Efter år av utveckling: ”Vi har ett system som är redo för filminspelning!”

Miko Lazic på filminspelning med Moon Smart Focus.

Redan 2014 slöts det första avtalet mellan filmregissören och innovatören Miko Lazic och Inkubera. Mikos idé var att skapa ett smart fokussystem för filminspelning som kunde göra automatiserade fokusförflyttningar och på så sätt effektivisera filmskapandet genom att minska antalet omtagningar samt minska tiden för mätningar och den repetition som krävs för att sätta skärpan manuellt. Idag står Miko, vd Mathias Farnebo och det övriga teamet på Moon Smart Focus på tröskeln till lansering.
– Vi har ett system redo för filminspelning, säger Mathias Farnebo. Och vi har nyligen blivit beviljade patent i USA och Kina.

Miko är nu aktuell som fotograf för kortfilmen Minnesmetaller som går att se på UR Kortfilmsklubben. Just nu producerar han en musikvideo som har filmats av professionella filmfotografer med hjälp av Moon Smart Focus. Dessutom provfilmar Miko tillsammans med en rad andra filmskapare inför kommande produktioner av film och TV-serier.

– Vi har redan idag ett system som är snabbare och smartare än konkurrerande produkter, berättar Mathias. Vi slipar nu på detaljerna som gör produkten robust och användarvänlig.

I början av nästa år kommer Moon Smart Focus finnas hos ledande svenska uthyrare av filmutrustning. Det är från dessa som de största filmproducenterna hyr den mest kvalificerade utrustningen. Dessutom finns konkreta förfrågningar från utlandet.
– I slutet av nästa år räknar vi med att Moon Smart Focus kommer att användas i stora produktioner, både i andra europeiska länder och på andra sidan av Atlanten, säger Mathias.

Den rådande pandemin sätter stopp för många filminspelningar, inte minst i USA där det kan smittspridning kan få legala konsekvenser. Men faktum är att coronavirusets framfart också har skapat nya möjligheter för Moon Smart Focus.
– Vårt system gör filmandet mer effektivt och kräver färre människor på plats. Dessutom hjälper det filmteamet att hålla bättre avstånd till varandra, säger Mathias. Det gör att intresset för Moon Smart Focus är ännu större än det hade varit annars. Lägg till detta att filmandet just nu går för högtryck i Sverige. Många produktioner som annars hade skett på annat håll, har nu flyttat hem till Sverige på grund av coronaläget.

Utvecklingen av Moon Smart Focus sker primärt i Örebro och hög utsträckning tillsammans med människor kopplade till Örebro universitet. Mathias passar på att skicka med en efterlysning.
– Vi söker fler utvecklare med passion för video. Vi är i behov av människor med kompetens inom bland annat hårdvaruutveckling, Linux och AI.

 

tisdag 10 november