Nyheter

Efter år av utveckling: ”Vi har ett system som är redo för filminspelning!”

Miko Lazic på filminspelning med Moon Smart Focus.

Redan 2014 slöts det första avtalet mellan filmregissören och innovatören Miko Lazic och Inkubera. Mikos idé var att skapa ett smart fokussystem för filminspelning som kunde göra automatiserade fokusförflyttningar och på så sätt effektivisera filmskapandet genom att minska antalet omtagningar samt minska tiden för mätningar och den repetition som krävs för att sätta skärpan manuellt. Idag står Miko, vd Mathias Farnebo och det övriga teamet på Moon Smart Focus på tröskeln till lansering.
– Vi har ett system redo för filminspelning, säger Mathias Farnebo. Och vi har nyligen blivit beviljade patent i USA och Kina.

Miko är nu aktuell som fotograf för kortfilmen Minnesmetaller som går att se på UR Kortfilmsklubben. Just nu producerar han en musikvideo som har filmats av professionella filmfotografer med hjälp av Moon Smart Focus. Dessutom provfilmar Miko tillsammans med en rad andra filmskapare inför kommande produktioner av film och TV-serier.

– Vi har redan idag ett system som är snabbare och smartare än konkurrerande produkter, berättar Mathias. Vi slipar nu på detaljerna som gör produkten robust och användarvänlig.

I början av nästa år kommer Moon Smart Focus finnas hos ledande svenska uthyrare av filmutrustning. Det är från dessa som de största filmproducenterna hyr den mest kvalificerade utrustningen. Dessutom finns konkreta förfrågningar från utlandet.
– I slutet av nästa år räknar vi med att Moon Smart Focus kommer att användas i stora produktioner, både i andra europeiska länder och på andra sidan av Atlanten, säger Mathias.

Den rådande pandemin sätter stopp för många filminspelningar, inte minst i USA där det kan smittspridning kan få legala konsekvenser. Men faktum är att coronavirusets framfart också har skapat nya möjligheter för Moon Smart Focus.
– Vårt system gör filmandet mer effektivt och kräver färre människor på plats. Dessutom hjälper det filmteamet att hålla bättre avstånd till varandra, säger Mathias. Det gör att intresset för Moon Smart Focus är ännu större än det hade varit annars. Lägg till detta att filmandet just nu går för högtryck i Sverige. Många produktioner som annars hade skett på annat håll, har nu flyttat hem till Sverige på grund av coronaläget.

Utvecklingen av Moon Smart Focus sker primärt i Örebro och hög utsträckning tillsammans med människor kopplade till Örebro universitet. Mathias passar på att skicka med en efterlysning.
– Vi söker fler utvecklare med passion för video. Vi är i behov av människor med kompetens inom bland annat hårdvaruutveckling, Linux och AI.

 

tisdag 10 november

Nyheter


torsdag 18 februari

Mattias motverkar världssvälten med ny hållbar metod för fiskodling

Fiskodling är världens snabbast växande livsmedelssektor, men innebär i regel stor miljöbelastning. I samband med sin kandidatuppsats vid Örebro universitet fick Mattias Djurstedt kontakt med två världsledande auktoriteter inom området. Tillsammans startade de bolaget Nära & Naturlig för att kunna lansera en ny hållbar modell för fiskodling. – Min roll är att vara entreprenören som verkställer de andra delägarnas unika lösningar, säger Mattias. Tillsammans vill vi göra skillnad för jordens livsmedelsförsörjning på ett hållbart sätt.

måndag 1 februari

Flipp eller flopp – Binary Brains förutser nya produkters potential

Binary Brains är Örebroföretaget som har svart bälte i att bygga intelligenta prognoser med hjälp av AI. Den senaste tillämpningen av företagets teknik, är en lösning på dagligvarubranschens kanske tuffaste utmaning – produktlanseringar. – Upp emot nio av tio lanseringar är floppar historiskt sett, säger vd Jacob Kihlbaum. Vi har skapat en modell som visar vad som krävs för att en ny produkt ska lyckas.

måndag 25 januari

MadePerfect – som ett Hotels.com för företagstjänster

Städning, kontorslokaler, kontorsutrustning – en stor del av företagens utgifter består av varor och tjänster som stöttar verksamheten, men som inte direkt påverkar resultatet. Eftersom företagens kunskap och engagemang i regel är lågt innebär det ofta för låg kvalitet till för höga priser. Med nystartade MadePerfect vill Stybjörn Swenzén ändra på det. Lösningen är matchningsplattform för produkter och stödtjänster – ungefär som en bokningssida för hotell på nätet. – Vi vill ge köparna god överblick så att de kan göra bättre inköp, säger Styrbjörn. Den respons vi hittills fått är fantastiskt, både från säljar- och från köparleden.

torsdag 21 januari

Sista 9 växer och tar in 1 mkr i nytt kapital

Sista 9 är golfappen som gör det möjligt att boka golfbanornas sista nio hål. Det innebär att spelarna i högre utsträckning kan komma ut på banan samtidigt som golfklubbarna kan öka såväl beläggning som intäkter. – Under 2020 fick många nya kunder, säger vd:n och grundaren Hannes Rydell, 21. Nu kliver nya ägare in och skjuter till drygt 1 mkr. Investeringen gör att vi kan göra vår produkt ännu bättre och kan fortsätta växa.