Nyheter

HerCycle skapar individuella hälsoprogram i harmoni med kvinnors menscykler

Ida Stjernström och Ghia Yuson, grundarna till HerCycle.

Menstruation påverkar halva jordens befolkning, ändå återstår mycket forskning och kunskap om hur menscykeln påverkar kvinnors hälsa och välbefinnande. Genom den app Ida Stjernström och Ghia Yuson utvecklar, kommer kvinnor att få ökad kunskap och hjälp att anpassa kost och träning  så att den sker samklang med menscykelns olika stadier.
– Upp till 90 % av alla kvinnor upplever fysiska och/eller psykiska symptom under sin mens, säger Ida. Samtidigt är det över 40 % av dessa som inte svarar på de behandlingar som finns. Vårt syfte är att stärka kvinnor under hela deras menstruationscykel så att deras välmående förbättras.

Både Ida och Ghia har lång erfarenhet av att arbeta internationellt. Ida har arbetat som managementkonsult på platser som London, Singapore och Silicon Valley och har hjälpt svenska företag att nå ut på nya marknader. I Singapore träffade hon också Ghia, som tidigare arbetat med investeringsanalyser, affärsstrategi och programmering.
– Jag har jobbat med många olika saker. Men om det finns en röd tråd, så är det att jag har arbetat med att analysera och skapa värde, säger Ghia.

Att de båda nu driver ett företag i Örebro var inget de hade planerat – det blev snarare resultatet av flera samverkande tillfälligheter. Resan mot det gemensamma företaget började när Ghia tackade ja till en jobbförfrågan från Epiroc. Ida lämnade då sin anställning i Silicon Valley och följde med Ghia hem till Sverige igen. Snabbt växte deras planer på ett gemensamt företag.
– Våra olika kunskaper och erfarenheter kompletterar verkligen varandra, berättar Ghia. Båda har lång erfarenhet från affärsvärlden. Utöver det har jag lärt mig programmering och Ida har lärt sig UX-design. Tillsammans har vi alltså både back end och front end och kan skapa digitala produkter.

Första steget för appens användare blir att analysera sin egen menscykel. När Ida och Ghia har intervjuat kvinnor har de blivit förvånade över hur lite kunskap kvinnorna har om sin egen menscykelns olika stadier.
– Många har generellt dålig koll faktiskt, trots att menscykeln har så stor inverkan på såmycket annat i kroppen. Koncentrationsförmåga, matsmältning, energi och möjligheter att bygga muskler – många delar av kroppen påverkas av var i menscykeln man befinner sig, säger Ida.

Ida och Ghia utvecklar nu en plattform som med hjälp av AI kommer att rusta kvinnor med verktyg och tekniker under mensen. Dels kommer den att lindra stress, ångest och humörsvängningar, dels ge naturlig smärtlindring från kramper och kroppsliga obehag. Eftersom Ida är yogainstruktör, blev det naturligt att yoga och meditation är rekommenderade delar av träningsprogrammen.
– Forskning ger också stöd för att yoga och mindfullness är effektivt mot många av de symtom som kvinnor upplever i relation till sin menscykel. Men egentligen är inte det viktigaste att våra kunder använder just yoga. Det unika med vår affärsmodell är att våra kost- och träningsprogram utgår från var i menscykeln kvinnorna befinner sig och vilka individuella symptom de har, säger Ida.

Ghia och Ida såg värdet i den stöttning som Inkubera kan ge, anmälde sitt intresse och har nyligen blivit utvalda att bli en del av inkubatorn.
– Vi får nu tillgång Inkuberas affärscoachning, expertinsatser och nätverk. Exempelvis har vi fått stöttning att ta fram en första demo som vi nu använder i tester mot vår målgrupp. Vi kommer också att få hjälp att utveckla vår IP-strategi.

Lanseringen sker nästa år, men redan nu finns en hemsida på HerCycle.io. Om appen blir framgångsrik, kommer den inte bara hjälpa kvinnor på individuell nivå. Rätt förebyggande åtgärder kan också leda till att färre läkarbesök, medicinska ingrepp och sjukhusvistelser – vilket i sin tur ger lägre vårdkostnader.
– Vårt företag handlar om att skapa bättre förutsättningar för kvinnor. Och kvinnor som mår bra är mer produktiva, fokuserade och motiverade i sin yrkesutövning, vilket främjar ekonomisk jämställdhet, säger Ida.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 27 november

Jolivo – en smart resekompis i fickan

En av de första sakerna Oscar Nilsson berättade när jag träffade honom på Java i centrala Örebro, är att han och Jolivo vill skaka om resebranschen. – Vi vill rädda våra framtida kunder från de värsta turistfällorna när de är ute och reser. Med hjälp av den AI-lösning som vi vill skapa, vill vi lära känna kunderna så väl att vi kan ge skräddarsydda tips. Vi har ett starkt team som känner resebranschen väl. Där finns stora utmaningar som vi vill adressera med Jolivo.

måndag 20 november

Fibes – möbeltapetserarnas bästa kompis

Erika Orvendal känner tapetserarbranschen från insidan – hon har själv drivit en egen verkstad i flera år. Hon har upplevt glädjen i att ge slitna möbler nytt liv, men också frustrationen över att tidsödande administration äter upp lönsamheten. – Hela tanken med Fibes är göra det lättare för tapetserare att leva på sin verksamhet. Exempelvis får de tillgång till en gratislösning som spar dagar av administrativt arbete varje gång leverantörerna justerar sina priser.

måndag 6 november

Europas största tillverkare av flipperspel finns i Örebro

I en anonym lokal i Bettorps Industriområde strax norr om Örebro, döljer sig en väl bevarade hemlighet. Pinball Brothers startade för tre år sedan och är idag Europas största tillverkare av flipperspel. Via avtal med såväl Disney som rockgruppen Queen, har man etablerat sig som något av en nytänkare i en konservativ bransch. – Flipperspelsvärlden är begränsad, men ändå större än man kanske kan tro – inte minst i USA, säger vd Daniel Janson. Som ett ungt europeiskt företag sticker vi ut på flera sätt.

onsdag 25 oktober

Innovationscheckar – nu finns nya medel

Nu kan ditt företag skicka in en intresseanmälan för en innovationscheck på max 100 000 kr. Finansiering kommer från Vinnova, vi på Inkubera har rollen som förmedlare i Örebro län. Innovationscheckarna kan användas för att anlita extern kompetens inom affärsutveckling, för att göra olika typer av tester eller för att skapa skydd för immateriella tillgångar. En innovationscheck kan beviljas även om idén bara är i sin linda och först behöver utredas. Alla små och medelstora företag med en innovativ idé är välkomna att skicka en intresseanmälan senast 1 december.