Nyheter

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Hazem Khalaf, docent vid Örebro universitet och Jimmy Lundström, vd JL Kemi.

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO.
– TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

JL Kemi i Karlskoga har främst specialiserat sig på att ta fram effektiva och helt nedbrytningsbara brandskydd- och rengöringsmedel med cellulosa som bas. Testerna som nu genomfört på Örebro universitet kan ha stor betydelse för bekämpningen av e-koli och S. Aureus vilket också skapar nya möjligheter för JL Kemi.
– För oss är det ett genombrott och öppnar upp för en ny marknad, säger Jimmy Lundström, grundare och vd för JL Kemi. Han får medhåll från Hazem Khalaf.

– Resultaten visar på ett brett spektrum av bra indikationer på hur medlet kan användas inom vården och i andra sammanhang när det gäller att desinficera och rengöra, säger han.

Inkubera hjälpte Jimmy genom att förmedla kontakten med Innovationskontoret på Örebro universitetet. Via ett så kallat till Forskaruppdrag kunde Jimmy och JL Kemi få tillgång till rätt kompetens, i det här fallet docent Hazem Khalaf.
– Jag har fått jättefin hjälp säger Jimmy. Det är positivt att ett litet företag som JL Kemi kan dra konkret nytta av universitets kompetens.

Arbetet pågår nu med kommersialiseringen av produkten och diskussioner med investerare för att snabbare kunna svara mot den efterfrågan som finns på ett medel med TT51:s egenskaper.
– Vi har stora förhoppningar för framtida försäljning av TT51 inom såväl vård som slakterier, livsmedelsproduktion och andra känsliga miljöer, säger Jimmy Lundström.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 3 oktober

Refurbly – en paketlösning för hållbar mobiltelefoni

På en mobilmarknad som tycks vara helt inriktad på att sälja nytt, går Örebro-företaget Refurbly mot strömmen. Företaget erbjuder begagnade mobiler, abonnemang och försäkringar i en helhetslösning. Med nytt kapital från bland annat förre Teliachefen, vill grundaren vd:n David Lundgren Fetah finna en egen väg för företaget. – Marknaden är mogen för att ett mer hållbart alternativ – såväl miljömässigt som ekonomiskt, menar han. Det ska inte behöva kosta extra att välja grönt.

måndag 26 september

Impulso vill minska modebranschens överproduktion

Örebroföretaget Impulso har skapat ett system som gör att klädmärken kan följa sin försäljning i butikerna, på detaljnivå och i realtid. Kunskapen hjälper varumärkena att lösa ett av branschens största problem – överproduktionen. – I praktiken har varumärkena gigantiska varulager ute i butikerna, lager som de inte riktigt har koll på, säger Impulsos vd Viktoria Lindqvist. Med vår hjälp kommer de att kunna se försäljningen till konsument och kunna agera mycket smartare.

torsdag 22 september

QTPIE och Skolado vann SKAPA-priser

Ravi Teja Chadalavada, QTPIE vann årets SKAPA-pris och Ismael Hamoudi, Skolado, vann SKAPA talang när årets länsvinnare utsågs på Örebro slott under torsdagen. Ravi Teja Chadalavadas innovation QTPIE säkerställer mer tillförlitliga förarprov med hjälp av bland annat eye-trackning. Ismael Hamoudi använder roliga enkäter och spel för att snabbt upptäcka mobbning och psykisk ohälsa bland skolbarn. – Två mycket värdiga vinnare, sa landshövding Maria Larsson som delade ut priset, 30 000 kr till var och en av vinnarna. Jag är imponerad över den höga nivå som tävlingen håller år efter år. Årets upplaga var verkligen inget undantag!

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.