Nyheter

Inkubera vill starta företag som underlättar för affärsänglar att investera i innovativa startups

Att underlätta för företagen att få in riskvilligt kapital är en av grunderna i Inkuberas erbjudande.

Under 2022 planerar Inkubera att starta ett företag som gör det lättare för affärsänglar att investera i regionens innovativa startups och tillväxtbolag. Förutom affärsänglar i Örebroregionen och Inkubera, är målet att statligt ägda Saminvest ska ingå som tredje part i projektet. Konceptet bygger på att affärsänglarna investerar i företag som uppfyller Inkuberas grundkrav och att Saminvest sedan dubblar änglarnas investeringar. På så sätt skapas nya möjligheter till för riskvilligt kapital för bolagen samtidigt som affärsänglarnas riskexponering minskar. Arbetet med att få det nya ängelinvesterarbolaget till stånd finansieras av Inkubera, Region Örebro län och Örebro kommun.

Fredrik Stenman är förväntansfull kring vad ett nytt ängelinvesterarbolag kan komma att åstadkomma.
– Jag är övertygad om att det kommer att vara värdefullt för de företag vi arbetar med samt att det kommer ha positiv inverkan på regionens näringsliv. Detta är ett upplägg som testats på ett par olika platser i landet men som är nytt för vår region, säger han. Det ger företag med stor potential ökade möjligheter att hitta finansiering för sina framtidssatsningar.

På Örebro Region län menar man att detta är en välkommen satsning.
– Vi har beviljat ansökan om finansiering för implementeringen av den här satsningen eftersom det ligger helt i linje med vår ambition att öka tillgång till riskvilligt kapital för företag i regionen, säger Kristina Eklöf, områdeschef näringsliv på Region Örebro län.

Även Örebro kommun ser planerna som ett viktigt initiativ.
–  Vi ser nu många spännande nya unga startups i Örebro och riskvilligt kapital börjar få upp ögonen för detta. Vi välkomnar därför nya initiativ och samarbeten inom kapitalförsörjning där Inkuberas satsning är ett viktigt sådant   säger Göran Dahlen, näringslivsdirektör i Örebro.

Hur konstruktionen för det nya ängelinvesterarbolaget kommer att se ut i detalj, är ännu inte klart. Detta kommer att utkristallisera sig fram till starten som är planerad till  2022. En sak är dock Fredrik tydlig med redan nu.
– Inkubera kommer inte att gå in i några bolag som ägare. Vår uppgift är att möjliggöra och administrera upplägget med syfte att våra bolag ska få större tillgång till riskkapital.

onsdag 20 oktober

Nyheter


fredag 26 november

Johanna: ”Efter varje träff ville jag jobba hela natten. Alla med en idé borde ansöka.”

För andra gången genomförde Inkubera under hösten ”Prepare”, ett program vänder sig till unga innovativa företag som i regel ännu inte nått ut till marknaden. – Med Prepare fångar vi upp spännande människor med spännande idéer, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. Man kan säga att Prepare är som en snabb grundkurs i entreprenörskap. Genom att deltagarna även får chansen att träffa flera av våra mer etablerade företag, hjälper det även till att bygga vår community av innovativa tillväxtföretag i regionen.

onsdag 10 november

Moon Smart Focus nu på en internationell marknad

När grundaren och filmskaparen Miko Lazic första gången kom i kontakt med Inkubera 2014, hade han en strålande idé, men långt ifrån någon färdig produkt eller utarbetat affärsmodell. Med 10 miljoner i nytt kapital, medverkan i sex större TV- och filmproduktioner under våren och förberedelser i gång för den första Hollywood-produktionen, etablerar sig nu Moonlighting Industries internationellt.

tisdag 2 november

Period Pack går från 0 till 4 miljoner på ett år. ”Vi kastar oss bara ut!”

Period Pack startade som ett UF-företag i början av 2017 av Lova Svensson och Amanda Mattsson. Idén var redan från början att erbjuda gratis mensskydd via automater placerade hos företag och organisationer. Efter bildande av aktiebolag och löpande produktutveckling, var de redo att möta marknaden i slutet av december förra året. Nu finns deras mensskydd på ungefär 1000 toaletter – och de blir fler i rask takt. – Jag tror att en av våra styrkor är att vi inte tvekar, Amanda Mattsson. Vi kastar oss bara ut. Tillgång till mensskydd borde vara lika självklart som tvål och toalettpapper.

måndag 1 november

Lisa Hasselgren på Securifid: ”Vi står på en trampolin.”

Med 6 miljoner i nytt kapital, ny styrelse, ny hemsida och ett nytt samarbetsavtal med Stöldskyddsföreningen, tar Securifid sats för att erövra minst en plogande nyckelkund – ett väletablerat företag som skapar trovärdighet och kan leda till ytterligare kunder i samma bransch. – Det är som att vi står på en trampolin, säger Lisa Hasselgren på Securifid. Vi har lärt av våra första kunder, anpassat vårt erbjudande och skapat rätt förutsättningar för både oss och tjänsten. Nu är vi redo att hoppa.