Nyheter

Försäljningssuccé i USA – BeeScanning upptäcker binas värsta fiende i tid

Med hjälp av BeeScanning kan biodlare fotografera sina bin skicka bilderna på analys och upptäcka den fruktade varroaparasiten i tid.

Världens bin är genom sin pollinering en förutsättning för en tredjedel av all mat vi äter. Men av 100 miljoner bisamhällen dör 20 miljoner varje år. Den fruktade parasiten varroa utgör det främsta hotet. BeeScanning, startat av Björn Lagerman, en biodlare från Lindesberg, har en lösning som gör att varroa kan upptäckas och stoppas i tid. Biodlare fotograferar sina bin och skickar dem på analys hos BeeScanning som med hjälp av AI-teknik kan fastställa bisamhällets hälsostatus. Varroa och andra hot kan upptäckas i tid.
– Min drivkraft har enda från starten varit att hjälpa bina, säger biodlaren Björn. Vi kan nu skörda frukterna av den utveckling vi gjort. Med hjälp av en kampanj i USA är vår
försäljning nu all time high.

BeeScanning kom till Inkubera redan 2018, då Björn Lagerman främst hade erfarenhet som biodlare. Inkubera stöttade bolaget genom bland annat affärscoachning, utveckling av affärsmodellen, rekrytering samt har förberett bolaget för att ta in externt kapital.

Företaget fick mycket uppmärksamhet och vann bland annat SKAPA-priset i Örebro län och prestigefulla Venture Cup. De verkliga försäljningsframgångarna har dock låtit vänta på sig.
– Vi har haft en fungerande teknik som upptäcker varroa och andra hot, berättar Björn. Ändå har det funnits utmaningar kring att skapa en tillräckligt användarvänligt gränssnitt samt ett nå ut till marknaden på ett effektivt sätt.

Sedan i höstas har mycket skett bakom kulisserna. Appen och tekniken har vidareutvecklats för att bland annat korta svarstiderna för analyserna. Dessutom har kommunikationen omarbetats och fokuserar nu mer på att BeeScanning är ett bivänligt sätt att upptäcka varroaparasiten.
– Alternativet till Beescanning är att fånga in ett par hundra bin och dränka dem i sprit. Varroaparasiterna upptäcks genom att de sjunker till botten, men bina dör. Vill man upptäcka parasiten och samtidigt vara snäll mot bina är BeeScanning idag det enda alternativet.

För några månader sedan gick BeeScanning med i tillväxtprogrammet Swedish Scaleups som Inkubera driver med en rad andra inkubatorer i Mellansverige. Ett tydligt utfall blev att man bestämde sig för kraftsamling på kärnverksamheten och att driva försäljning. I samband med att högsäsongen inleddes nu på vårkanten, gjorde företaget en offensiv satsning på den amerikanska marknaden. Kampanjen stöttas av Svanberg Invest, en av företagets ägare.
– Vi tar nu med oss de förbättringar vi jobbat med under lågsäsongen och gör en kampanj via sociala medier, som är riktade mot biodlare i USA. Antalet aktiva användare har  på bara ett par veckor gått från 700 till 3200 aktiva användare och under flera dagar har vi noterat all-time-high för användning av appen. Vi har högt ROI-värde på kampanjen och kan notera hur såväl omsättning som lönsamhet utvecklas snabbt i positiv riktning.

– Parallellt har vi fått en finansiering från Inkubera och Swedish Scalups för att genomföra ett growth hacking-program, dvs att med hjälp av datadrivna modeller hitta strategier för hur man ska kunna växa effektivt och hållbart över tid. Vi är väldigt tacksamma till att Inkubera tog det här initiativet. Det betyder mycket för oss nu och förhoppningsvis ännu mer på lång sikt.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.