Nyheter

Binary Brains går från 4 medarbetare till 19 trots pandemin. ”Vi börjar hitta rätt.”

Jacob Kihlboum, vd på Örebro-företaget Binary Brains.

Med hjälp av statistiska AI-baserade analyser tar Binary Brains fram prognoser som överträffar traditionella prognosverktyg och modeller. Alla företag som vill optimera sina inköp, sitt lager, sin produktion och/eller sin bemanning – och i förlängningen förbättra sin lönsamhet – skulle ha nytta av Binary Brains tjänster. (Man kan fråga sig vilket företag som inte skulle vilja det?) Företaget växer så det knakar, men vd Jacob Kihlbaum pratar ändå mest om resan och utmaningarna.
– Det har tagit lång tid för oss att komma fram till det man kallar ”market fit”, att definiera vilka kunder vi egentligen gör bäst nytta för och hur vi kan hjälpa dem. Nu tror jag att vi hittat vår plats, hur vår pusselbit passar in i en större bild.

Jag träffar Jacob i helt nya lokaler, bland flyttkartonger och rum som ännu ekar tomma. 120 m2 bytts mot 327 m2 i centrala Örebro. Jacob berättar att de måste skaffa nya möbler för att fylla upp lokalerna. Jag tänker att det är på samma sätt med Binary Brains. Att de håller på att fylla ut sina egna kläder. Potentialen som funnits där från början realiseras nu i tydligare erbjudande, utarbetande processer och i mänsklig kompetens.
– Att vi har vuxit handlar ju om så mycket mer än omsättning, säger Jacob. De medarbetare som kommit med på resan berikar oss med sina erfarenheter. Genom sitt sätt att vara har de också bidragit till att sätta en företagskultur om omfamnar utveckling. Tillsammans börjar vi bli riktigt kunniga inom flera områden där vi som nystartade saknade erfarenheter.

Bland Binary Brains kunder finns bland andra konsertarrangören Live Nation, Caspeco som erbjuder optimeringstjänster till restaurangbranschen och den snabbväxande hamburgerkedjan Brödernas. Dessutom ligger man i startgroparna för pilotprojekt med ett par tongivande företag inom handel och logistik. Gemensamt för de flesta kunder är en närhet till konsumentmarknaden och att träffsäkra prognoser ofta är avgörande för framgång.
– Vi börjar hitta rätt med var vår tjänst passar in. Vår kompetens är en viktig pusselbit in i ett större system som hjälper företag att förutse sin efterfrågan och optimera sin verksamhet därefter. Vårt nästa steg är gräva där vi står och skala upp verksamheten, effektivisera våra processer och utveckla vårt erbjudande. Vi lär oss hela tiden.

Binary Brains, anslöt i dagarna till programmet Swedish Scaleups som Inkubera driver med en rad andra inkubatorer och science parks i östra Mellansverige. Tidpunkten passar bra, menar Jacob.
– Min förväntan är att Swedish Scalups kommer att bidra till att öka takten i vår fortsatta tillväxtresa. Det kan handla om att ta in externa experter som kan lyfta vår kompetens inom viktiga områden, stöttning för att ta in ytterligare kapital samt att bli tydligare med hur vi kommunicerar hållbarhet.

Just hållbarhetsvinkeln på Binary Brains erbjudande är något av ett sparkapital. Binary Brains kan genom bättre prognoser minska företagens överproduktion, en av punkterna i FN:s globala mål inför 2030.
– Överproduktionen i världen gör ett gigantiskt fotavtryck, men det är något som det talas alldeles för lite om, säger Jacob. Här kan vi göra konkret skillnad.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 3 oktober

Refurbly – en paketlösning för hållbar mobiltelefoni

På en mobilmarknad som tycks vara helt inriktad på att sälja nytt, går Örebro-företaget Refurbly mot strömmen. Företaget erbjuder begagnade mobiler, abonnemang och försäkringar i en helhetslösning. Med nytt kapital från bland annat förre Teliachefen, vill grundaren vd:n David Lundgren Fetah finna en egen väg för företaget. – Marknaden är mogen för att ett mer hållbart alternativ – såväl miljömässigt som ekonomiskt, menar han. Det ska inte behöva kosta extra att välja grönt.

måndag 26 september

Impulso vill minska modebranschens överproduktion

Örebroföretaget Impulso har skapat ett system som gör att klädmärken kan följa sin försäljning i butikerna, på detaljnivå och i realtid. Kunskapen hjälper varumärkena att lösa ett av branschens största problem – överproduktionen. – I praktiken har varumärkena gigantiska varulager ute i butikerna, lager som de inte riktigt har koll på, säger Impulsos vd Viktoria Lindqvist. Med vår hjälp kommer de att kunna se försäljningen till konsument och kunna agera mycket smartare.

torsdag 22 september

QTPIE och Skolado vann SKAPA-priser

Ravi Teja Chadalavada, QTPIE vann årets SKAPA-pris och Ismael Hamoudi, Skolado, vann SKAPA talang när årets länsvinnare utsågs på Örebro slott under torsdagen. Ravi Teja Chadalavadas innovation QTPIE säkerställer mer tillförlitliga förarprov med hjälp av bland annat eye-trackning. Ismael Hamoudi använder roliga enkäter och spel för att snabbt upptäcka mobbning och psykisk ohälsa bland skolbarn. – Två mycket värdiga vinnare, sa landshövding Maria Larsson som delade ut priset, 30 000 kr till var och en av vinnarna. Jag är imponerad över den höga nivå som tävlingen håller år efter år. Årets upplaga var verkligen inget undantag!

fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.