Nyheter

Finanslogik optimerar risk och låneränta för landets kommuner och regioner

Emil Mobäck och Johan Olander, Finanslogik.

Nystartade Finanslogik i Sverige AB har utvecklat ett verktyg för att optimera kundernas skuldförvaltning. Enkelt uttryckt hjälper de kommuner och regioner att låna pengar så billigt som möjligt utan att ta för stora risker.– Vi har ett upplägg som vi är ensamma om, säger Johan Olander på Finanslogik. Vi har en egen metod att bygga strategier med utgångspunkt från kundernas investeringsplaner och deras ekonomi.
– Kommuner och regioner kan inte ta högre risker än de klarar av, men de ska förstås inte heller betala mer i ränta än nödvändigt. Med vår hjälp hittar de balansen, tillägger Emil Mobäck.

När jag träffar Emil och Johan är det deras allra första dag som egna företagare. Men de är långt ifrån några duvungar. Utöver att de är diplomerade finansanalytiker vid Handelshögskolan i Stockholm, har de jobbat i flera år som kundansvariga på Kommuninvest, ett Örebro-företag som lånar ut pengar till de flesta av Sveriges kommuner och regioner.
– Åtminstone till en början kommer vi att vända oss till samma målgrupp, säger Johan. Men medan Kommuninvests erbjuder attraktiva lån, är vår huvudfokus skräddarsydd rådgivning. Vi hjälper kommunerna att ta kontrollen över sin skuldförvaltning.

Finanslogiks modell är uppdelad i tre huvudfaser. Den första delen innefattar en strategi för skuldförvaltningen som bottnar i kundens finansiella styrka och framtidsplaner. Del två handlar om att säkerställa att de finansiella styrdokumenten – som kommunerna har att rätta sig efter i framtiden – stöttar den valda strategin. Sist men inte minst hjälper Finanslogik kunderna med sin operativa förvaltning, det vill säga att hitta de mest optimala löptiderna och de mest prisvärda alternativen vid varje enskild upplåning.
– Våra närmaste kunder är ekonomi- och finanschefer inom offentlig sektor. Vi kommer hjälpa dem att fatta trygga och välgrundade beslut som de lättare kan kommunicera till den övriga organisationen. Tillsammans med kunderna bygger vi en strategi som hänger ihop med den övriga verksamheten.

Finanslogik är ett Inkubera-företag redan från starten. På sikt är siktet inställt på att utveckla en affärsmodell och ett mer digitaliserat verktyg som gör det möjligt att växa skalbart.
– Vi är glada över att Inkubera tror på oss och vi ser med förväntan fram emot den stöttning vi kommer att få, säger Johan. Vi vet var vi har våra styrkor, men också var vi har våra luckor. Inkubera har handplockat, Michael Blix, en affärscoach med erfarenhet av dataanalys, IT-system och att växa snabbt på marknaden. Vår gemensamma utmaning är att hitta en hållbar och skalbar affärsmodell förpackat i en skalbar produkt.

Både Emil och Johan menar att det finns goda möjligheter att växa. Dels finns en stor marknad i Sverige, dels finns liknande marknader i de övriga nordiska länderna.
– Vi hoppas kunna växa med 30 nya kunder om året, säger Emil. Vi börjar med de relationer som vi redan har för att sedan växa vidare steg för steg på nya marknader.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.