Nyheter

Inkubera förstärker satsningen på startups. ”Det finns stor outnyttjad potential i länet”

Fredrik Stenman, vd på Inkubera, är förväntansfull.

Inkubera ökar sin satsning på nystartade kunskapsintensiva företag. Dels vänder man sig till nya företag i hela länet, dels vill man öka sin kontaktyta mot forskare och studenter på universitetet.
– Vi vill öka kontaktytan mot universitetet – exempelvis pågår spännande arbete med studenters entreprenörskap och forskning inom AI-området, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. Samtidigt vill jag poängtera att vi är intresserade av alla unga, innovativa företag med tillväxtpotential från hela länet. Vi kan hjälpa dem att utveckla affärsmodellen, teamet och mycket annat så att de kan växa både snabbare och med större säkerhet.

”Prepare” som programmet kallas, finansieras både av Region Örebro län och med egna medel. Målet är att utveckla och bredda Inkuberas arbete med startups så att Örebro län på sikt får fler livskraftiga och hållbara innovativa företag.
– Vi kan se att många företag som vi stöttat i tidiga skeden under åren har utvecklats framgångsrika spetsföretag i länets näringsliv, säger Fredrik. Vi är ständigt på jakt efter nya talanger och företag som har potential att bli framtidens tillväxtbolag. Min bedömning är att det finns stor outnyttjad potential i länet. Genom det här programmet får vi ökade resurser att intensifiera vår jakt och möjlighet att stötta dem.

Prepare innehåller två huvudspår – ett där företagen via gemensamma seminarier och workshops får ökade kunskaper i framgångsfaktor inom entreprenörskap, ett som innebär individuell affärcoachning och experthjälp för att kunna göra en snabbare tillväxtresa.
– Två nyckelområden i den här satsningen är teambuilding och matchmaking – kompetensförsörjning är ofta en kritisk framgångsfaktor för startupbolag.

Inkubera har genom ett tidigare pilotprojekt arbetat fram en metod för att bedriva arbetet med unga företag effektivt. Det nya programmet kan ses som en fortsättning och intensifiering.
– Syftet är helt enkelt att kunna stötta fler unga företag. I och med det ökar våra chanser att vaska fram de verkliga guldkornen, säger Fredrik. Vi vill bredda vår närvaro i hela länet samtidigt som vi specifikt vill utveckla vårt samarbete med ORU Innovation Arena, AI Impact Lab samt studenter och forskare på Örebro universitet.

– Flera av de företag som var med i pilotprojektet, till exempel Nära & Naturligt som bygger en ny typ av ekologiska fiskodlingar, Period Pack som erbjuder mensskydd på ett nytt sätt och Nutrinovus som utvecklar vätskeersättning i fryst form har utvecklats på spännande sätt sedan de var med piloten. Nutrinovus är också ett av det företag som gått vidare in i vår ordinarie inkubatorverksamhet. Det ska bli spännande att se vilka nya entreprenörer vi nu kommer att lära känna, avslutar Fredrik.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.

fredag 3 juni

Ecdesigns 3D-verktyg säljs i 160 länder. ” Vi växer genom att hjälpa andra att lyckas.”

Örebro-företagets programvara gör att säljare utan speciella förkunskaper kan skapa professionella 3D-ritningar på bara en timme. Richard Grönberg startade Ecdesign för 18 år sedan med en vision. Nu – i och med lanseringen av version 5 – har den tekniska utvecklingen kommit ifatt det han såg för sin inre syn. – Det ska vara som att lyfta på locket till ett dockhus, men där allt ser ut och låter som i verkligheten. Vi hjälper säljare världen över att väcka tråkiga, platta offerter till liv så att de lyckas bättre i sitt jobb.  

tisdag 31 maj

”Inkubera fick oss tidigt att tänka skalbarhet. Swedish Scaleups är ett naturligt nästa steg”

För ett och ett halvt år sedan drog Magnus Engström i gång Envivo med visionen att ändra invanda tankemönster kring kontorsinredning. I stället för att företag ska behöva köpa nya möbler (och slänga de gamla) varje gång deras behov förändras, erbjuder Envivo ändamålsenlig inredning mot en fast månadskostnad. Inredningen kan bestå av både nya och återbrukade möbler. Efter mycket vridande och vändande på affärsmodellen, börjar nu bitarna falla på plats, menar Magnus. – Vi har hittat en form som passar både oss och kunderna. Nu är vi redo att skala upp.