Nyheter

BAFE – systemet som kan revolutionera världens onlinebetalningar


Varje gång du köper något på nätet, drabbas din leverantör av en kortavgift på 1,2 – 2,25 %. Det kan låta lite, men för företag med stor onlineförsäljning blir det stora belopp totalt. Exempelvis spenderar Spotify över 100 mkr på kortavgifter varje år. För företag och privatpersoner i mindre utvecklade delar av världen är avgiften ännu högre – om de tillåts göra affärer över nätet överhuvudtaget.  Ahmed Mahdi, grundare av Karlskoga-företaget BAFE, har utvecklat en ny säker betalningstjänst som gör det möjligt för alla att handla över nätet. Dessutom minskar kostnaderna till en bråkdel.
– Mitt mål är att BAFE inom några år ska vara den dominerande transaktionslösningen globalt, säger Ahmed.

Om du tänker på bank- och finansvärlden, ser du kanske blanka kostymer, bilar och byggnader och människor som drivs av högsta möjliga lönsamhet framför dig. Ahmed Mahdi är något helt annat. Hans Mamma hemma i östafrikanska Djibouti, brukade alltid säga att han var den snällaste av alla syskon – den som alltid delade med sig. När jag träffar Ahmed, märker jag en glöd för något annat än pengar.
– Lyckas jag med BAFE kommer jag kunna bidra till en bättre värld. Jag vill göra det lättare att göra affärer och att starta företag. Jag har rest mycket och sett så många orättvisor i världen. Jag vill tillhöra den lilla del av mänskligheten som faktiskt gör skillnad med mitt liv, säger han.

Något förenklat innebär BAFE att transaktionerna inte görs via kortbetalningar utan med hjälp av direkta banktransfereringar. Man kan säga att BAFE är som ett Über för pengatransaktioner där ett led – betalkorten och de kostnader som ärförknippade med dem – hoppas över. BAFE blir dock en mellanliggande säkerhetsbarriär mellan banken och det säljande företaget som säkerställer att ingen av dem riskerar att förlora pengar. Företag som anlitar BAFE får reda på om den som beställt varorna verkligen har pengar på kontot. Dessutom erbjuder BAFE en så kallad betalningsinitieringstjänst och kontoinformationstjänst som gör att transaktionen kan genomföras snabbt och smidigt från kundens konto till e-handelsföretaget.
– Att vi kan göra detta beror på den nya lagstiftningen PSD II som kom 2018. Syftet är att öka effektiviteten och minska risken för bedrägerier genom att släppa in tredjepartsaktörer så som BAFE.

Eftersom lagstiftningen öppnar dörren för en ny typ av företag, kommer BAFE givetvis att möta konkurrens. Medtävlare finns redan på marknaden. Ahmed är dock optimistisk.
– Jämfört med det som finns på marknaden idag erbjuder vi en bättre lösning. Dels kommer vi att vara billigast på marknaden, dels kommer vi genom avancerad teknologi i form av big data, AI, machine learning, och blockchain-teknologi kunna erbjuda ett smidigare och säkrare globalt system. Kunderna kommer också att kunna guidas steg för steg via en chatt som även den bygger på AI-teknologi.

BAFE har varit ett Inkubera-företag sedan i våras.
– Kontakten med min coach, Fredrik, och med Pialill på Karlskoga-kontoret har varit väldigt positiv. Inkubera har bidragit med ett värdefullt kontaktnät och utvecklande coachning.

I slutet av året är det dags för lansering. Men redan idag Ahmed upparbetat kontakter med många banker runt om i världen. Dessutom är hans lösning så intressant att han blivit uppvaktad av många som vill investera i BAFE.
– På sikt behöver vi ta in kapital, men det är viktigt att det blir rätt. Tar jag in externa ägare måste de dela min vision. Allt handlar inte om pengar. Jag drivs framför allt av att skapa bättre förutsättningar för människor runt om i världen.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


fredag 19 augusti

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO. – TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

måndag 15 augusti

Här är årets SKAPA-finalister

Nu är 2022 års länsfinalister till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang får 10 000 kr och har chans på ytterligare 15 000 kr om du skulle vinna länsfinalen 22 september på Örebro slott. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.

onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.