Nyheter

”För oss var timingen perfekt”

Richard Grönberg, Ecdesign

Richard Grönberg driver Ecdesign, ett företag som säljer mjukvara för att producera 3D-ritningar. En faktor som gör att företaget är annorlunda – och mycket framgångsrikt – är att målgruppen är hårt nischad. De som främst använder Ecdesign är säljare av gymutrustning. Säljare som enkelt kan producera kompletta 3D-ritningar och visa dem för gym som ska bygga om eller bytta nytt, har ett tydligt försprång framför dem som inte kan det. Idag är Ecdesign världsledande inom sitt område. I september förra året gick Ecdesign med i Swedish Scaleups, ett program som Inkubera driver tillsammans med en rad andra inkubatorer i östra Mellansverige.
– Vi fick skräddarsydd stöttning i rätt läge, säger Richard. För oss var timingen perfekt.

De två inledande stegen i programmet är en ”Utvecklingsanalys” genomförd av Almi samt genomgång där företagen för hjälp att genomlysa och utveckla sitt hållbarhetsarbete.
– Supernyttigt för oss, säger Richard. Inte minst hållbarhetsanalysen har hjälp oss att flytta fram positionerna och vi jobbar nu aktivt med såväl kunder som underleverantörer så att vi tillsammans kan arbeta mer hållbart.

En grundtanke med Swedish Scaleups är att stötta företagen inom de områden som där de verkligen behöver hjälp, snarare än genomföra några på förhand bestämda aktiviteter. Efter de två sabba inledande analyserna är det är det fritt fram för företagen att föreslå var de vill ha stöttning. För Ecdesigns del var Swedish Scaleup med och delfinansierade en överflyttning till Microsoft Azure för att få en bättre process och hantering mjukvaruutveckling.
– Förändringen innebär större säkerhet och transparens för hela vår mjukvara. Inte minst när vi nu växer vidare och anställer fler programmerare, måste hela kodstrukturen vara lätt att följa. Tack vare Swedish Scaleup fick vi en knuff ryggen i precis rätt läge. För oss var det ett jättelyft rent tekniskt, säger Richard.

Ett annat delprojekt är en tillsammans med Christian Ståhlberg på Inkubera ta fram en ny affärsplan.
– Mycket finns förstås i mitt huvud, säger Richard. Men att tillsammans med en affärscoach få relevanta frågor, bra input och att få ner allt på pränt har varit mycket värdefullt. Bland annat är det viktigt för oss att hitta en balans mellan vår satsning på marknaden för gymutrustning och på andra segment där vi också är verksamma. Nu har vi tillsammans lagt ut en roadmap för de kommande tre åren. Vi har vuxit snabbt de senaste åren och vår plan är utan tvekan att fortsätta.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 10 mars

Nominera bästa idén till Sveriges största innovationstävling

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges ledande tävling för nyskapande idéer. Jurygrupper i alla län utser de bästa idéerna sett till innovativitet, marknadspotential och hållbarhet. Nu är det dags att nominera de smartaste nya idéerna under 2022. Nominera dig själv eller någon annan senast 30 maj.

onsdag 8 mars

Hitta finansiering och skapa nya kontakter på A-match

A-match är ett evenemang i Karlstad för företag som söker finansiering och vill utöka sitt nätverk. Ett 70-tal investerare från hela Norden deltar. Söker ditt företag riskkapital och nya kontakter kan A-match kanske vara något för er. I så fall är det hög tid att anmäla sig – 29 mars går anmälningstiden ut. Eventet genomförs 30 maj.

tisdag 28 februari

QTPIE antagen till Sting i Stockholm

Inkubera-företaget QTPIE, har blivit antaget till Stockholmsbaserade inkubatorn Sting Innovation and Growth. QTPIE använder eye-tracking, computer vision och AI för göra mer tillförlitliga förartester för personer som ska göra körkortsprov. QTPIE lämnar alltså Inkubera och grundaren, Ravi Chadalavada, flyttar till Stockholm. – Visst kommer vi att sakna Ravi, men framför allt är vi jätteglada för att han får den här möjligheten, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Ravi och QTPIE kommer att få fantastisk miljö att utvecklas i.

tisdag 21 februari

Skolados skapar tryggare skolor

För snart tre år sedan fick Ismael Hamoudi höra talas om tre självmordsincidenter i sin närhet. Det fick honom att fundera på om det fanns något han kunde göra för att upptäcka psykisk ohälsa i tid. Det hade kunnat stanna vid en tanke, men Ismael ville mer än så. Nu är den första skolan i gång att testa Skolado – en app som med hjälp av enkla och roliga undersökningar får elever att svara på hur de mår. Skolado sammanställer resultaten i överskådliga diagram så att skolan kan vidta åtgärder snabbt. – Vår vision är att hjälpa skolor att bli den tryggaste och bästa platsen för barn, berättar Ismael.