Nyheter

Inkubera vill starta företag som underlättar för affärsänglar att investera i innovativa startups

Att underlätta för företagen att få in riskvilligt kapital är en av grunderna i Inkuberas erbjudande.

Under 2022 planerar Inkubera att starta ett företag som gör det lättare för affärsänglar att investera i regionens innovativa startups och tillväxtbolag. Förutom affärsänglar i Örebroregionen och Inkubera, är målet att statligt ägda Saminvest ska ingå som tredje part i projektet. Konceptet bygger på att affärsänglarna investerar i företag som uppfyller Inkuberas grundkrav och att Saminvest sedan dubblar änglarnas investeringar. På så sätt skapas nya möjligheter till för riskvilligt kapital för bolagen samtidigt som affärsänglarnas riskexponering minskar. Arbetet med att få det nya ängelinvesterarbolaget till stånd finansieras av Inkubera, Region Örebro län och Örebro kommun.

Fredrik Stenman är förväntansfull kring vad ett nytt ängelinvesterarbolag kan komma att åstadkomma.
– Jag är övertygad om att det kommer att vara värdefullt för de företag vi arbetar med samt att det kommer ha positiv inverkan på regionens näringsliv. Detta är ett upplägg som testats på ett par olika platser i landet men som är nytt för vår region, säger han. Det ger företag med stor potential ökade möjligheter att hitta finansiering för sina framtidssatsningar.

På Örebro Region län menar man att detta är en välkommen satsning.
– Vi har beviljat ansökan om finansiering för implementeringen av den här satsningen eftersom det ligger helt i linje med vår ambition att öka tillgång till riskvilligt kapital för företag i regionen, säger Kristina Eklöf, områdeschef näringsliv på Region Örebro län.

Även Örebro kommun ser planerna som ett viktigt initiativ.
–  Vi ser nu många spännande nya unga startups i Örebro och riskvilligt kapital börjar få upp ögonen för detta. Vi välkomnar därför nya initiativ och samarbeten inom kapitalförsörjning där Inkuberas satsning är ett viktigt sådant   säger Göran Dahlen, näringslivsdirektör i Örebro.

Hur konstruktionen för det nya ängelinvesterarbolaget kommer att se ut i detalj, är ännu inte klart. Detta kommer att utkristallisera sig fram till starten som är planerad till  2022. En sak är dock Fredrik tydlig med redan nu.
– Inkubera kommer inte att gå in i några bolag som ägare. Vår uppgift är att möjliggöra och administrera upplägget med syfte att våra bolag ska få större tillgång till riskkapital.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.

fredag 3 juni

Ecdesigns 3D-verktyg säljs i 160 länder. ” Vi växer genom att hjälpa andra att lyckas.”

Örebro-företagets programvara gör att säljare utan speciella förkunskaper kan skapa professionella 3D-ritningar på bara en timme. Richard Grönberg startade Ecdesign för 18 år sedan med en vision. Nu – i och med lanseringen av version 5 – har den tekniska utvecklingen kommit ifatt det han såg för sin inre syn. – Det ska vara som att lyfta på locket till ett dockhus, men där allt ser ut och låter som i verkligheten. Vi hjälper säljare världen över att väcka tråkiga, platta offerter till liv så att de lyckas bättre i sitt jobb.  

tisdag 31 maj

”Inkubera fick oss tidigt att tänka skalbarhet. Swedish Scaleups är ett naturligt nästa steg”

För ett och ett halvt år sedan drog Magnus Engström i gång Envivo med visionen att ändra invanda tankemönster kring kontorsinredning. I stället för att företag ska behöva köpa nya möbler (och slänga de gamla) varje gång deras behov förändras, erbjuder Envivo ändamålsenlig inredning mot en fast månadskostnad. Inredningen kan bestå av både nya och återbrukade möbler. Efter mycket vridande och vändande på affärsmodellen, börjar nu bitarna falla på plats, menar Magnus. – Vi har hittat en form som passar både oss och kunderna. Nu är vi redo att skala upp.