Nyheter

C26 Bioscience får 900 000 kr för vidareutveckling av nytänkande acnemedel

Leif Eriksson, C26 Bioscience

Inkubera-företaget C26 Biosicence får 900 000 kr i bidrag från Vinnova för att vidareutveckla av en ny substans mot acne. Syftet är att säkerställa substansens effekt och säkerhet, stärka bolagets patent samt inleda dialoger med större läkemedelsbolag för en framtida lansering.
– Finansieringen från Vinnova gör det möjligt att jobba vidare med ett mycket lovande satsning, säger Leif Eriksson, projektledare på C26 Bioscience. Blir det som vi tror och hoppas, får vi en unik produkt – ett effektivt medel mot acne med små eller inga biverkningar.

Cirka 600 miljoner människor världen över lider av acne. Det vanligaste behandlingensker med hjälp av antibiotika, vilket både ger en rad biverkningar samt risk för större resistensutveckling i världen. C26 har valt ett annat angreppssätt – en substans som hindrar att naturligt inflammationshämmande A-vitamin bryts ner i huden, vilket annars sker när acne bildas. Man kan säga att den nya substansen stärker hudens egen motståndskraft mot acne istället för att tillsätta anibiotika.
– Våra första tester har varit mycket lovande, säger Leif. Men fortfarande återstår ett omfattande arbete innan vi kan nå ut på marknaden.

Finansieringen från Vinnova är fortsättningen på en mindre finansiering som företaget fick för ett drygt år sedan. Då genomfördes bland annat inledande tester. Eftersom resultatet var så positivt, har man nu fått ytterligare 900 000 kr för att kunna arbeta vidare med projektet.
– De första testerna visar på god effekt samt hittills inga tecken på biverkningar. Det finns preparat på marknaden där man tillför höga doser A-vitamin med hjälp av tabletter, vilket kan leda till fosterskador. Eftersom vårt preparat istället stärker det naturliga vitamin A som redan finns i huden, är risken för biverkningar minimal. Dessutom kommer den som lider av acne applicera vårt medel direkt på huden, istället för att svälja det.

C26 Bioscience ägs av de tre grundarna Leif Eriksson, Allan Sirsjö, Åke Strid – alla forskare – samt Örebro Universitet Enterprise AB. En stor del av forskningen som lett fram till den nya substansen har också gjorts på Örebro universitet. Dessutom har man fått stöttning från Örebro universitets innovationskontor. Nu är C26 Bioscience ett Inkubera-bolag.
– Den stöttning som vi fått av olika delar av innovationssystemet har varit mycket betydelsefullt för att vi idag har kommit så här långt, säger Leif.

Efter arbete med fortsatta tester samt patentsökning, väntar så småningom lansering på marknaden.
– Vår strategi för detta är att hitta ett samarbete med ett större läkemedelsbolag som kan ta produkten till marknaden. Lanseringen ligger en bit fram i tiden, men vi är mycket hoppfulla, säger Leif. Med tanke det stora antalet människor som lider av acne och att vi förhoppningsvis kan erbjuda ett effektivt preparat som varken innehåller antibiotika eller har svåra biverkningar, så är marknadspotentialen enorm.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.