Nyheter

Ekvitta skapar kvitton för privata transaktioner

Erik Tönnäng, Ekvittas grundare.

Köpt eller sålt något på Blocket? Tagit dig omaket att handskriva ett lite taffligt kvitto som sedan i värsta fall försvunnit? I så fall du är inte ensam. De flesta privatpersoner som köper eller säljer något av lite större värde – som en cykel, en finare möbel eller en båt – tycker att det är bra med kvitto som bekräftar affären. Något hjälpmedel som enkelt skapar kvitton finns inte så vitt Ekvittas grundare, Erik Tönnäng, vet. Men nu ska det bli ändring på det.
– Ekvitta är en patenterad digital tjänst som gör det enkelt för privatpersoner att skapa kvitton och överföra dem från mobil till mobil. Nu står vi på tröskeln för lansering.

Erik Tönnäng har i nästan hela sitt liv terroriserat sin omgivning med nya idéer – vissa mer genomförbara än andra. En gång stämde han av några idéer med en tidigare kollega som var patentingenjör och upptäckte till sin förvåning att ingen annan sökt patent på en av hans bästa lösningar. Detta blev början på Ekvitta – ett företag och en tjänst som gör det enkelt att skapa, dela och spara kvittot.

Själva patentet ligger i själva överföringen av kvittot från säljare till köpare. När ett kvitto skapas i säljarens mobil skapas samtidigt en kod. Om köparen skriver eller skannar in koden i sin nedladdade Ekvitta-app, förs kvittot över till köparen på nolltid.
– Enkelheten är nyckeln i systemet, säger Erik. Vill man till exempelvis skapa ett kvitto, är första steget är att man väljer vilken typ av vara man vill sälja. Beroende på valet får man då olika förinställda rutor att fylla i, exempelvis registreringsnummer om det gäller ett motorfordon. Detta gör att man kan skapa ett snyggt och komplett kvitto på bara någon minut och sedan föra över det till köparen.

En marknadsundersökning som Erik genomfört, visar att 70 % av de som svarat skulle vilja ha en app av den typ som Ekvitta snart skall lansera. Att skriftligt dokumentera köp med hjälp av ett kvitto har flera fördelar, menar Erik.
– Spontant tycker de flesta att det känns bra och tryggt i största allmänhet, säger han. Dessutom tror jag att Ekvitta kommer att ha en hämmande effekt på handeln med stöldgods. Försöker man sälja stöldgods vill man ogärna ha sina personuppgifter angivna på ett kvitto. Och om en köpare av misstag köpt stöldgods, ger det ett extra skydd för om det finns ett kvitto på affären.

Ekvitta har funnits hos Inkubera i ungefär ett år, vilket Erik menar har betytt mycket för företagets utveckling.
– Inte minst har Inkubera handplockat en affärscoach, Michael Blix, som har helt rätt kompetens och erfarenheter sett till de utmaningar som bolaget stått inför. Att få använda honom som bollplank har varit ovärderligt. Dessutom har jag tack vare Inkubera kunnat bygga bolaget på ett bredare och mer professionellt sätt än jag hade klarat på egen hand. Det gäller allt från val av affärsmodell till arbete med exempelvis jämställdhet och miljömål.

Erik räknar med att lansera Ekvitta i mitten av maj. Parallellt med sälj- och marknadsföringsarbetet fortsätter utvecklingen av nya funktioner som på sikt kommer att ingå i tjänsten.
– Jag har höga mål och förväntningar på Ekvitta, säger han. Jag hoppas att Ekvitta inom några år kommer bli standard vid köp av begagnade varor, säger Erik.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.