Nyheter

”Det cirkulära kontoret” Envivo möblerar om i inredningsbranschen

Magnus Engström och Christian Ewertz vill göra det enklare för företagen att ta ett miljöansvar.

Magnus Engström och Christian Edwertz på Envivo vill göra det enklare för företagen att ta ett miljöansvar.

Envivo ser till att deras kunder får precis den kontorsinredning de för tillfället behöver. Istället för att sälja inredning som företagen snabbt växer ur, erbjuder de en tjänst för kompletta kontor. Möbler som kunderna inte behöver, byts ut mot nya eller återanvända möbler.
– Vi gör det möjligt för företagen att få full flexibilitet till lägre kostnader och minskad miljöpåverkan, säger grundaren Magnus Engström.

Magnus Engström har jobbat i inredningsbranschen i många år, senast på Kinnarps i Örebro. Han känner de utmaningar som branschen brottas med från insidan.
– Företag köper dyr och fin inredning, men när företagen förändras – och den takten går allt snabbare – blir den inte optimerad för verksamheten. Kanske vill man exempelvis byta en soffgrupp mot nya arbetsplatser. Problemet är bara att begagnad kontorsinredning nästan är osäljbart. I värsta fall hamnar fina möbler på tippen. Det är ett gigantiskt resursslöseri och såklart helt fel ur miljösynpunkt. Vi har bestämt oss för att göra något åt det.

Magnus har i flera år haft en idé om att byta ut branschens rätlinjiga hjulspår mot en cirkulär modell. Men för att lyckas visste han att kommunikationen var en framgångsfaktor. Han krokade arm med Christian Edwertz, som bland annat arbetar som digital strateg och kommunikatör.
– Vi har olika styrkor, säger Christian, men också mycket gemensamt. Inte minst drivs vi av samma längtan att få göra skillnad för miljön och klimatet. Det är de värderingarna som hela företaget vilar på.

Centralt för företaget är också en arbetsmodell i tre steg som döpts till Freecycle. Första steget är att inventera den inredning som företagen har och hur den används. Inventeringen resulterar i ett nytt förslag som ofta tas fram tillsammans med en inredningsarkitekt. I steg två skapas det cirkulära kontoret – möbler och annan inredning som inte används, flyttas till Envivos depå (och hamnar så småningom på andra kontor) och ersätts av ny eller återanvänd inredning. I det tredje och sista steget analyserar Envivo kundens bidrag till att nå de globala målen samt att inredningen fungerar som den var tänkt. Det som inte funkar optimalt byts ut.

– Med den här modellen löser vi faktiskt flera utmaningar på ett bräde, menar Magnus. Företagen får skräddarsydd inredning, de sparar upp till 40 % än vad ny inredning hade kostat och bidrar till de globala målen. Dessutom blir allt kring deras inredning väldigt enkelt.

– Just enkelhet är ett mantra för oss säger, skjuter Christian in. Mycket kring hållbarhet tenderar att bli lite jobbigt och krångligt. Vi tänker att det ska vara precis tvärt om för våra kunder. Vi sköter det mesta.

För några månader sedan fick Magnus och Christian kontakt med Fredrik Stenman på Inkubera. Fredrik kopplade ihop Envivo med affärscoachen Sara Lemke.
– Det har varit svinbra, säger Christian. Jag var lite skeptisk till inkubator som fenomen. Men jag är otroligt positivt överraskad. Vi får hjälp på ett professionellt sätt – en bra balans mellan stöttning och kravställande. Sara möter oss precis där vi står – och så rör vi oss framåt tillsammans

Christian och Magnus har redan kontrakterat ett antal kunder. De tror stenhårt på sin idé.
– Vi har superhöga ambitioner, säger Magnus. Vi vill förändra branschen fullständigt. Företag hyr bilar, kopiatorer och mycket annat som inte tillhör kärnverksamheten. Nu har turen kommit till inredningen. Inom 3 år hoppas vi finnas i alla större städer i södra och mellersta Sverige. Men huvudkontoret blir kvar i Örebro.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.