Nyheter

Här är årets SKAPA-finalister

Förra årets vinnare: Mattias Djurstedt på Nära och Naturlig samt Jens Björkander och Lisa Hasselgren på Securifid.

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november.
– Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.´

De viktigaste kriterierna för  Skapa-priset är innovativietet och marknadspotential. Dessutom skall varan eller tjänsten kunna bidra ett mer hållbart i samhället.

Finalister SKAPA-priset (utan inbördes ordning)

Flying Drop
Med hjälp av kvalificerad teknik gör Flying Drop det möjlighet för personer med funktionshinder att kommunicera och utvecklas som människor – även om de varken kan tala eller använda sina händer.

Fairplay
På Fairplay kan fotbollsspelare lägga upp sina profiler på liknande sätt som på LinkedIn. Klubbar som vill värva spelare med vissa egenskaper, kan via filtrerade sökningar hitta dem och få direktkontakt med spelarna.

QT-Pie
Patenentsökt lösning för förarprov som använder eye-tracking. Genom att utrustningen registrerar bilförarnas ögonrörelser kan man säkrare fastställa vad förarna har registrerat i sin omgivning hur det påverkar deras körning.


Finalister till SKAPA-talang (utan inbördes ordning) 

Amet Drive
Digital lösning för att organisera samåkning.  Hemsidan kopplar samma användare som ska till en viss destination med förare som har ledig plats i bilen.

Skolado
Digital lösning för att upptäcka skolbarns ohälsa snabbare. Genom roliga digitala enkäter kan skolbarns mående kartläggas och insatser snabbt sättas in om det behövs.

Farmly
App som kopplar samman lokala matproducenter med restauranger. Farmly löser logistik och leverans, två stora utmaningar om man vill öka produktion och försäljning av närproducerade livsmedel.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 3 oktober

Refurbly – en paketlösning för hållbar mobiltelefoni

På en mobilmarknad som tycks vara helt inriktad på att sälja nytt, går Örebro-företaget Refurbly mot strömmen. Företaget erbjuder begagnade mobiler, abonnemang och försäkringar i en helhetslösning. Med nytt kapital från bland annat förre Teliachefen, vill grundaren vd:n David Lundgren Fetah finna en egen väg för företaget. – Marknaden är mogen för att ett mer hållbart alternativ – såväl miljömässigt som ekonomiskt, menar han. Det ska inte behöva kosta extra att välja grönt.

måndag 26 september

Impulso vill minska modebranschens överproduktion

Örebroföretaget Impulso har skapat ett system som gör att klädmärken kan följa sin försäljning i butikerna, på detaljnivå och i realtid. Kunskapen hjälper varumärkena att lösa ett av branschens största problem – överproduktionen. – I praktiken har varumärkena gigantiska varulager ute i butikerna, lager som de inte riktigt har koll på, säger Impulsos vd Viktoria Lindqvist. Med vår hjälp kommer de att kunna se försäljningen till konsument och kunna agera mycket smartare.

torsdag 22 september

QTPIE och Skolado vann SKAPA-priser

Ravi Teja Chadalavada, QTPIE vann årets SKAPA-pris och Ismael Hamoudi, Skolado, vann SKAPA talang när årets länsvinnare utsågs på Örebro slott under torsdagen. Ravi Teja Chadalavadas innovation QTPIE säkerställer mer tillförlitliga förarprov med hjälp av bland annat eye-trackning. Ismael Hamoudi använder roliga enkäter och spel för att snabbt upptäcka mobbning och psykisk ohälsa bland skolbarn. – Två mycket värdiga vinnare, sa landshövding Maria Larsson som delade ut priset, 30 000 kr till var och en av vinnarna. Jag är imponerad över den höga nivå som tävlingen håller år efter år. Årets upplaga var verkligen inget undantag!

fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.