Nyheter

Fibes – möbeltapetserarnas bästa kompis

Erika Orvendal, vd på Fibes.

Erika Orvendal känner tapetserarbranschen från insidan – hon har själv drivit en egen verkstad i flera år. Hon har upplevt glädjen i att ge slitna möbler nytt liv, men också frustrationen över att tidsödande administration äter upp lönsamheten. Nu driver hon Fibes från en nedlagd skola utanför Kumla.
– Hela tanken med Fibes är göra det lättare för tapetserare att leva på sin verksamhet. Exempelvis får de tillgång till en gratislösning som spar dagar av administrativt arbete varje gång leverantörerna justerar sina priser.

Det finns ungefär 3 000 möbeltapetserare i Sverige. De flesta är små verksamheter som drivs av människor som älskar sitt arbete, med ofta får arbeta många timmar för blygsam ersättning. Detta trots en hållbarhetstrend som gör att allt fler vill renovera sina möbler i stället för att slänga och köpa nytt.

– Tapetserarna tvingas tyvärr utföra en hel del obetalt administrativt arbete som hindrar dem från att arbeta med sin huvudsyssla. Fullt orderblock, men för lite tid över, är en ganska vanlig situation, säger Erika.  Jag vill ge tapetserarna mer tid att arbeta med det de älskar och som de faktiskt får betalt för.

En av de mest tidsödande arbetsuppgifterna inträffar när tygleverantörerna justerar sina priser, vilket sker flera gånger om året. En vanlig tapetserare har upp emot 15 tygleverantörer och 100 olika tyger från varje leverantör. När leverantörerna skickar nya prislistor, måste tapetserarna först välja ut just de tygerna de själva har, sedan omvandla priset från Euro till svenska kronor, sedan lägga på sitt egen påslag och till sist märka om alla tygprover. I vårt exempel skall den processen göras 15 x 100 = 1 500 gånger. Arbetet tar flera dagar varje gång. Annars ger man fel priser till kunderna och går i värsta fall back på affären.

Erika har utvecklat en annan lösning som spar massor av tid åt tapetserarna.

– Vår lösning på problemet bygger på QR-koder. Första steget är att tapetserarna laddar ner vår gratis-app. Där hittar de tygleverantörer och kan klicka på just de tyger de själva har. När vi får informationen tar vi fram självhäftande QR-koderna som tapetserarna sedan fäster på provkassetterna. Genom att skanna koden kan både de själva och kunderna se det aktuella priset i svenska kronor och inklusive tapetserarnas eget påslag. Man behöver göra grundarbetet en gång, sedan uppdateras allt automatiskt.

Erika startade Fibes – eller Fibes Family som företaget egentligen heter – tillsammans med sina två syskon 2022. I augusti lanserade de appen. Såväl kunder som leverantörer börjar nu strömma in. I framtiden hoppas Erika utveckla fler och fler funktioner. Bland annat vill Erika bygga upp ett stuvbitsbibliotek.

– Tyger utgår med jämna mellanrum. När ett tyg försvinner från leverantören, finns ändå ett behov kvar på marknaden. Kanske vill någon komplettera en befintlig möbel med en ny i samma tyg. Ofta finns stuvbitar kvar hos andra tapetserare, det gäller bara att veta var de finns. Genom att bygga upp ett bibliotek i Fibes, skulle jag kunna underlätta ännu mer för mina kunder.

För en dryg månad sedan fick Erika för första gången kontakt med Inkubera. Nu är Fibes intagen i inkubatorn och Erika får stöttning för att utveckla verksamheten. Bland annat från affärscoachen Peter Moström.

– Jag är jättetacksam. Jag får input som jag inte ens vet att jag ska leta efter. Bland annat har jag fått hjälp med att komma fram till hur jag ska ta betalt. Det känns jättebra att ha någon att bolla med!

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 27 november

Jolivo – en smart resekompis i fickan

En av de första sakerna Oscar Nilsson berättade när jag träffade honom på Java i centrala Örebro, är att han och Jolivo vill skaka om resebranschen. – Vi vill rädda våra framtida kunder från de värsta turistfällorna när de är ute och reser. Med hjälp av den AI-lösning som vi vill skapa, vill vi lära känna kunderna så väl att vi kan ge skräddarsydda tips. Vi har ett starkt team som känner resebranschen väl. Där finns stora utmaningar som vi vill adressera med Jolivo.

måndag 6 november

Europas största tillverkare av flipperspel finns i Örebro

I en anonym lokal i Bettorps Industriområde strax norr om Örebro, döljer sig en väl bevarade hemlighet. Pinball Brothers startade för tre år sedan och är idag Europas största tillverkare av flipperspel. Via avtal med såväl Disney som rockgruppen Queen, har man etablerat sig som något av en nytänkare i en konservativ bransch. – Flipperspelsvärlden är begränsad, men ändå större än man kanske kan tro – inte minst i USA, säger vd Daniel Janson. Som ett ungt europeiskt företag sticker vi ut på flera sätt.

måndag 30 oktober

HerCycle skapar individuella hälsoprogram i harmoni med kvinnors menscykler

Menstruation påverkar halva jordens befolkning. Ändå återstår mycket forskning och kunskap om hur menscykeln påverkar kvinnors hälsa och välbefinnande. Genom den app som Ida Stjernström och Ghia Yuson utvecklar, kommer kvinnor att få ökad kunskap och hjälp att anpassa sin kost och träning så det sker i samklang med menscykelns olika stadier. – Upp till 90 % av alla kvinnor upplever fysiska och/eller psykiska symptom under sin mens, säger Ida. Samtidigt är det över 40 % av dessa som inte svarar på de behandlingar som finns. Vårt syfte är att stärka kvinnor under hela deras menstruationscykel så att deras välmående förbättras.

onsdag 25 oktober

Innovationscheckar – nu finns nya medel

Nu kan ditt företag skicka in en intresseanmälan för en innovationscheck på max 100 000 kr. Finansiering kommer från Vinnova, vi på Inkubera har rollen som förmedlare i Örebro län. Innovationscheckarna kan användas för att anlita extern kompetens inom affärsutveckling, för att göra olika typer av tester eller för att skapa skydd för immateriella tillgångar. En innovationscheck kan beviljas även om idén bara är i sin linda och först behöver utredas. Alla små och medelstora företag med en innovativ idé är välkomna att skicka en intresseanmälan senast 1 december.