Nyheter

Björn från Lindesberg kan rädda världens hotade bisamhällen

Nu sker en världslansering av BeeScanning 2.0. Grundaren Björn Lagerman är förväntansfull.

Binas pollinering är en förutsättning för en tredjedel av all mat på jorden. Men av världens 100 miljoner bisamhällen dör 20 miljoner varje år. Det främsta hotet mot bina är den fruktade varroaparasiten. Björn Lagerman, en biodlare från Lindesberg, har en lösning som gör att angreppen kan upptäckas och stoppas i tid.
– Min drivkraft har enda från starten varit att rädda bina, säger biodlaren Björn. Nu är appen BeeScanning 2.0 klar och redo för gratis nedladdning. Med den kan biodlare fotografera sina bin och få tillbaka en analys av bisamhällets hälsostatus inom 30 sekunder, bland annat tack vare AI-teknologi.

Björn Lagerman har varit biodlare i 47 år. 2005 upptäckte han att Varraoparasiten hade tagit sig in i hans bisamhällen. Tre parasiter per 100 bin i juli är tillräckligt för att hela bisamhället skall vara utslaget i november.
– Jag fick idéen att man kanske skulle kunna upptäcka parasiten med samma teknologi som används för ansiktsigenkänning. Men då visst jag inte om det skulle vara möjligt eller inte.

Idag vet Björn. Efter en lång utvecklingsprocess, med stöd från bland andra Jordbruksverket, har idéen blivit verklighet. Ett av flera viktiga steg har varit att bygga upp en omfattande databas för att AI:t i systemet ska kunna lära sig att känna igen angripna bin.

Nu kan appen BeeScanning 2.0 laddas ner gratis av världens biodlare. Just nu ansluter 100 nya användare per dygn.
– Jag tror att det kommer att ta ännu mer fart när vi nu går in i högsäsong och tjänsten blir mer känd, säger Björn. Innan året är slut hoppas jag att minst 100 000 biodlare använder tjänsten. I så fall är min dröm på väg att gå i uppfyllelse – appen blir då ett kraftfullt vapen mot varroa och andra angrepp på världens bin.

Den nya versionen av appen har ett helt nytt gränssnitt som gör den mycket enkel att använda. Dessutom finns en rad nya funktioner som hjälper biodlaren att få överblick över binas hälsostatus.
– Den första versionen betraktar jag mer som en prototyp. Nu är vi framme vid en färdig lösning som är enkel, snabb och tillförlitlig. Världslanseringen startade för en vecka sedan och vi har fått fantastisk fin respons, säger Björn. Första veckan har vi kunnat hitta 12 000 varroa.

Att omvandla grundidén till en färdig lösning och samtidigt bygga ett fungerande företag kring produkten, var en längre process än Björn räknat med. Björn och BeeScanning har sedan 2018 varit en del av företagsinkubatorn Inkubera i Örebro.
– Jag är biodlaren som ville rädda bina, säger Björn. Men att bygga ett hållbart företag är något helt annat. Av Inkubera har fått hjälp att bygga affärsmodellen, juridisk rådgivning och mycket annat. Det har varit helt avgörande, vi hade aldrig varit där vi är idag utan stöttningen från Inkubera.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.