Nyheter

Inkubera tar över SKAPA-priset

Vinnarna av SKAPA talang 2019, Lova Svensson och Amanda Mattsson från Period Pack Sweden.

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges största innovationspris. I varje län utses två vinnare som går vidare till den stora riksfinalen i Stockholm. Från om med i år tar Inkubera över stafettpinnen från Länsstyrelsen och ansvarar för att länsvinnare utses.
– Det är naturligt för Inkubera att ta över värdskapet säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. Vår uppgift är att stötta och coacha innovativa entreprenörer och startupbolag och det matchar väldigt väl med SKAPA-prisets hela syfte. Vi vill få in fler sökande och locka fler till att engagera sig i detta för att på sikt få en totalvinnare från Örebro län.

Även om det givetvis finns regler att förhålla sig till, har varje länsarrangör stor frihet hur de vill bedriva sitt arbete med att plocka fram de två vinnarna. För att lyfta priset ytterligare ett snäpp är samarbete en nyckel, menar Fredrik och sporra ännu fler att delta. En annan åtgärd är att göra det enklare att nominera kandidatier till priset.
– Vi vill skapa så mycket uppmärksamhet som möjligt kring SKAPA-priset så att det kan fungerar som en inspirationskälla för både unga och mer etablerade personer med innovativa affärsidéer. Vi planerar är att i år utse ett antal nominerade i respektive kategori som blir prisbelönta. Vi kommer också att göra det enklare att nominera kandidater till priset.

För att skapa förutsättningar för en bredare och större satsning, knyter Inkubera nu ett antal samarbetspartners till tävlingen.
– Vi är har fått en bred uppslutning av samarbetspartners som vill vara med och stötta den här satsningen, både från det offentliga och från näringslivet i regionen.

SKAPA-priset delas ut i två kategorier – Skapa-priset samt ungdomspriset Skapa talang. Vinnarna i länsfinalen går vidare till en stor riksfinal med 550 000 kr respektive 250 000 kr i prispotten.
– Faktum är att vi hittills faktiskt inte haft någon vinnare från länet, men vår förhoppning är förstås att ändra på det på sikt, säger Fredrik.

fredag 6 mars

Nyheter


måndag 19 april

JL KEMI – den osannolika berättelsen om det nya, effektiva och giftfria rengöringsmedel

Utan några egentliga kunskaper i kemi har Jimmy Lundström via en rad osannolika händelser lyckats utveckla ett effektivt rengöringsmedel som är baserat på cellulosa – en av naturens vanligaste beståndsdelar. Nu har det lilla Karlskoga-företaget skrivit avtal med en grossist med upparbetade marknadskontakter i såväl Sverige som Tyskland. – Vår grossist säger att de kommer att köpa allt vi kan producera, säger Jimmy, som för 4 år sedan lite på måfå började blanda ingredienser på sin garageuppfart.

tisdag 6 april

Splitgrid breddar sitt erbjudande

Splitgrid, Som var Inkubera-bolag under olika perioder 2016 – 2019, breddar nu sitt erbjudande. Från att tidigare varit fokuserade på kommissionshandel, kommer man nu även att erbjuda en fakturalösning. – Detta ger oss möjlighet att nå en betydligt större marknad, säger vd Jonas Forsman.

onsdag 31 mars

Truckzter är redo för marknaden

– Vår mission är mer miljövänliga lastbilstransporter och fulla flak. Nu lanserar vi Truckzter och siktar högt, säger vd Fredrik Regin. Fredrik har 20 års branscherfarenhet av spedition. Tillsammans med delägaren och entreprenören Per Arenö arbetar han sedan i mars 100 % med att lansera produkten och förverkliga visionen. – Var femte lastbil du möte vägarna går tom, berättar Per. Via vår digitala plattform kan vi matcha ihop frakten med lediga ytor på lastbilsflaken. Varje gång det sker minskar miljöpåverkan samtidigt som lönsamheten ökar i en tuff bransch.

fredag 19 mars

Vi söker bästa idén – nominera till SKAPA-priset

SKAPA är Sveriges största innovationstävling. Nu behöver vi din hjälp för att kunna hitta kandidater till SKAPA-priset och SKAPA-talang. Vi söker personer som har utvecklat något smart och innovativt och som dessutom är eller har potential att bli riktigt framgångsrikt på marknaden. Länsvinnarna får 30 000 vardera och går vidare till den stora riksfinalen där ännu större prischeckar väntar. Läs mer och nominera en eller flera personer som du tycker skulle vara värdiga vinnare.