Nyheter

Ekvitta skapar kvitton för privata transaktioner

Erik Tönnäng, Ekvittas grundare.

Köpt eller sålt något på Blocket? Tagit dig omaket att handskriva ett lite taffligt kvitto som sedan i värsta fall försvunnit? I så fall du är inte ensam. De flesta privatpersoner som köper eller säljer något av lite större värde – som en cykel, en finare möbel eller en båt – tycker att det är bra med kvitto som bekräftar affären. Något hjälpmedel som enkelt skapar kvitton finns inte så vitt Ekvittas grundare, Erik Tönnäng, vet. Men nu ska det bli ändring på det.
– Ekvitta är en patenterad digital tjänst som gör det enkelt för privatpersoner att skapa kvitton och överföra dem från mobil till mobil. Nu står vi på tröskeln för lansering.

Erik Tönnäng har i nästan hela sitt liv terroriserat sin omgivning med nya idéer – vissa mer genomförbara än andra. En gång stämde han av några idéer med en tidigare kollega som var patentingenjör och upptäckte till sin förvåning att ingen annan sökt patent på en av hans bästa lösningar. Detta blev början på Ekvitta – ett företag och en tjänst som gör det enkelt att skapa, dela och spara kvittot.

Själva patentet ligger i själva överföringen av kvittot från säljare till köpare. När ett kvitto skapas i säljarens mobil skapas samtidigt en kod. Om köparen skriver eller skannar in koden i sin nedladdade Ekvitta-app, förs kvittot över till köparen på nolltid.
– Enkelheten är nyckeln i systemet, säger Erik. Vill man till exempelvis skapa ett kvitto, är första steget är att man väljer vilken typ av vara man vill sälja. Beroende på valet får man då olika förinställda rutor att fylla i, exempelvis registreringsnummer om det gäller ett motorfordon. Detta gör att man kan skapa ett snyggt och komplett kvitto på bara någon minut och sedan föra över det till köparen.

En marknadsundersökning som Erik genomfört, visar att 70 % av de som svarat skulle vilja ha en app av den typ som Ekvitta snart skall lansera. Att skriftligt dokumentera köp med hjälp av ett kvitto har flera fördelar, menar Erik.
– Spontant tycker de flesta att det känns bra och tryggt i största allmänhet, säger han. Dessutom tror jag att Ekvitta kommer att ha en hämmande effekt på handeln med stöldgods. Försöker man sälja stöldgods vill man ogärna ha sina personuppgifter angivna på ett kvitto. Och om en köpare av misstag köpt stöldgods, ger det ett extra skydd för om det finns ett kvitto på affären.

Ekvitta har funnits hos Inkubera i ungefär ett år, vilket Erik menar har betytt mycket för företagets utveckling.
– Inte minst har Inkubera handplockat en affärscoach, Michael Blix, som har helt rätt kompetens och erfarenheter sett till de utmaningar som bolaget stått inför. Att få använda honom som bollplank har varit ovärderligt. Dessutom har jag tack vare Inkubera kunnat bygga bolaget på ett bredare och mer professionellt sätt än jag hade klarat på egen hand. Det gäller allt från val av affärsmodell till arbete med exempelvis jämställdhet och miljömål.

Erik räknar med att lansera Ekvitta i mitten av maj. Parallellt med sälj- och marknadsföringsarbetet fortsätter utvecklingen av nya funktioner som på sikt kommer att ingå i tjänsten.
– Jag har höga mål och förväntningar på Ekvitta, säger han. Jag hoppas att Ekvitta inom några år kommer bli standard vid köp av begagnade varor, säger Erik.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.