Nyheter

Binary Brains är ”Årets innovation” – och redo för fortsatt expansion

Jacob Kihlbaum, Binary Brains, vinnare av ”Årets innovation” vid Örebrogalan. Bakom på skärmen skymtar stora delar av övriga gänget bakom Binary Brains.  Nominerade till priset var även Siva Arif, CoGO och Ahmed Mahdi, BAFE.

Binary Brains vann idag Inkuberas pris ”Årets innovation” vid årets Örebrogala. En tillställning som i år främst genomfördes digitalt. Jacob Kihlbaum, vd på Binary Brains, menar att priset ger en extra knuff för bolagets expansionsplaner.
– Vi växer fort och har redan börjat kika på en andra finansieringsrunda för att mäkta med efterfrågan, trots att vi ganska nyligen avlutat vår första. Utöver att det är fantastiskt kul och hedrande att få priset, gör detta oss mer synliga och intressanta för omvärlden.

Binary Brains var nominerade redan 2019, men fick då vända hem utan pris. Därför var det extra kul att utses till segrande i år, menar Jacob.
– Vi är ett gäng vinnarskallar. Jag skulle ljuga om jag påstod att stämningen var helt på topp efter förra årets gala. Men den där starka drivkraften att lyckas har vi stor nytta av. Att driva företag är ju som en match som aldrig tar slut, men där man hela tiden måste framåt och uppåt.

Framåt och uppåt är också en träffande beskrivning Binary Brains utveckling.  Sedan starten för knappt två sedan har bolaget nu vuxit till 9 medarbetare. Företagets specialitet – att göra träffsäkra bedömningar av kundernas framtida försäljning – har lockat många storbolag inom handeln, exempelvis IKEA.

Nu går företaget ett steg längre för att förutse försäljningen av produkter som inte ens hunnit lanseras.
–Just nu driver vi ett pilotprojekt för flera välkända och stora aktörer inom dagligvaruhandeln, berättar Jacob. Grundat på den data vi har tagit in i våra modeller, har vi med väldigt hög träffsäkerhet kunna förutse framgången av helt nya produkter redan innan de kommit ut i hyllorna. Nästa steg är att genomföra detta löpande och i full skala.

Binary Brains har genom sin starka drivkraft och sin höga kompetens inom bland annan IT, skapat de förutsättningar som de nu skördar frukterna av. Men att företaget varit kopplat till Inkubera under nästan hela sin existens har också varit betydelsefullt, menar Jacob.
– Inkubera har betytt jättemycket för oss inom flera områden, säger Jacob. Vi hade inte kunnat utvecklas så här snabbt utan den stöttning som vi har fått.

Nominerade till priset var även Ahmed Mahdi, på Karlskoga-företaget BAFE samt Siva Arif på CoGO, Lindesberg.  

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.