresserade av att producera formgjutna artiklar i EWG.  Dessutom vill de förstås själva ställa om till fossilfri produktion. Med sina 15 000 kvm stora anläggning är Lindepac Nordens största tillverkare av cellplast.
– Lyckas vi, kommer efterfrågan att bli enorm, säger Jonas. Vi behöver öka vår produktionskapacitet och samtidigt modernisera vår anläggning som har ganska många år på nacken.

Lindepac är sedan några veckor tillbaka med i programmet Swedish Scaleups som Inkubera driver med flera andra inkubatorer i östra Mellansverige. Högt upp på Jonas önskelista är att hitta finansiärer som vill vara med och förverkliga en vision.
– Vår vision är att skapa ett centrum för hållbar produktion i Lindesberg, där EWG förstås spelar en central roll. Vi har en enorm marknad som väntar runt hörnet och vi skulle kunna göra gigantiska miljövinster genom att byta ut cellplast med ett hållbart och helt nedbrytbart material. Nu behöver vi ha med oss fler som vill vara med och satsa i projektet. Jag har stora förhoppningar på att Inkubera kan spela en viktigt roll för att förverkliga vår vision.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.