Nyheter

Från 2D till VR på några sekunder

Ecdesign_orig

Med hjälp av Ecdesigns egenutvecklade programvara kan vem som helst skapa kvalificerade 3D-ritningar på en timme. Ritningen görs som en vanlig planskiss i 2D, sen är det bara att trycka på rätt ikon så omvandlas den platta ritningen till en 3D-miljö som man kan vandra runt i. Genom att använda modern dataspelsteknik förser det innovativa Örebroföretaget säljare världen över med ett kraftfullt säljverktyg ­– ”seeing is believing” heter det ju. I samarbete med Inkubera och Växtzon rustar nu företaget för snabb expansion.

Ecdesign är ett programvaruföretag med hela 15 år på nacken. Grundaren och vd:n Richard Grönberg har själv sälj- och marknadsföringsbakgrund och vet hur värdefullt det är att kunna visualisera det man säljer redan innan det finns i verkligheten. Dessutom måste det gå enkelt och snabbt. Säljare ska träffa kunder, inte fastna bakom skrivbord.
– Min vision redan från starten var att skapa ett superenkelt verktyg för alla säljare som vill lyckas bättre med hjälp av snygga 3D-ritningar. Nu finns vårt program hos 15 000 kunder i 115 länder. Ändå känns det som att vi bara är i början av någonting mycket större.

För att kunna använda Ecdesigns programvara krävs en introduktion på ungefär en timme. Ungefär lika lång tid tar det att på egen hand rita snygga och detaljerade visualiseringar i 3D. Detta är möjligt genom att programmet – och inte säljaren själv – behöver tänka i den tredje dimensionen. Ritningen görs i 2D, men via en knapptryckning fixar programmet 3D tack vare modern dataspelteknik som Ecdesign gjort till sin.

Ecdesign har fram till idag främst hittat kunder bland leverantörer av gymutrustning. En bidragande orsak till detta är att gymleverantörerna har en viss uppsättning standardmaskiner som lätt kunnat placerats ut i den 3D-miljö som deras säljare skapar. Richard räknar dock med att helt nya dörrar kommer att öppnas i och med den senaste programversionen som lanseras i dagarna.

– I den nya versionen, 4,7 har vi en importfunktion som är kopplad till SketchUp som utvecklades av Google. Här finns över 4 miljoner 3D-modeller av allt man kan tänka sig, från italienska lampor och tapeter till bilar och båtar. Att lyfta in ett 3D-objekt i programmet tar 30 sekunder. Det gör att vi kan få kunder i alla branscher där 3D-presentationer skulle underlätta försäljningen. På så sätt kan man säga att min vision från när jag startade för 15 år sedan håller på att bli verklighet.

Importfunktionen är inte den enda nyheten i den senaste versionen. Ny är också möjligheten att koppla VR-glasögon till programmet.
– Det man ritade som en planskiss kan man faktiskt promenera runt i. Det gör att man får en helt annan känsla för rymd och hur de framtida lokalerna faktiskt kommer att upplevas.

Hittills har Richards kontakter med Inkubera främst gett värdefull coachning inom sälj och marknad. I projektet Växtzon, som Inkubera driver med andra inkubatorer och science parks, hamnar fokus även på att förbereda företaget för en snabb tillväxtresa. Idag omsätter företaget cirka 8 miljoner med drygt 3 miljoner i vinst, om tio år är planen att omsättningen skall vara uppe i 100 miljoner. Via Växtzon får Ecdesign hjälpa att förbereda sig för denna fas. Främst handlar det om organisationsutveckling, struktur, styrelsearbete kopplat till tillväxt. Dessutom väntar mer stöttning med varumärkesutveckling, marknadsföring och PR.
– För mig har Inkubera varit klockrent!  Inte minst har det varit värdefullt att träffa personer som gjort resan före mig. Min och företagets resa fortsätter. Framtiden ser riktigt spännande ut, avslutar Richard.

Om Växtzon
Växtzon är ett samverkansprojekt där nio företagsinkubatorer och science parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Örebro samverkar för att fler företag ska växa och nå en omsättning på 100 miljoner kronor. De företag som drar nytta av Växtzon ges tillgång till alla nio parters kunskap, kompetens och nätverk för att snabbare skala upp sina verksamheter. I projektet ingår Create Business Incubator, Inkubera, Munktell Science Park, Norrköping Science Park, Science Park Mjärdevi, Strängnäs Business Park, Uppsala Innovation Centre, Vreta Kluster och Västerås Science Park. Växtzon är ett regionalfondsprojekt finansierat av EU:s strukturfond genom Tillväxtverket. www.växtzon.se

torsdag 30 november

Nyheter


torsdag 18 februari

Mattias motverkar världssvälten med ny hållbar metod för fiskodling

Fiskodling är världens snabbast växande livsmedelssektor, men innebär i regel stor miljöbelastning. I samband med sin kandidatuppsats vid Örebro universitet fick Mattias Djurstedt kontakt med två världsledande auktoriteter inom området. Tillsammans startade de bolaget Nära & Naturlig för att kunna lansera en ny hållbar modell för fiskodling. – Min roll är att vara entreprenören som verkställer de andra delägarnas unika lösningar, säger Mattias. Tillsammans vill vi göra skillnad för jordens livsmedelsförsörjning på ett hållbart sätt.

måndag 1 februari

Flipp eller flopp – Binary Brains förutser nya produkters potential

Binary Brains är Örebroföretaget som har svart bälte i att bygga intelligenta prognoser med hjälp av AI. Den senaste tillämpningen av företagets teknik, är en lösning på dagligvarubranschens kanske tuffaste utmaning – produktlanseringar. – Upp emot nio av tio lanseringar är floppar historiskt sett, säger vd Jacob Kihlbaum. Vi har skapat en modell som visar vad som krävs för att en ny produkt ska lyckas.

måndag 25 januari

MadePerfect – som ett Hotels.com för företagstjänster

Städning, kontorslokaler, kontorsutrustning – en stor del av företagens utgifter består av varor och tjänster som stöttar verksamheten, men som inte direkt påverkar resultatet. Eftersom företagens kunskap och engagemang i regel är lågt innebär det ofta för låg kvalitet till för höga priser. Med nystartade MadePerfect vill Stybjörn Swenzén ändra på det. Lösningen är matchningsplattform för produkter och stödtjänster – ungefär som en bokningssida för hotell på nätet. – Vi vill ge köparna god överblick så att de kan göra bättre inköp, säger Styrbjörn. Den respons vi hittills fått är fantastiskt, både från säljar- och från köparleden.

torsdag 21 januari

Sista 9 växer och tar in 1 mkr i nytt kapital

Sista 9 är golfappen som gör det möjligt att boka golfbanornas sista nio hål. Det innebär att spelarna i högre utsträckning kan komma ut på banan samtidigt som golfklubbarna kan öka såväl beläggning som intäkter. – Under 2020 fick många nya kunder, säger vd:n och grundaren Hannes Rydell, 21. Nu kliver nya ägare in och skjuter till drygt 1 mkr. Investeringen gör att vi kan göra vår produkt ännu bättre och kan fortsätta växa.