Nyheter

Inkubera hjälper unga innovativa företag att nå ut snabbare

Mattias Djurstedt (Nära & Naturlig), Sara Sundin Göransson (Hydropop) och Amanda Mattsson (Period Pack) diskuterar affärsmodeller.

Sedan i mars driver Inkubera ”Prepare”, ett nytt program för nystartade innovativa företag och idéer, men som i regel ännu inte nått marknaden. Programmets syfte är bland annat att uppmuntra företagen att så tidigt som möjligt våga möta framtida kunder.
– Prepare innebär vi arbetar med företag som ligger tidigare i sin utvecklingsfas än vi vanligtvis jobbar med, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman, vd.

Inkubera har identifierat något av glapp i systemet som innebär nystartade innovativa företag och idéer inte får tillräckligt stöd för sin utveckling – trots att dessa bolag i regel både har större potential och exponeras för högre risk än de andra. Genom Prepare, ett program för det vi kallar förinkubation, får nio nya företag bland annat hjälp att utveckla sin affärsmodell. Syftet är både att snabba upp processen mot lansering samt att bli mer träffsäkra när de väl tar steget.

En av deltagarna i Prepare är Hydropop som håller på att utveckla en ny typ av vätskeersättning till personer som lider av uttorkning. Företaget drivs av Sara Sundin Göransson och Ulrika Palm-Gustavsson.
– Jag tycker att Prepare har varit väldigt värdefullt, säger Sara. Inte minst den individuella affärscoachningen har betytt mycket för oss. Vi har aldrig tidigare drivit företag vilket gör att man ibland känner man sig handfallen när nya saker dyker upp. Där har vi fått precis den stöttning vi behöver. Exempelvis har vi fått hjälp med praktiska saker kring juridik och företagsbildningen.

Sara Sundin Göransson på Hydropop

Företaget går nu vidare för att bilda aktiebolag vidare och siktar på en marknadslansering.
– De reaktioner vi fått från marknaden har varit väl positiva, så vi är optimistiska, säger Sara.

Fredrik Stenman är också nöjd med utfallet från Prepare.
– Det här är en jättebra chans för oss att träffa spännande företag i ett tidigt skede. Vår förhoppning är att flera av dessa bolag sedan kan gå in i vårt ordinarie inkubationsprogram. Den övergången kommer att gå smidigt eftersom vi ju redan har lärt känna varann. Den hjälp vi kan ge till nya innovativa bolag som är i början av sin resa är viktig – inte bara för bolagen – utan även för tillväxten i hela Örebroregionen.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.