Binary Brains är ”Årets innovation” – och redo för fortsatt expansion

Jacob Kihlbaum, Binary Brains, vinnare av ”Årets innovation” vid Örebrogalan. Bakom på skärmen skymtar stora delar av övriga gänget bakom Binary Brains.  Nominerade till priset var även Siva Arif, CoGO och Ahmed Mahdi, BAFE.

Binary Brains vann idag Inkuberas pris ”Årets innovation” vid årets Örebrogala. En tillställning som i år främst genomfördes digitalt. Jacob Kihlbaum, vd på Binary Brains, menar att priset ger en extra knuff för bolagets expansionsplaner.
– Vi växer fort och har redan börjat kika på en andra finansieringsrunda för att mäkta med efterfrågan, trots att vi ganska nyligen avlutat vår första. Utöver att det är fantastiskt kul och hedrande att få priset, gör detta oss mer synliga och intressanta för omvärlden.

Binary Brains var nominerade redan 2019, men fick då vända hem utan pris. Därför var det extra kul att utses till segrande i år, menar Jacob.
– Vi är ett gäng vinnarskallar. Jag skulle ljuga om jag påstod att stämningen var helt på topp efter förra årets gala. Men den där starka drivkraften att lyckas har vi stor nytta av. Att driva företag är ju som en match som aldrig tar slut, men där man hela tiden måste framåt och uppåt.

Framåt och uppåt är också en träffande beskrivning Binary Brains utveckling.  Sedan starten för knappt två sedan har bolaget nu vuxit till 9 medarbetare. Företagets specialitet – att göra träffsäkra bedömningar av kundernas framtida försäljning – har lockat många storbolag inom handeln, exempelvis IKEA.

Nu går företaget ett steg längre för att förutse försäljningen av produkter som inte ens hunnit lanseras.
–Just nu driver vi ett pilotprojekt för flera välkända och stora aktörer inom dagligvaruhandeln, berättar Jacob. Grundat på den data vi har tagit in i våra modeller, har vi med väldigt hög träffsäkerhet kunna förutse framgången av helt nya produkter redan innan de kommit ut i hyllorna. Nästa steg är att genomföra detta löpande och i full skala.

Binary Brains har genom sin starka drivkraft och sin höga kompetens inom bland annan IT, skapat de förutsättningar som de nu skördar frukterna av. Men att företaget varit kopplat till Inkubera under nästan hela sin existens har också varit betydelsefullt, menar Jacob.
– Inkubera har betytt jättemycket för oss inom flera områden, säger Jacob. Vi hade inte kunnat utvecklas så här snabbt utan den stöttning som vi har fått.

Nominerade till priset var även Ahmed Mahdi, på Karlskoga-företaget BAFE samt Siva Arif på CoGO, Lindesberg.  

torsdag 8 oktober