Nyheter

Interaktiva e-böcker skapar framtidens hits


Jan Sparby är lärare på Musikhögskolan i Örebro, Johan Wåhlander bland annat musikproducent. Tillsammans driver de Iphigenia Publishing som specialiserat sig på interaktiva e-böcker. I dagar släpper de den andra boken i serien Black Belt Songwriting. Lanseringskampanjen har just dragit igång i sociala medier.
– Precis som våra låtskrivande läsare hoppas vi förstås på en megahit – men på bokmarknaden, säger Jan.

Det är med musik som med kärlek. Att läsa om det blir alltid lite urvattnat jämfört med att uppleva det på riktigt. Som lärare i låtskrivande och musikteori har Jan upplevt problemet på nära håll.
– Många tycker att musikteori är tråkigt. Samtidigt vet jag hur värdefull kunskapen är om man vill kunna utveckla sitt musikskapande. Så det gäller att försöka locka studenterna in i det hela.

Jans bästa trick är att exemplifiera teorin med musik som studenterna kan relatera till. Det gör lärprocessen både snabbare och mer lustfylld. Metodiken har han tillsammans med Johan Wåhlander – som skrivit det mesta av texten – transformerat till interaktiva e-böcker i låtskrivande.
– Förutom att böckerna är rikt illustrerade och innehåller många tips från framgångsrika låtskrivare, finns massor med länkar till välkänd musik. När vi berättar om en viss skala, ett sätt att skriva en refräng eller en knep att skapa ett spännande produktion, kan läsaren enkelt lyssna till låtar som visar precis vad vi menar. Vi har valt att inkludera musikteorin i låtskrivande vilket visat sig vara en framgångsrik metod.

I grunden finns tre huvudmålgrupper för böckerna – låtskrivare på olika nivåer, musikstuderande och musiklärare. Den första boken som gavs ut har använts på musikproduktionsutbildningar på flera svenska musikhögskolor. Boken som släpps nu är på en mer grundläggande nivå. Den är tänkt att kunna fungera för nybörjare i musikteori. Lanseringen sker främst via sociala medier.
– Böckerna är på engelska så potentialen är stor. Sen är förstås faktisk försäljning en annan sak. Böckerna finns nu att ladda ner från såväl Amazon som Apple Books. Det är ännu för tidigt att säga hur det går, men vi hoppas förstås att den nya boken blir en hit.

Iphigenia har varit ett Inkubera-bolag i ett antal månader, något som Jan menar har varit betydelsefullt.
– Jag skulle till om med säga att vi inte hade existerat idag om det inte varit för stödet från Inkubera. Den stöttning vi har fått via coachning och en lång rad experter inom olika områden har varit helt fantastiskt, menar Jan.

Jan och Johan har flera nya projekt som skall sjösättas nästa år.
– Vi genomför idag flera song writing camps. Vi kommer utveckla detta ytterligare, inte minst genom att genomföra camps online. Vad gäller bokutgivningen har just del ett i serien kommit ut på samiska. Nu väntar utgåvor på andra språk – en svensk, så klart, och efter det en portugisisk, med sikte på Brasilien. Sen kommer vi ut med del tre i serien, avslutar Jan.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.