Nyheter

Inkubera tar över SKAPA-priset

Vinnarna av SKAPA talang 2019, Lova Svensson och Amanda Mattsson från Period Pack Sweden.

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges största innovationspris. I varje län utses två vinnare som går vidare till den stora riksfinalen i Stockholm. Från om med i år tar Inkubera över stafettpinnen från Länsstyrelsen och ansvarar för att länsvinnare utses.
– Det är naturligt för Inkubera att ta över värdskapet säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. Vår uppgift är att stötta och coacha innovativa entreprenörer och startupbolag och det matchar väldigt väl med SKAPA-prisets hela syfte. Vi vill få in fler sökande och locka fler till att engagera sig i detta för att på sikt få en totalvinnare från Örebro län.

Även om det givetvis finns regler att förhålla sig till, har varje länsarrangör stor frihet hur de vill bedriva sitt arbete med att plocka fram de två vinnarna. För att lyfta priset ytterligare ett snäpp är samarbete en nyckel, menar Fredrik och sporra ännu fler att delta. En annan åtgärd är att göra det enklare att nominera kandidatier till priset.
– Vi vill skapa så mycket uppmärksamhet som möjligt kring SKAPA-priset så att det kan fungerar som en inspirationskälla för både unga och mer etablerade personer med innovativa affärsidéer. Vi planerar är att i år utse ett antal nominerade i respektive kategori som blir prisbelönta. Vi kommer också att göra det enklare att nominera kandidater till priset.

För att skapa förutsättningar för en bredare och större satsning, knyter Inkubera nu ett antal samarbetspartners till tävlingen.
– Vi är har fått en bred uppslutning av samarbetspartners som vill vara med och stötta den här satsningen, både från det offentliga och från näringslivet i regionen.

SKAPA-priset delas ut i två kategorier – Skapa-priset samt ungdomspriset Skapa talang. Vinnarna i länsfinalen går vidare till en stor riksfinal med 550 000 kr respektive 250 000 kr i prispotten.
– Faktum är att vi hittills faktiskt inte haft någon vinnare från länet, men vår förhoppning är förstås att ändra på det på sikt, säger Fredrik.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.