Nyheter

Energimyndigheten stöttar Envivos projekt för hållbarare inredning med 2 mkr

Joacim Dubbelman och Magnus Engström, Envivo.

Envivo leder ett projekt för att ta reda på hur man kan uppnå en beteendeförändring vid valet av inredning. Projektet som nu stöttas av Energimyndigheten med cirka 2 mkr vill hitta vägar att med hjälp av digitala lösningar minska klimatpåverkan.

– Ett av våra mål är att inom fem år minska möbelindustrins CO₂-utsläpp med 10 000 ton per år, säger Magnus Engström, vd på Envivo.

Envivo startade sin verksamhet i Örebro 2020. I stället för att företag ska behöva köpa nya möbler (och slänga de gamla) varje gång deras behov förändras, erbjuder Envivo nya sätt att handla med möbler som kompletterar det traditionella köpet. Inredningen kan bestå av både nya och återbrukade möbler.

– Vårt upplägg möter dagens behov av ett modernt, hållbart och flexibelt, säger Magnus. Det kan såklart vara tufft som ny aktör, men vi jobbar på och ser ett stadigt inflöde av kunder.

Det nya projektet leds av Envivo, men man har även krokat arm med fler aktörer. Med i projektet är Nordic Behaviour Group, Mälardalens universitet samt 100-gruppen, en förening vars mål är att nå 100 % cirkularitet i inredningsbranschen.

– Givetvis kan våra tankar om en mer hållbar inredningsbransch få större genomslag om vi är flera som hjälps åt, säger Magnus. Vi har också mycket att lära av varandra.

Totalt omfattar projektet en budget på tre miljoner kronor, var av Energimyndigheten står för två. Den första delen av projektet är att intervjua arkitekter och slutkunder inom privat och offentlig sektor för att i nästa steg identifiera lösningar. Lösningarna konkretiseras sedan i form av digitala prototyper som sedan presenteras för användarna. Som sista steg skall resultatet kommuniceras för att nå ut till fler.

– Vi kommer att landa i en digital plattform som kan inspirera och göra det lättare att köpa, sälja eller abonnera på inredning. Hur den digitala lösningen ska se ut och fungera mer i detalj, kommer att utkristallisera sig under projektet, säger Magnus.

FOTNOT:
Envivo kom med i Inkubera 2020 och deltog i tillväxtprojektet Swedish Scaleups 2022.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 27 november

Jolivo – en smart resekompis i fickan

En av de första sakerna Oscar Nilsson berättade när jag träffade honom på Java i centrala Örebro, är att han och Jolivo vill skaka om resebranschen. – Vi vill rädda våra framtida kunder från de värsta turistfällorna när de är ute och reser. Med hjälp av den AI-lösning som vi vill skapa, vill vi lära känna kunderna så väl att vi kan ge skräddarsydda tips. Vi har ett starkt team som känner resebranschen väl. Där finns stora utmaningar som vi vill adressera med Jolivo.

måndag 20 november

Fibes – möbeltapetserarnas bästa kompis

Erika Orvendal känner tapetserarbranschen från insidan – hon har själv drivit en egen verkstad i flera år. Hon har upplevt glädjen i att ge slitna möbler nytt liv, men också frustrationen över att tidsödande administration äter upp lönsamheten. – Hela tanken med Fibes är göra det lättare för tapetserare att leva på sin verksamhet. Exempelvis får de tillgång till en gratislösning som spar dagar av administrativt arbete varje gång leverantörerna justerar sina priser.

måndag 6 november

Europas största tillverkare av flipperspel finns i Örebro

I en anonym lokal i Bettorps Industriområde strax norr om Örebro, döljer sig en väl bevarade hemlighet. Pinball Brothers startade för tre år sedan och är idag Europas största tillverkare av flipperspel. Via avtal med såväl Disney som rockgruppen Queen, har man etablerat sig som något av en nytänkare i en konservativ bransch. – Flipperspelsvärlden är begränsad, men ändå större än man kanske kan tro – inte minst i USA, säger vd Daniel Janson. Som ett ungt europeiskt företag sticker vi ut på flera sätt.

måndag 30 oktober

HerCycle skapar individuella hälsoprogram i harmoni med kvinnors menscykler

Menstruation påverkar halva jordens befolkning. Ändå återstår mycket forskning och kunskap om hur menscykeln påverkar kvinnors hälsa och välbefinnande. Genom den app som Ida Stjernström och Ghia Yuson utvecklar, kommer kvinnor att få ökad kunskap och hjälp att anpassa sin kost och träning så det sker i samklang med menscykelns olika stadier. – Upp till 90 % av alla kvinnor upplever fysiska och/eller psykiska symptom under sin mens, säger Ida. Samtidigt är det över 40 % av dessa som inte svarar på de behandlingar som finns. Vårt syfte är att stärka kvinnor under hela deras menstruationscykel så att deras välmående förbättras.