Inkubera tar över SKAPA-priset

Vinnarna av SKAPA talang 2019, Lova Svensson och Amanda Mattsson från Period Pack Sweden.

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges största innovationspris. I varje län utses två vinnare som går vidare till den stora riksfinalen i Stockholm. Från om med i år tar Inkubera över stafettpinnen från Länsstyrelsen och ansvarar för att länsvinnare utses.
– Det är naturligt för Inkubera att ta över värdskapet säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. Vår uppgift är att stötta och coacha innovativa entreprenörer och startupbolag och det matchar väldigt väl med SKAPA-prisets hela syfte. Vi vill få in fler sökande och locka fler till att engagera sig i detta för att på sikt få en totalvinnare från Örebro län.

Även om det givetvis finns regler att förhålla sig till, har varje länsarrangör stor frihet hur de vill bedriva sitt arbete med att plocka fram de två vinnarna. För att lyfta priset ytterligare ett snäpp är samarbete en nyckel, menar Fredrik och sporra ännu fler att delta. En annan åtgärd är att göra det enklare att nominera kandidatier till priset.
– Vi vill skapa så mycket uppmärksamhet som möjligt kring SKAPA-priset så att det kan fungerar som en inspirationskälla för både unga och mer etablerade personer med innovativa affärsidéer. Vi planerar är att i år utse ett antal nominerade i respektive kategori som blir prisbelönta. Vi kommer också att göra det enklare att nominera kandidater till priset.

För att skapa förutsättningar för en bredare och större satsning, knyter Inkubera nu ett antal samarbetspartners till tävlingen.
– Vi är har fått en bred uppslutning av samarbetspartners som vill vara med och stötta den här satsningen, både från det offentliga och från näringslivet i regionen.

SKAPA-priset delas ut i två kategorier – Skapa-priset samt ungdomspriset Skapa talang. Vinnarna i länsfinalen går vidare till en stor riksfinal med 550 000 kr respektive 250 000 kr i prispotten.
– Faktum är att vi hittills faktiskt inte haft någon vinnare från länet, men vår förhoppning är förstås att ändra på det på sikt, säger Fredrik.

fredag 6 mars