Nyheter

Ekvitta skapar kvitton för privata transaktioner

Erik Tönnäng, Ekvittas grundare.

Köpt eller sålt något på Blocket? Tagit dig omaket att handskriva ett lite taffligt kvitto som sedan i värsta fall försvunnit? I så fall du är inte ensam. De flesta privatpersoner som köper eller säljer något av lite större värde – som en cykel, en finare möbel eller en båt – tycker att det är bra med kvitto som bekräftar affären. Något hjälpmedel som enkelt skapar kvitton finns inte så vitt Ekvittas grundare, Erik Tönnäng, vet. Men nu ska det bli ändring på det.
– Ekvitta är en patenterad digital tjänst som gör det enkelt för privatpersoner att skapa kvitton och överföra dem från mobil till mobil. Nu står vi på tröskeln för lansering.

Erik Tönnäng har i nästan hela sitt liv terroriserat sin omgivning med nya idéer – vissa mer genomförbara än andra. En gång stämde han av några idéer med en tidigare kollega som var patentingenjör och upptäckte till sin förvåning att ingen annan sökt patent på en av hans bästa lösningar. Detta blev början på Ekvitta – ett företag och en tjänst som gör det enkelt att skapa, dela och spara kvittot.

Själva patentet ligger i själva överföringen av kvittot från säljare till köpare. När ett kvitto skapas i säljarens mobil skapas samtidigt en kod. Om köparen skriver eller skannar in koden i sin nedladdade Ekvitta-app, förs kvittot över till köparen på nolltid.
– Enkelheten är nyckeln i systemet, säger Erik. Vill man till exempelvis skapa ett kvitto, är första steget är att man väljer vilken typ av vara man vill sälja. Beroende på valet får man då olika förinställda rutor att fylla i, exempelvis registreringsnummer om det gäller ett motorfordon. Detta gör att man kan skapa ett snyggt och komplett kvitto på bara någon minut och sedan föra över det till köparen.

En marknadsundersökning som Erik genomfört, visar att 70 % av de som svarat skulle vilja ha en app av den typ som Ekvitta snart skall lansera. Att skriftligt dokumentera köp med hjälp av ett kvitto har flera fördelar, menar Erik.
– Spontant tycker de flesta att det känns bra och tryggt i största allmänhet, säger han. Dessutom tror jag att Ekvitta kommer att ha en hämmande effekt på handeln med stöldgods. Försöker man sälja stöldgods vill man ogärna ha sina personuppgifter angivna på ett kvitto. Och om en köpare av misstag köpt stöldgods, ger det ett extra skydd för om det finns ett kvitto på affären.

Ekvitta har funnits hos Inkubera i ungefär ett år, vilket Erik menar har betytt mycket för företagets utveckling.
– Inte minst har Inkubera handplockat en affärscoach, Michael Blix, som har helt rätt kompetens och erfarenheter sett till de utmaningar som bolaget stått inför. Att få använda honom som bollplank har varit ovärderligt. Dessutom har jag tack vare Inkubera kunnat bygga bolaget på ett bredare och mer professionellt sätt än jag hade klarat på egen hand. Det gäller allt från val av affärsmodell till arbete med exempelvis jämställdhet och miljömål.

Erik räknar med att lansera Ekvitta i mitten av maj. Parallellt med sälj- och marknadsföringsarbetet fortsätter utvecklingen av nya funktioner som på sikt kommer att ingå i tjänsten.
– Jag har höga mål och förväntningar på Ekvitta, säger han. Jag hoppas att Ekvitta inom några år kommer bli standard vid köp av begagnade varor, säger Erik.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 10 maj

Vi söker den bästa idén – nominera till SKAPA-priset

Nu behöver vi din hjälp för att kunna hitta kandidater till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling. Tävlingen avgörs i två klasser "stora" SKAPA-priset och SKAPA-talang som vänder sig till personer på högst 30 år. Länsvinnarna i de båda klasserna får 25 000 kr och går dessutom till den stora riksfinalen i Stockholm.

fredag 29 april

Innovationscheckar – ett sätt öka takten i ditt utvecklingsprojekt

Från och med april förmedlar Inkubera Vinnovas innovationscheckar i Örebro län. Checkarna kan användas till att finansera insatser som gör att innovativa utvecklingsprojekt snabbare kan ge goda med säkra resultat. Exempelvis kan de användas till teknik- och marknadsundersökningar, tester i labb och testbäddar eller hjälp att utveckla en IP-strategi. Driver du ett utvecklingsprojekt som skulle vara hjälpt av någon av dessa insatser så passa på. Antalet innovationscheckar som betalas i år ut är begränsat.

fredag 29 april

Inkubera-företagen växer och söker ny kompetens

Våra Inkubera-bolag – både aktiva och alumner – växer och söker ny kompetens. Det gäller såväl personer för anställning som konsulter och underleverantörer. I listan över företagens behov finns allt från systemutvecklare, marknadsförare och säljare till personer som vill testa deras produkter. Läs listan och fundera på om du har några bra tips. Vänd dig direkt till företagen direkt om du har tips redan nu eller om du först behöver veta mer. Klicka på länkarna så får du veta mer om företagen och hittar kontaktuppgifter.

onsdag 30 mars

Fairplay bygger rekryteringsplattform för fotbollsbranschen: ”Vi vill hjälpa både spelare och klubbar att hitta rätt”

Gabriel Sauma har erfarenhet av fotbollsbranschen både som spelare och ledare. Han har på nära håll sett hur många unga spelares karriärer har gått i stå när de hamnat på avbytarbänkar i fel klubbar. Svårigheterna att rekrytera rätt spelare drabbar både klubbarna och spelarna själva. – När jag jobbar i näringslivet har jag stor användning av LinkedIn, men något liknande finns inte inom fotbollen. Jag insåg redan för några år sedan att det här finns ett stort förbättringsbehov när det gäller rekrytering av spelare och ledare.