Nyheter

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur skapar vi förutsättningar för mer närodlade livsmedel? Grythyttan System Development hjälper kommunerna i Örebro län att skapa hållbara strategier. Foto: Raphael Rychetsky

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Kommer det att finnas mat till alla – och om inte – vad behöver vi göra idag för att öka vår försörjningsgrad? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. Karlskoga kommun är först ut.
– Vi fick en ögonöppnare. Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.

Arbetet började med att göra en kartläggning av nuläget. Alexander samlade kommunens lokala producenter, livsmedelshandeln, politiker och andra intressenter.
– Bara att sammanföra personer med så mycket kompetens i samma plats, var nästan värt besväret, säger Alexander. Det skapades en underbar energi i rummet. Nu har alla samma bild av verkligheten och motivation att ta nya steg för att utveckla livsmedelsproduktionen och matens väg till konsumenterna.

Processen leddes av Grythyttan System Development har specialiserat sig på att sammanställa statistik om livsmedelsproduktionen och göra den överskådlig. Tillsammans med Hushållningssällskapet genomförde man två workshops Karlskoga. Den första handlade bland annat om att ge alla en gemensam nulägesbild.
– Alla fick snabbt en god överblick tack vare att statistiken var presenterad visuellt. Det blev väldigt påtagligt och en ögonöppnare för många. Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad. Samtidigt gav det en stark motivation för att tillsammans förbättra läget. Grythyttan System Development är väldigt professionella har varit ett fantastiskt stöd genom hela processen, säger Alexander.

Steg två var att just att ta fram idéer som för att skapa bättre förutsättningar för den lokala livsmedelsproduktionen för att skapa strategier och handlingsplaner. Många idéer kom fram under workshopen –allt från att inrätta stadsodlingar och odla i kommunala växthus till utökade utvecklingsinsatser och att alltid ta med livsmedelsperspektivet när vi planerar hur vi använder kommunens mark.

 Grythyttans System Development har varit en del av Inkubera sedan årsskiftet. Cecilia Fendin som är en av delägarna i bolaget menar att hon fått stöttning på fler sätt än vad hon förväntade sig.
– När jag ser tillbaka inser jag att jag idag är företagare på en annan nivå än för ett halvår sedan. Jag trodde att vi skulle få hjälp av Inkubera med affärsstrategier – och det har vi fått – men tack vare vårt när samarbete med vår affärscoach Mattias Kronberg, har vi kunnat växa på flera olika sätt. Jag har lärt mig jättemycket och får verkligen ett superstöd av Mattias, både i med och motgång.

Cecilia Fendin, en av två Grythyttan System Developments två grundare.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 30 augusti

Här är alla årets SKAPA-finalister

Sveriges största innovationstävling, SKAPA-priset till Alfred Nobels minne, pågår som bäst. Två vinnare (för SKAPA-priset och Skapa talang) utses i varje län som sedan går vidare till riksfinal. I Örebro län utser vi även finalister i varje klass. Länsvinnarna får utöver en plats i finalen 30 000 kr var vid en prisutdelning på Örebro slott 20 september.