Nyheter

Fairplay bygger rekryteringsplattform för fotbollsbranschen: ”Vi vill hjälpa både spelare och klubbar att hitta rätt”

Gabriel Sauma på Fairplay.

Gabriel Sauma har erfarenhet av fotbollsbranschen både som spelare och ledare. Han har på nära håll sett hur många unga spelares karriärer har gått i stå när de hamnat på avbytarbänkar i fel klubbar. Svårigheterna att rekrytera rätt spelare drabbar både klubbarna och spelarna själva.
– När jag jobbar i näringslivet har jag stor användning av LinkedIn, men något liknande finns inte inom fotbollen. Jag insåg redan för några år sedan att det här finns ett stort förbättringsbehov när det gäller rekrytering av spelare och ledare. Jag gillar att utmana fotbollsbranschen kring digitalisering och effektivisering, där jag tycker att det finns mer att göra.

Fotbollsspelares drömmar, den stora mängden pengar i branschen och svårigheterna för klubbarna att hitta rätt med sina värvningar, är några av faktorerna som har skapat utrymmet för en mellanhand – fotbollsagenter. I hopp om att rekrytera nya spelare till sitt stall, bygger agenterna ofta upp förhoppningar som de får svårt att infria. Klubbarnas mejlkorgar svämmar över av erbjudanden från agenterna – men ändå har klubbarna ofta svårt att hitta rätt spelare.
– Vi vill ge makten tillbaka till spelarna och hjälpa klubbarna att få bättre överblick över vad som finns på marknaden. Om en klubb exempelvis söker en snabb vänsterfotad ytterback som spelat division 1-fotboll eller högre, skall det vara lätt att hitta de spelare som stämmer på beskrivningen i vår plattform. Spelarna själva ansvarar för sin profil, lägger upp videor, statistik etc.

Kombinerat med den digitala plattformen som Fairplay håller på att bygga, kommer man att erbjuda spelare oberoende rådgivning.
– Om man som ung spelare blir uppvaktad av en agent som höjer en till skyarna och dessutom erbjuder ett kontrakt i en attraktiv klubb, är det svårt att som spelare att göra en bra förhandling. Vi vill hjälpa spelarna att ställa rimliga krav samt att hitta en klubb som är på rätt nivå sett till deras utveckling.

Förutom Gabriel består teamet av entreprenören Peter Jarrah, Gabriels bror Jakob Sauma som spelar fotboll på hög nivå samt Yasaar Biladama som är programmeringsansvarig. Tillsammans står de för gedigen bakgrund in om såväl fotboll som företagande.

Parallellt med utvecklingsarbetet av plattformen har Fairplay löpande kontakt med företrädare för branschen för att stämma av att färdiga lösningen motsvarar behoven.
– Vi har nu börjat att testa mot en spelarpanel samt ett par ledare. Deras feedback är avgörande för oss. Vid lanseringen måste ett intuitivt gränssnitt och alla de viktigast funktionerna vara på plats. I framtiden vill förstås utveckla plattformen, exempelvis genom att koppla på AI. Vårt fokus är att hjälpa både spelare, ledare och klubbar att hitta rätt.

Sedan en dryg månad tillbaka är Fairplay ett Inkubera-företag och får bland annat fått stöttning från affärscoachen Fredrik Andershed, tidigare vd på Exacta.
– Fredrik är en fantastisk affärscoach som redan bidragit till vår utveckling. Han har ett genuint intresse av att hjälpa andra människor och har bidragit till en bättre struktur hos oss. Vi på Fairplay är lite av popcornhjärnor –massor av nya idéer poppar upp hela tiden. Fredrik hjälper oss att hålla fokus på vad som är viktigast just nu.

 

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 10 maj

Vi söker den bästa idén – nominera till SKAPA-priset

Nu behöver vi din hjälp för att kunna hitta kandidater till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling. Tävlingen avgörs i två klasser "stora" SKAPA-priset och SKAPA-talang som vänder sig till personer på högst 30 år. Länsvinnarna i de båda klasserna får 25 000 kr och går dessutom till den stora riksfinalen i Stockholm.

måndag 2 maj

Ekvitta skapar kvitton för privata transaktioner

Köpt eller sålt något på Blocket? Tagit dig omaket att handskriva ett lite taffligt kvitto som sedan i värsta fall försvunnit? I så fall du är inte ensam. De flesta privatpersoner som köper eller säljer något av lite större värde – som en cykel, en finare möbel eller en båt – tycker att det är bra med kvitto som bekräftar affären. Något hjälpmedel som enkelt skapar kvitton finns inte så vitt Ekvittas grundare, Erik Tönnäng, vet. Men nu ska det bli ändring på det. – Ekvitta är en patenterad digital tjänst som gör det enkelt för privatpersoner att skapa kvitton och överföra dem från mobil till mobil. Nu står vi på tröskeln för lansering.

fredag 29 april

Innovationscheckar – ett sätt öka takten i ditt utvecklingsprojekt

Från och med april förmedlar Inkubera Vinnovas innovationscheckar i Örebro län. Checkarna kan användas till att finansera insatser som gör att innovativa utvecklingsprojekt snabbare kan ge goda med säkra resultat. Exempelvis kan de användas till teknik- och marknadsundersökningar, tester i labb och testbäddar eller hjälp att utveckla en IP-strategi. Driver du ett utvecklingsprojekt som skulle vara hjälpt av någon av dessa insatser så passa på. Antalet innovationscheckar som betalas i år ut är begränsat.

fredag 29 april

Inkubera-företagen växer och söker ny kompetens

Våra Inkubera-bolag – både aktiva och alumner – växer och söker ny kompetens. Det gäller såväl personer för anställning som konsulter och underleverantörer. I listan över företagens behov finns allt från systemutvecklare, marknadsförare och säljare till personer som vill testa deras produkter. Läs listan och fundera på om du har några bra tips. Vänd dig direkt till företagen direkt om du har tips redan nu eller om du först behöver veta mer. Klicka på länkarna så får du veta mer om företagen och hittar kontaktuppgifter.