Nyheter

”Investeringen i vårt startup-program ger en avkastning på 12 gånger pengarna”

Fredrik Stenman, vd på Inkubera

Sedan starten 2006 till 2021 omsatte Inkubera-bolagen nästan 3 miljarder, skapade nästan 2 500 årsarbetsplatser och drog in 765 miljoner i skatteintäkter. De totala kostnaderna för Inkubera var under samma period 91 miljoner.
– Givetvis är det främst företagen själva som genom sina nyskapande idéer och sitt hårda arbete ska ta åt sig äran, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. Vissa företag hade säkert klarat sig lika bra utan vårt stöd, men vi har också många exempel på när vår insats har varit avgörande. Hur man än mäter har Inkubera varit en lönsam investering för Örebro-regionen.

Att mäta effekterna av en organisation som Inkubera är i princip omöjligt om man vill komma fram till exakta och entydiga svar. Inkubera använder samma tillvägagångssätt som de ledande inkubatorerna i Sverige.  Metoden bygger på att ta fram ett ROI (Return On Investments) där man jämför skatteintäkterna från bolagen med kostnaderna för den egna verksamhetunder ett visst år. Med i beräkningen finns företag som inkubatorn har stöttat under de senaste fem åren.
– Den senaste tillgängliga statistiken gäller 2021, berättar Fredrik. Om vi mäter effekterna av vårt startup-program, gjorde företagen skatteinbetalningar på 49,1 mkr att jämföra med våra kostnader på 4,1 mkr, Det ger ett ROI på 12,1, det vill säga att investeringen har gett en avkastning med dryg 12 gånger pengarna.

 Return on investment, Inkubera

Return On Investments för Inkubera 2021, 12,1 x investeringen

Fredrik menar dock att att verkligheten inte är riktigt så enkel. Många av företagen hade förmodligen presterat bra även utan Inkuberas hjälp.
– De enda som kan ha en uppfattning om hur betydelsefull stöttningen från Inkubera har varit är företagen själva, säger han.

Som komplement till ROI-mätningen gör Inkubera därför en årlig mätning där företagen får svara på i vilken utsträckning de skulle rekommendera Inkubera till en kollega eller vän samt i vilken utsträckning Inkubera bidragit till deras utveckling. I den senaste mätningen gav 14 av de 18 företag som deltog Inkubera 10 av 10 möjliga i betyg på den första frågan. 13 av 18 bolag svarade att Inkubera bidragit till deras utveckling i hög utsträckning.

Inkuberas betydelse för företagens utveckling (enligt dem själva).

– Genom att stötta våra företag med kvalificerad affärscoachning, experthjälp och hjälp att hitta finansiering, vet vi att vi gör en viktig insats för företagens utveckling. Men givetvis är det företagen som står för det grundläggande arbetet, risktagande och många år av hårt arbete. Vår uppgift är att stötta dem så att de har så stora möjlighet som möjligt att nå sina mål, säger Fredrik.

 

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.