Nyheter

Fairplay vill digitalisera och modernisera fotbollen

Gabriel Sauma, vd på Fairplay.

Gabriel Sauma har en stor passion för fotboll och ett brett kontaktnät inom Fotbollsverige och har även flera år bakom sig som aktiv. Han har på nära håll sett de utmaningar som finns inom sporten. Exempelvis har han träffat många unga fotbollsspelare med enorm potential, men som på grund av ett för smalt kontaktnät och bristfällig vägledning inte kunnat ta nästa steg i sin karriär. FairPlay är en digital plattform som ökar spelarnas synlighet och förutsättningar samt hjälper klubbar att få en bättre överblick över spelarmarknaden. Spelarna registrerar sig, får en egen profil med samlad statistik och information och blir därefter sökbara via ett filtreringsverktyg i plattformen.
– Den respons vi har fått hittills är fantastiskt, säger Gabriel. Nu kommer fler och fler pusselbitar på plats och vi närmar oss lansering. Det är otroligt spännande!

Inom fotbollen finns ett enormt engagemang hos såväl spelare som klubbar, ändå är det svårt att hitta rätt när klubbar rekryterar spelare. Givetvis drabbar det båda parter.
– Under mina år i näringslivet har jag haft stor användning av LinkedIn, men något liknande finns inte inom fotbollen. En digital plattform som sammanlänkar spelare, ledare och klubbar skulle göra enorm nytta, säger Gabriel.

Idag är dialogen mellan klubbar, ledare och spelare svår och tidskrävande. Klubbarnas och rekryteringsansvariges mejlkorgar svämmar över av förfrågningar från spelare och erbjudanden från agenter.
– Majoriteten av klubbarna orkar inte ta sig igenom hela informationsflödet, säger Gabriel. Detta gör att de i stället väljer att inte gå igenom någonting alls, utan förlitar sig på sina egna nätverk. Branschen behöver moderniseras och arbetssättet behöver effektivisera.

Många fotbollsspelare i har svårt att synas och nå ut till klubbarna. Med FairPlay får de ett skyltfönster där de kan dela information och videor i ett fotbollsrelaterat forum.
– Vi vill ge fotbollsbranschen bättre förutsättningar, säger Gabriel. Klubbar och ledare ska på ett smidigare sätt kunna rekrytera spelare utifrån sina kravprofiler. För spelare vill vi skapa ett forum där de kan synas och nätverka.

I år lanseras FairPlay på bred front i Fotbollssverige. Nu pågår arbetet med att färdigställa plattformen och planera lanseringskampanjen. En del av lanseringen består också i att bygga ett nationellt nätverk av ambassadörer.
– Vi för just nu täta diskussioner med flera namnkunniga spelare och klubbar med målet att bygga långsiktiga partnerskap, berättar Gabriel.

Förutom Gabriel består teamet av entreprenören Peter Jarrah, Gabriels bror Jakob Sauma som spelat fotboll på elitnivå och är idag fortsatt aktiv som spelare i division 2 samt Yasaar Biladama som är programmeringsansvarig med förflutet i Allsvenskan. Tillsammans står de för gedigen bakgrund in om såväl fotboll som företagande.

Sedan FairPlay blev med i Inkubera våren 2022 har de haft tät kontakt med sin tilldelade affärscoach, Fredrik Andershed.
– Fredrik är en fantastisk affärscoach som redan bidragit till vår utveckling. Han har ett genuint intresse av att hjälpa andra människor och har absolut bidragit till en bättre struktur hos oss.

Den senaste tiden har Fredrik och Fairplay gått igenom en så kallad IRP (Investment Readiness Process) och nu är FairPlay certifierat.
– Vi är absolut redo att ta in externt kapital, säger Gabriel. Vi har stora planer för FairPlay.

Se presentationsvideon om FairPlay:
https://www.dropbox.com/s/mub93otyb0e090l/FairPlay%20the%20movie.mp4?dl=0

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 10 mars

Nominera bästa idén till Sveriges största innovationstävling

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges ledande tävling för nyskapande idéer. Jurygrupper i alla län utser de bästa idéerna sett till innovativitet, marknadspotential och hållbarhet. Nu är det dags att nominera de smartaste nya idéerna under 2022. Nominera dig själv eller någon annan senast 30 maj.

onsdag 8 mars

Hitta finansiering och skapa nya kontakter på A-match

A-match är ett evenemang i Karlstad för företag som söker finansiering och vill utöka sitt nätverk. Ett 70-tal investerare från hela Norden deltar. Söker ditt företag riskkapital och nya kontakter kan A-match kanske vara något för er. I så fall är det hög tid att anmäla sig – 29 mars går anmälningstiden ut. Eventet genomförs 30 maj.

måndag 6 mars

”För oss var timingen perfekt”

Richard Grönberg driver Ecdesign, ett företag som säljer mjukvara för att producera 3D-ritningar. En faktor som gör att företaget är annorlunda – och mycket framgångsrikt – är att målgruppen är hårt nischad. De som främst använder Ecdesign är säljare av gymutrustning. Säljare som enkelt kan producera kompletta 3D-ritningar och visa dem för gym som ska bygga om eller bytta nytt, har ett tydligt försprång framför dem som inte kan det. Idag är Ecdesign världsledande inom sitt område. I september förra året gick Ecdesign med i Swedish Scaleups, ett program som Inkubera driver tillsammans med en rad andra inkubatorer i östra Mellansverige. – Vi fick skräddarsydd stöttning i rätt läge, säger Richard. För oss var timingen perfekt.

tisdag 28 februari

QTPIE antagen till Sting i Stockholm

Inkubera-företaget QTPIE, har blivit antaget till Stockholmsbaserade inkubatorn Sting Innovation and Growth. QTPIE använder eye-tracking, computer vision och AI för göra mer tillförlitliga förartester för personer som ska göra körkortsprov. QTPIE lämnar alltså Inkubera och grundaren, Ravi Chadalavada, flyttar till Stockholm. – Visst kommer vi att sakna Ravi, men framför allt är vi jätteglada för att han får den här möjligheten, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Ravi och QTPIE kommer att få fantastisk miljö att utvecklas i.