Nyheter

Färre arbetsplatsolyckor med Retenua

RefleX Evaluation Kit - Sensor Front[2]

Varje år sker över 5 miljoner arbetsplatsolyckor i Europa. Olyckor med fordon på byggarbetsplatser, lager och i gruvor är en av de vanligaste orsakerna. Inkubera-bolaget Retenua har rötterna i sensorforskningen på Örebro Universitet. Arbetet har resulterat i ett nytt system för att minska risken för att någon blir påkörd på arbetsplatser. Nu har man fått EU-pengar för att utvärdera sina prototyper och sedan är det dags för lansering.

En av de hetaste trenderna inom bilbranschen är system som upptäcker fotgängare och bromsar fordonet så att olyckor kan undvikas. De system som finns för personbilar har dock brister som gör att de inte fungerar så bra i professionella miljöer.

– Det finns ingen riktigt bra standardlösning för tunga fordon berättar, Rafael Mosberger, forskare på Örebro Universitet och en av grundarna till Retenua. Systemen för personbilar kan identifiera endast stående personer i goda ljusförhållanden. Vi har utvecklat en lösning som upptäcker människor oberoende av kroppspositon. Dessutom fungerar det i allt från starkt motljus till totalt mörker.

Ett annat krav på ett nytt system är att det inte får blir för dyrt. Även om alla inser att säkerhet är viktigt, måste slutkunderna till sist vara villiga att betala för den.

– Det finns andra tekniska lösningar som kräver att alla på en arbetsplats har på sig specialvästar med sändare för att kunna bli upptäckta, men det skulle bli ganska dyrt. Vi har utvecklat ett system som upptäcker alla som har en vanlig skyddsväst med reflexer.

I dagarna fick Retunua cirka 400 000 kr i EU-bidrag via konsortiet EIT Rawmaterials. Pengarna ska bland annat användas till att säkerställa att systemet fungerar även i tuffa gruvmiljöer och till marknadsanalyser. Parallellt med detta arbete, ska bolagets andra generation av prototyper testas av presumtiva kunder inom bygg-, logistik- och gruvnäringen.

– Redan för ett par år sedan vände sig industrin till oss inom sensorforskningen på Örebro Universitet för att höra om vi hade en lösning på problemet med alla olyckor. Så vi vet att behovet finns.

Marknadspotentialen för Retenuas system är gigantisk. Totalt tillverkas cirka 10 000 fordon för gruvnäringen, 500 000 för byggindustrin och 1 000 000 gaffeltruckar för logistiksektorn om året. Till detta kommer alla gamla fordon som också kan utrustas med företagets teknik.

– Givetvis kommer inte vår teknik att hamna på alla fordon. Man vi har en stor marknad att växa på och kravenpå säkra arbetsmiljöer växer kontinuerligt.

Någon gång under 2018 hoppas Rafael att lansering och serietillverkning skall komma igång.

måndag 23 oktober

Nyheter


tisdag 14 september

Årets länsvinnare av SKAPA-priset

Lisa Hasselblad och Jens Björkander på Sequrifid (SKAPA-priset) och Mattias Djurstedt på Nära & Naturligt (SKAPA talang) – så heter årets länsvinnare. – Egentligen skulle man vilja ut priser till alla finalister, säger landshövding Maria Larsson som överräckte checkarna på 30 000 kr till vinnarna. Men jag övertygad om att vi kommer att höra talas om dem allihop i framtiden.

tisdag 14 september

Här är finalisterna i ”stora” Skapa-priset

Träffa Jimmy Lundström på JL Kemi, Lisa Hasselgren på Securifid samt Magnus Engholm och Christian Edwertz på Envivo. De har samtliga gått till final i årets upplaga av SKAPA-priset och vunnit 10 000 kr. Vinnaren får ytterligare 20 000 kr och dessutom chansen att representera länet vid den stora riksfinalen i november.

torsdag 2 september

Möt finalisterna i Skapa-talang

Anton och Viktor på ProPractice, Mattias på Nära & Naturligt och Oskar på Lyllos Entertainmnet är årets finalister i SKAPA talang i Örebro län. Alla företag har genom sin finalplats vunnit 10 000 kr. Vinnaren av länsfinalen 14 september får 30 000 kr samt en plats i den nationella tävlingen som avgörs i Stockholm i november. Möt alla länsfinalisterna och hör dem berätta om sin ide? Vem tror du kommer att utses som vinnare?

torsdag 19 augusti

Skapa-pris-finalisterna är utsedda

Nu är länsfinalisterna till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang tävlar om 30 000 kr vardera. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Som vanligt har vi ett starkt startfält och de två jurygrupperna hade ett styvt jobb att välja ut finalisterna, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. 14 september får vinnarna motta priset ur landshövding Maria Larssons hand på Örebro slott.