Nyheter

Binary Brains går från 4 medarbetare till 19 trots pandemin. ”Vi börjar hitta rätt.”

Jacob Kihlboum, vd på Örebro-företaget Binary Brains.

Med hjälp av statistiska AI-baserade analyser tar Binary Brains fram prognoser som överträffar traditionella prognosverktyg och modeller. Alla företag som vill optimera sina inköp, sitt lager, sin produktion och/eller sin bemanning – och i förlängningen förbättra sin lönsamhet – skulle ha nytta av Binary Brains tjänster. (Man kan fråga sig vilket företag som inte skulle vilja det?) Företaget växer så det knakar, men vd Jacob Kihlbaum pratar ändå mest om resan och utmaningarna.
– Det har tagit lång tid för oss att komma fram till det man kallar ”market fit”, att definiera vilka kunder vi egentligen gör bäst nytta för och hur vi kan hjälpa dem. Nu tror jag att vi hittat vår plats, hur vår pusselbit passar in i en större bild.

Jag träffar Jacob i helt nya lokaler, bland flyttkartonger och rum som ännu ekar tomma. 120 m2 bytts mot 327 m2 i centrala Örebro. Jacob berättar att de måste skaffa nya möbler för att fylla upp lokalerna. Jag tänker att det är på samma sätt med Binary Brains. Att de håller på att fylla ut sina egna kläder. Potentialen som funnits där från början realiseras nu i tydligare erbjudande, utarbetande processer och i mänsklig kompetens.
– Att vi har vuxit handlar ju om så mycket mer än omsättning, säger Jacob. De medarbetare som kommit med på resan berikar oss med sina erfarenheter. Genom sitt sätt att vara har de också bidragit till att sätta en företagskultur om omfamnar utveckling. Tillsammans börjar vi bli riktigt kunniga inom flera områden där vi som nystartade saknade erfarenheter.

Bland Binary Brains kunder finns bland andra konsertarrangören Live Nation, Caspeco som erbjuder optimeringstjänster till restaurangbranschen och den snabbväxande hamburgerkedjan Brödernas. Dessutom ligger man i startgroparna för pilotprojekt med ett par tongivande företag inom handel och logistik. Gemensamt för de flesta kunder är en närhet till konsumentmarknaden och att träffsäkra prognoser ofta är avgörande för framgång.
– Vi börjar hitta rätt med var vår tjänst passar in. Vår kompetens är en viktig pusselbit in i ett större system som hjälper företag att förutse sin efterfrågan och optimera sin verksamhet därefter. Vårt nästa steg är gräva där vi står och skala upp verksamheten, effektivisera våra processer och utveckla vårt erbjudande. Vi lär oss hela tiden.

Binary Brains, anslöt i dagarna till programmet Swedish Scaleups som Inkubera driver med en rad andra inkubatorer och science parks i östra Mellansverige. Tidpunkten passar bra, menar Jacob.
– Min förväntan är att Swedish Scalups kommer att bidra till att öka takten i vår fortsatta tillväxtresa. Det kan handla om att ta in externa experter som kan lyfta vår kompetens inom viktiga områden, stöttning för att ta in ytterligare kapital samt att bli tydligare med hur vi kommunicerar hållbarhet.

Just hållbarhetsvinkeln på Binary Brains erbjudande är något av ett sparkapital. Binary Brains kan genom bättre prognoser minska företagens överproduktion, en av punkterna i FN:s globala mål inför 2030.
– Överproduktionen i världen gör ett gigantiskt fotavtryck, men det är något som det talas alldeles för lite om, säger Jacob. Här kan vi göra konkret skillnad.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 10 maj

Vi söker den bästa idén – nominera till SKAPA-priset

Nu behöver vi din hjälp för att kunna hitta kandidater till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling. Tävlingen avgörs i två klasser "stora" SKAPA-priset och SKAPA-talang som vänder sig till personer på högst 30 år. Länsvinnarna i de båda klasserna får 25 000 kr och går dessutom till den stora riksfinalen i Stockholm.

måndag 2 maj

Ekvitta skapar kvitton för privata transaktioner

Köpt eller sålt något på Blocket? Tagit dig omaket att handskriva ett lite taffligt kvitto som sedan i värsta fall försvunnit? I så fall du är inte ensam. De flesta privatpersoner som köper eller säljer något av lite större värde – som en cykel, en finare möbel eller en båt – tycker att det är bra med kvitto som bekräftar affären. Något hjälpmedel som enkelt skapar kvitton finns inte så vitt Ekvittas grundare, Erik Tönnäng, vet. Men nu ska det bli ändring på det. – Ekvitta är en patenterad digital tjänst som gör det enkelt för privatpersoner att skapa kvitton och överföra dem från mobil till mobil. Nu står vi på tröskeln för lansering.

fredag 29 april

Innovationscheckar – ett sätt öka takten i ditt utvecklingsprojekt

Från och med april förmedlar Inkubera Vinnovas innovationscheckar i Örebro län. Checkarna kan användas till att finansera insatser som gör att innovativa utvecklingsprojekt snabbare kan ge goda med säkra resultat. Exempelvis kan de användas till teknik- och marknadsundersökningar, tester i labb och testbäddar eller hjälp att utveckla en IP-strategi. Driver du ett utvecklingsprojekt som skulle vara hjälpt av någon av dessa insatser så passa på. Antalet innovationscheckar som betalas i år ut är begränsat.

fredag 29 april

Inkubera-företagen växer och söker ny kompetens

Våra Inkubera-bolag – både aktiva och alumner – växer och söker ny kompetens. Det gäller såväl personer för anställning som konsulter och underleverantörer. I listan över företagens behov finns allt från systemutvecklare, marknadsförare och säljare till personer som vill testa deras produkter. Läs listan och fundera på om du har några bra tips. Vänd dig direkt till företagen direkt om du har tips redan nu eller om du först behöver veta mer. Klicka på länkarna så får du veta mer om företagen och hittar kontaktuppgifter.