Nyheter

Här är alla årets SKAPA-finalister

Vinnare SKAPA-priset 2022 – Ravi Teja Chaladavada och Ismael Hamoundi.

Sveriges största innovationstävling, SKAPA-priset till Alfred Nobels minne, pågår som bäst. Två vinnare (för SKAPA-priset och Skapa talang) utses i varje län som sedan går vidare till riksfinal. I Örebro län utser vi även tre finalister i varje klass. Länsvinnarna får utöver en plats i riksfinalen 30 000 kr var vid prisutdelningen på Örebro slott 20 september.
– Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.´

De viktigaste kriterierna för  Skapa-priset är innovativietet och marknadspotential. Dessutom skall varan eller tjänsten kunna bidra ett mer hållbart i samhället.

Finalister SKAPA-priset (utan inbördes ordning)

Firas Kiwan, Kivansson
Firas Kiwan har utvecklat ett system som löser det klassiska problemet med uttorkade whiteboard-pennor med hjälp av ett patentsökt refillsystem.

Erik Nowosad Andershed, Space Between
Erik Nowosad Andershed har utvecklat en interaktiv mugg som fungerar som en spelkontroll. Muggen hjälper barn med ätsvårigheter att lättare få i sig den föda och näring de behöver.

Petter Sehlin, Ping Payments
Petter Selin och Ping Payments har utvecklat ett system som hjälper e-handlare att få kontroll över sina betalflöden. De ser till att de 300 betalmetoder som finns i Europa blir tillgängliga i en och samma plattform.


Finalister till SKAPA-talang (utan inbördes ordning) 

Isak Husovic och Denis Cesko, Brighbox
Isak och Denis har utvecklat en Brightbox, en låda för transporter som kan ersätta den traditionella kartonglådan. Målet är att Brightbox skall kunna användas upp till 1 000 gånger innan den byts ut.

Amelia Losande och Isra Albeatar, Amet Drive
Amet Drive har utvecklat en digital plattform för samåkning. Plattformen kopplar samma användare som ska till en viss destination med förare som har ledig plats i bilen.

Janna Nasser och William Khzouz, Alga Insulation.
Alga Insulations affärsidé är att tillvarata alger som spolas upp på stränderna och efter vidareförädling använda dem till isoleringsmedel i bostäder.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.